Home

Магічні зв’язки всередині нас з Оленою Кунь

Ви коли-небудь замислювалися, що відбувається зі смачною стравою, коли вона зникає з нашої тарілки? Насправді речовини, які у ній містяться, виконують в організмі дивовижну роботу — на клітинному рівні. Ми не тільки буквально складаємося з їжі, яку з'їли, від неї залежить наше здоров'я і довголіття. Отримані речовини впливають на розвиток особистості, настрій, поведінку, ставлення до життя і навіть творчий потенціал. Про ці магічні зв’язки та чарівні перетворення, які може здійснити кожен за допомогою досвідченого фахівця, — наша розмова з психологом-дієтологом та нутріціологом Оленою Кунь. 

 

Олено, таке незвичне на перший погляд поєднання різних спеціальностей — це данина моді? Чому дієтологу так важливо розумітися саме на психології, коли він працює зі своїм пацієнтом?  

Таке поєднання фахових знань є нормою у багатьох країнах світу, адже з людиною потрібно працювати на усіх рівнях. Психологія — це наука про душу, дієтологія  вивчає фізичне тіло — одне з іншим має бути в гармонії, щоб кожен з нас почувався щасливим та красивим. У наш стрімкий час відбувається дисбаланс між тілом та психологічним станом. Моя робота якраз і полягає в тому, щоб не лише допомогти прибрати зайві кілограми, а й дати взамін — але вже для Душі — щось позитивне і корисне.


Отже, паралельно ви лікуєте ще й душевний біль та допомагаєте вирішити проблеми? Які методики використовуєте? 

У зайвих кілограмів завжди є причина, і в багатьох випадках це психологічна причина. Надмірна вага — це вже наслідок і показник того, що з людиною щось сталося не те. Це можуть бути або стреси, або недосипання чи навіть синдром хронічної втоми, котрий широко розповсюджений, приміром, у бізнесменів, які працюють по 15 годин на добу. На жаль, люди часто звертаються не лише тоді, коли є проблеми із вагою, а й тоді, коли від цього вже є серйозні захворювання, наприклад, варикоз, гепатоз, артроз, гіпертонія, безпліддя, цукровий діабет. І навіть коли людині вдається скинути вагу, а на психологічному рівні нічого не вирішено, кілограми повертаються. Тому я працюю з пацієнтом над зміною не лише харчових звичок, а й душевного стану. Паралельно з коригуванням ваги використовую психологічні методи та підходи. Одним із основних робочих методів є метод тілесної психотерапії — це ті ж самі вправи, але з певним смислом.  Вони дають людині відчуття кращого контакту між тілом та Душею, природні відчуття своєї самоцінності. Це свого роду поєднання Сили та Волі. А знайти необхідну енергію та ресурс допомагає процес-орієнтований підхід. Так, робота над собою вважається найважчою.  

 

Як саме ви працюєте з пацієнтами, з чого все починається? Чи довго потрібно ходити до психолога-дієтолога, щоб досягти суттєвих результатів? 

На першій консультації я збираю інформацію про людину — анамнез: фізіологічні дані, харчові звички й уподобання, чим хворіє людина, які ліки приймає. Далі на основі цього складаю програму харчування, надаю рекомендації, підбираю відповідні фізичні навантаження. І це не тільки спортзал, адже з високою вагою доволі важко займатися, вправи вдома, по 10-15 хвилин, можуть підійти для початку. До того ж заняття танцями чи скандинавською ходою можуть принести неабияке задоволення! Воно має бути обов’язковим, адже зараз і так багато страждань. Переконана, ми прийшли у цей світ для радості та позитивних емоцій.  

Отже, з першої ж консультації людина починає нове життя. Для когось цей процес дуже складний, а у когось, навпаки, виростають крила.  Також людина отримує від мене важливі знання зі здорового харчування та способу життя. Тобто стає не лише стрункішою, але й здоровішою. Темп у кожного свій, так само і час лікування. Все залежить від багатьох складових: вік, стать, кількість зайвих кілограмів чи захворювань. Однак, з мого досвіду, потрібно не менше 3-х місяців. Це найкоротший період для заміни старих шкідливих харчових звичок новими корисними. Якщо ж вага критично висока, то це може зайняти й декілька років.  


Нерідко ми чуємо такий вислів: заїдати негаразди, проблеми у відносинах, депресії. Які ще існують причини того, що людина переїдає і набирає вагу? 

Нещодавно я натрапила на цікаве дослідження щодо депресії. Так от,  одним із основних наслідків є неправильного харчування.  Переїдання не буде, коли раціон буде збалансований та людина отримуватиме потрібну кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мікроелементів. Смаколики також можна їсти, але все має бути в міру. Головне — знати, як  і коли їх вживати. Вважаю, що жорстка заборона солодощів та суворий ЗСЖ — це вже занадто. Жінки дуже часто себе картають за те, що їдять солодощі, дуже багато й часто думають про свою вагу, що вони неідеальні, — це теж стрес. До усього потрібно підходити усвідомлено.

  

У чому небезпека коротких дієт, які дозволяють швидко схуднути? І чому важливий правильний харчовий режим на все життя?  

Короткі дієти — це сильний стрес для організму і небезпека для здоров’я, та й жирова клітина ще більше буде запасати енергію — рости. Згадаємо, що наші предки неодноразово переживали голод, тому накопичення на випадок війни чи іншого лиха закладено у нашій генетичній пам’яті.  Так, людина може схуднути, але потім організм візьме своє і ще трошки — про запас. Вагу потрібно скидати поступово. А краще взагалі привчити себе харчуватися правильно та збалансовано. Наш організм — це великий хімічний завод: якщо не вистачає якогось мікроелемента, все може зламатись, ланцюжок буде порушено і якийсь із органів почне хворіти. А їжа — це основна енергетична база поживних речовин.  

 

Олено, розкажіть як нутріціолог: що таке здорове харчування? Набір «правильних» продуктів індивідуальний для кожної людини?  Чи є якісь нюанси саме у жінок? 

Більшість харчових звичок нам передається з сімейними традиціями чи навіюється соціумом. Не завжди це корисні звички. Здорове ж харчування — це те, що приносить оптимальну користь організму. Воно повноцінне і натуральне, без домішок, консервантів та БАДів. Якщо людина здорова, то такий перелік продуктів не надто відрізняється, швидше варто враховувати вік, особисті уподобання, об’єм порції, кількість прийомів їжі, взагалі спосіб життя. Щодо жінок, то вагітність, годування груддю та критичні дні — це ті періоди, коли нам хочеться чогось особливого — чи солоденького, чи, навпаки, оселедця. Якщо трішечки і не зловживати,  то можна.