Home

Досвід, креативність та відповідальність. Мар'яна Горецька

Якщо земля трималася на трьох китах, то успішна юридична й адвокатська практика безпосередньо залежить від таких трьох важливих складових, як  досвід, креативність та відповідальність. Саме так вважає Мар'яна Горецька — адвокат, керівник корпоративної практики Юридичної фірми «Горецький і Партнери». Маючи таке гарне підґрунтя, вона почувається у своїй професії як риба у воді та упевнено береться за найскладніші справи, бо знає усі підводні камені.

 

Мар’яно, з чого починалася ваша адвокатська діяльність і скільки років ви вже працюєте? Чи був у вашій кар’єрі якийсь переломний момент? 
На початку 2013 року адвокатом Олегом Горецьким було засновано юридичну компанію «Горецький і Партнери», у якій перший час працювало кілька юристів та один адвокат.  Проте з того часу багато чого змінилось — значно розширився штат, а з тих юристів-початківців виросли уже досвідчені адвокати. Одним із цих юристів була і я, тобто із моменту створення компанії я фактично виросла з рівня студента до самостійного адвоката та керівника корпоративного відділу юридичної фірми «Горецький і Партнери».


Ви опікуєтесь корпоративною практикою, тобто усім, що стосується бізнесу, починаючи від створення фірм і закінчуючи банкрутством чи представництвом своїх клієнтів у судах. З чим до вас найчастіше звертаються клієнти?

Так, основним моїм напрямком є корпоративний сектор, який, зокрема, включає в себе майже всі питання, пов’язані з веденням бізнесу. Адже коли ти супроводжуєш створення нової компанії і клієнти тобі довіряють свої «внутрішні» питання, то й у ході своєї діяльності вони звертаються до тебе. На жаль, найчастіше клієнти звертаються з проблемами посягання третіх осіб на їхній бізнес з метою заволодіння активами або корпоративними правами. Здебільшого це пов’язано з лібералізацією законодавства та відкритістю реєстрів нерухомості. Але я б виділила декілька найпоширеніших питань, з якими звертаються клієнти: це купівля-продаж бізнесу, структурування бізнесу, банкрутство, податкові та митні спори. 

 

Ми живемо в епоху змін, і право — це якраз та галузь, котра постійно змінюється. Отже, й вам потрібно постійно вдосконалювати свої професійні навички. Як ви це робите? 

Головні вимоги, які сучасний бізнес висуває до адвоката, — це досвід, креативність та відповідальність. Саме досвід не замінить жодного семінару чи пройдених курсів підвищення кваліфікації. Що більше ти практикуєш, то більше вдосконалюєшся і стаєш на щабель вище. Звичайно, із практикою ти аналізуєш зміни в законодавстві, застосовуючи їх у конкретних ситуаціях, аналізуєш судову практику, відстежуєш висновки Верховного суду та багато чого іншого. Звісно, як і будь-який сучасний юрист, я відвідую різні юридичні заходи. Також сама займаюсь організацією міжнародних культурно-освітніх програм для юристів, мета яких — ознайомлення  українських фахівців із судовими системами різних країн світу. Проте, якими б цікавими та інформативними ці заходи не були, постійна практика — це найбільше вдосконалення та професійний розвиток адвоката.  


Мар’яно, які цілі ви наразі ставити перед собою?

Сьогодні я вдало знаходжу найоптимальніші варіанти вирішення складних ситуацій для своїх клієнтів та намагаюсь застосовувати нестандарті підходи. Моя головна мета — це позитивний результат для клієнта, адже коли задоволений клієнт, то задоволений і адвокат.

Взагалі, на мою думку, робота адвоката — це чудовий базис для освоєння будь-якої професії в майбутньому. Знання законів та досвід спілкування з людьми формує необхідні якості для досягнення будь-яких кар’єрних вершин, наприклад, політичних, бізнесових чи інших.

 

Якщо у лікаря головне не нашкодити, то що в адвоката? Якими принципами ви керуєтесь у своїй роботі?

Я б сказала, адвокат — це певною мірою теж лікар, і тут також основний принцип — не нашкодити. Працювати необхідно не лише заради гонорарів, а й для досягнення позитивного результату для клієнта. У мене так і виходить, тож я отримую максимальне задоволення від своє роботи та її результатів. 

Часто буває так, що клієнт не одразу розказує адвокату всю історію своєї проблеми, і вже ознайомившись із матеріалами справи та роблячи своєрідний рентген, адвокат виявляє реальну, так би мовити, «хворобу», яку необхідно якомога раніше діагностувати для обрання правильної стратегії. 

 

Є такий іронічний вираз — «професійна деформація». Скажіть, як така відповідальна  професія відобразилася на вашому характері, життєвих принципах, звичках? 

Звісно, я працюю 24/7, і моя професія відобразилась на характері та життєвих принципах, звичках, але, я сказала б, доволі позитивно. За роки роботи я напрацювала вміння добре розбиратися в людях, швидко встановлювати психологічний контакт, впливати на них у процесі спілкування та ефективно вирішувати конфлікти, а також чудово контролювати свої емоції. Всі ці набуті якості тільки допомагають мені в повсякденному житті. 


Якщо говорити про стиль одягу, який зазвичай обираєте для роботи, а який — у повсякденному житті?

Вважаю, прислів’я «По одежі стрічають, а по уму випроводжають» яскраво демонструє той факт, що саме зовнішній вигляд — це перше, що ми помічаємо в людині. Я щиро вірю, що це так, тому для роботи завжди обираю лаконічні та елегантні ділові костюми, а в повсякденному житті дотримуюсь зручного спортивного стилю та демократичного стилю кежуал. 

 

Мар’яно, які слабкості ви собі інколи дозволяєте? Що є для вас найкращим відпочинком?

Як і більшість жінок, я полюбляю солодощі, адже вони дають відчуття радості та корисні для мозку. Коли є вільний час, можу неквапливо прогулятися магазинами одягу, люблю плавати у басейні — на мою думку, це набагато краще, ніж виснажливі тренування у спортзалі. Ще обожнюю подорожувати у теплі країни, особливо запам’яталася поїздка у Дубай та дивовижної краси краєвид, який відкривається з найвищого хмарочоса у світі — величної вежі Бурдж-Халіфа. Неодмінно хочу побувати там ще раз. Та найкращий відпочинок для мене — це час, проведений із родиною.