Home

ВИРIШИМО ПРОБЛЕМИ РАЗОМ

Грамотна українська мова, зважені аргументи і повний спокій в залі суду. Ніколаєва Галина — профі в справах сім’ї, трудових конфліктах та судових спорах, має 10 років досвіду роботи юристом. З них 2 роки займається виключно адвокатською діяльністю. В інтерв’ю для журналу Галина розповіла, як стати успішним адвокатом і завоювати довіру клієнтів.

  

Галино, вже більше 10 років ви займаєтесь юридичною діяльністю. Що вам допомогло стати успішною в цьому напрямку — характер, фортуна, гідна освіта?

Філософське питання насправді. Відповім як полюбляють судді апеляційних судів «коротко і по суті». Мені допомогли впевненість та непохитна віра в себе;   розумні керівники, в яких я навчилася пункту 1; ну і, банально, бажання, щоб батьки пишалися (посміхається).

 

Ви приблизно уявляли, що вас чекає, коли вирішили стати адвокатом?

Уявляла дуже чітко. Я і адвокатом вирішила стати через участь в кримінальному процесі в якості свідка. Але хочу попередити майбутніх юристів: романтичного в адвокатурі мало, це бізнес зі всіма його позитивними та негативними сторонами.

 

А яку саме сферу діяльності в адвокатурі ви займаєте? З чим частіше всього приходиться працювати?

Є два напрямки — сімейне право та юридичний супровід підприємств. Зрозуміло, що дохід приносить саме другий напрямок, але перший це поклик душі. Я пережила розлучення, знаю як це жити по орендованим квартирам і на останні гроші вести сина в кіно. І тепер, оглядаючись назад, розумію що юридично правильно і розумно завершити стосунки необхідно було б по – іншому. Тому закликаю жінок обдумувати свої кроки та не нехтувати послугами юристів. Консультації з сімейних питань, до речі, у мене безкоштовні.

 

Ви також займаєтесь питаннями розлучень. Скажіть, чи є статистика розлучень після карантину? Збільшилось випадків?

За час карантину зафіксовано 1753 розлучення і зареєстровано 5138 шлюбів згідно інформацію Мін’юсту. Якщо вірити статистиці в порівняні з 2019 роком, то розлучень стало вдвічі менше. Хоча усі прогнозували збільшення. Але як кажуть — біда об’єднує!

 

За яких обставин ви не беретеся за справу?

Якщо клієнт не розуміє можливих наслідків своїх дій. Як приклад, ситуація коли ти пояснюєш, що справа не вирішиться на користь клієнта, а він вірить в чудо і наполягає на діях. А потім адвокат стає ворогом №1, так як отримував кошти і не досягнув результату. В такі ігри я не граю!
 

Клієнт довіряє адвокату найголовніше — свою долю. Які способи емоційної розрядки є у вас, щоб спати по ночах, усвідомлюючи таку відповідальність?

Єдиний спосіб розрядки – казати правду клієнту від А до Я, якою б гіркою вона не була б. Тут адвокати схожі з лікарями, бувають випадки, коли необхідно повідомляти дуже невтішні новини і це виснажує. А енергією мене наповнюють подорожі, архітектура, книги, музика.

 

Ви згодні, що успіх адвоката вимірюється кількістю виграних справ?

Успіх адвоката вимірюється кількістю вирішених справ без звернення до суду (посміхається). Я вважаю, що головне завдання адвоката – бути посередником і вміти домовлятися. Це швидше і дешевше.

 

Галино, як плануєте розвивати свою діяльність на майбутнє?

Хочеш насмішити Бога — розкажи про свої плани. Найближча

ціль — соціальний проект «Школа сімейного права», де усі охочі могли б отримати базові знання з юриспруденції.