Home

МАРИНА МЕЛЬНИЧЕНКО «ЖІНКА В ПОЛІТИЧНОМУ КОНСАЛТИНГУ – складний виклик чи робота мрії?»

ЗАСНОВНИЦЯ ТА ДИРЕКТОРКА КОНСАЛТИНГОВОЇ КОМПАНІЇ В УКРАЇНІ, ЩО НАДАЄ КОМПЛЕКС ПОСЛУГ З ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ПРОВЕДЕННЯ ВИБОРЧИХ

КАМПАНІЙ – POLITICAL AND LEGAL CONSULTING GROUP, ЧЛЕНКИНЯ АСОЦІАЦІЇ

ПРОФЕСІЙНИХ ПОЛІТИЧНИХ КОНСУЛЬТАНТІВ.

МАРИНА РОЗПОВІЛА ПРО ОСНОВНІ НАПРЯМКИ РОБОТИ, ТРЕНІНГИ ЇЇ КОМПАНІЇ, ПОДІЛИЛАСЯ ПЛАНАМИ БІЗНЕСУ НА МАЙБУТНЄ ТА НАДАЛА ОЦІНКУ СТАНУ ПОЛІТИЧНОГО КОНСАЛТИНГУ В УКРАЇНІ.

 Марино, ви є засновницею та директоркою консалтингової компанії та тісно пов’язані з політичним життям України. Розкажіть, як давно займаєтесь цією діяльністю. Завжди у вас був потяг до політики?

Політичним консалтингом я почала займатися ще 11 років тому. На Заході вже було безліч компаній, які активно співпрацювали з політиками топ-рівня, в Україні ж – ми мали поодинокі випадки залучення іноземних експертів та «вмонтовування» їх стратегій на український ринок, або ж вітчизняних політологів, які фактично були на вагу золота.

Про створення компанії, яка б надавала якісні консалтингові послуги у сфері політики, я мріяла давно, але заснувати вирішила два роки тому, коли змогла зібрати команду справжніх професіоналів і однодумців. Політикою почала цікавитися ще зі шкільних років - вечорами, коли мої однолітки дивилися різні молодіжні серіали, я читала книги про політику і виборчі технології, переглядала політичні ток-шоу, аналізувала спічі політичних діячів і основні тенденції на міжнародній арені. Свого часу я й сама була депутатом, тому знаю, як працює політична кухня зсередини.


Перед тим як заснувати власну компанію, тернистий шлях пройшли чи у вас, навпаки, все легко виходило?

Чесно кажучи, мені нічого легко не давалося: щоб отримати результат, завжди потрібно було багато працювати. По життю я перфекціоністка. Одні вважають, що це погано, таке собі захворювання, яке ускладнює життя. Проте я не погоджуюсь, - мені здається, що люди з такими якостями завжди вмотивовані йти вперед, постійно вдосконалюють свої скіли, і вимагають цього від свого оточення. Завжди ставлю перед собою високі цілі і пое-

тапно рухаюсь до їх досягнення. Перш ніж брати проект у роботу, спочатку оцінюю, чи ми зможемо його реалізувати і дати клієнту бажаний результат.


Political and legal consulting group — це компанія, що надає комплекс послуг з організації та проведення виборчих кампаній. Розкажіть про свою діяльність.

Ми надаємо послуги з консультування політичним партіям, кандидатам у депутати всіх рівнів, кандидатам на посади місцевих голів, політичним та громадським діячам, посадовим особам органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. Основними напрямками роботи компанії є: виборчий PR-менеджмент, юридичний консалтинг, проведення навчальних тренінгів,

політична розвідка та івент-маркетинг. Справжня українська політика – це не серіал «Картковий будинок» з відточеною грою акторів, елегантними костюмами та драматичними сюжетними лініями. Це навіть не стрічка про вчителя на велосипеді. Це перш за все – велика гра, за якою стоять титани

юриспруденції та політичних технологій. Український політикум змінюється з блискавичною швидкістю: вже не працюють застарілі технології «from USSR», сьогодні – діджиталізація диктує свої тренди, запит суспільства стає більш вимогливим, і кожен кандидат намагається знайти «ключ» до серця виборця. Поступово в Україні з’являються навіть «Instagram-партії», які складають серйозну конкуренцію мастодонтам вітчизняної політики.


Який ваш клієнт?

У нашому клієнтському портфелі є політичні партії, депутати ВРУ, депутати та голови місцевих рад, громадські організації та активні приватні особи. Ми індивідуально підходимо до кожного клієнта та орієнтовані на досягнення результату, ми є політично та економічно незаангажованими, усвідомлюємо власну від- повідальність за результати діяльності і забезпечуємо повну конфіденційність.


Ви готуєте для українських політиків програму під ключ. Що це означає?

Так, ми надаємо повний пакет послуг з проведення виборчих кампаній та акцій для політичних структур, окремих політиків та громадських діячів. Зараз клієнту необхідно надавати комплексні послуги з ведення проекту «від А до Я», тобто від написання виборчої стратегії до захисту результату.


Окрім того, ви ще займаєтесь проведенням тренінгів для різних компаній. Кому вони будуть цікаві та корисні?

Так, ми організовуємо навчальні івенти і тренінги для кандидатів у депутати ВРУ, у депутати місцевих рад та на посади місцевих голів, керівників та юристів виборчих штабів, членів виборчих комісій різних рівнів, для представників ОМС і виконавчої влади в рамках проекту децентралізації, яка зараз на стадії завершення.


А онлайн-тренінги проводите?

Ми розуміємо, що в умовах карантину відбувся справжній прорив онлайн-освіти, всі бізнес-процеси перейшли у смартфони, а проводити ділові зустрічі у «Зумі» стало нормою. Зараз працюємо над реалізацією цього проекту і паралельно публікуємо аналітичні матеріали, пов’язані з новим виборчим кодексом та місцевими виборами-2020.


Які у вас плани щодо реалізації вашого бізнесу?

Плани масштабні — бізнес будемо розвивати, адже ринок політичного консалтингу в Україні на стадії зародження. Культура споживання консалтингових послуг у нас лише набирає обертів. На мою думку, це все спричинено тим, що переважно наші політики — вихідці із 90-х років, які всі ці роки працювали по «накатаній» системі Радянського Союзу. Але тенденції змінюються, і це ми можемо побачити за результатами президентської та парламентської виборчих кампаній 2019 року, результат був неочікуваний для багатьох. Сьогодні на ринку політичного консалтингу дуже мало професійних гравців, які мають практичний, а не теоретичний досвід роботи, тому клієнтам потрібно ретельно підбирати компанію, яка зможе реалізувати поставлені цілі та надати очікуваний результат.