Home

Дарина Кравчук: «Інколи потрібно бути не тільки адвокатом, але й психологом, медіатором, другом»

У житті часто трапляються ситуації, вихід з яких можна знайти лише у юридичній площині. Молода талановита адвокатеса Дарина Кравчук вважає, що такий фахівець має не лише захищати клієнта, а ще й співчувати йому, давати поради та допомагати психологічно. Саме в цьому Дарина бачить своє покликання та надзавдання.
 

Цього року ви отримали високу професійну нагороду. Що відчуваєте з цього приводу?

Дійсно, в цьому році я стала фіналістом конкурсу «Адвокат року» в номінації  «Сімейне право». Я дуже пишаюся цим визнанням, адже воно свідчить про те, що моя щоденна робота приносить користь, допомагає людям та змінює на краще долі. Відчуття того, що твою професійну діяльність цінують, надзвичайно важливе для мене, тому ця нагорода мотивує мене, надихає і дає поштовх для підкорення нових вершин!

 

Дарино, наскільки нелегким був шлях до неї?

Знаєте, є відоме висловлювання Конфуція: «Оберіть собі роботу до душі і вам не доведеться працювати жодного дня у своєму житті». Цей вислів дуже чітко і точно відповідає моєму професійному життю. Проте нічого не дається просто так. За цією нагородою стоїть щоденна наполеглива, клопітка праця. За нею — сотні людських очей, які шукають свого рятунку в кабінеті адвоката. За нею — маленькі діти, права яких ти мусиш відстояти, як би важко іноді не було. Тому для мене ця нагорода — це підтвердження того, що я йду правильним професійним шляхом! Але, якщо чесно, найбільша нагорода для мене — це обійми моїх клієнтів після дуже жаданої перемоги.

 

Коли ви зрозуміли, що адвокатура — це ваше покликання? Що стало поштовхом або мотивацією  у такому життєвому виборі?

Мені з дитинства притаманне загострене відчуття справедливості. Я ніколи не могла спокійно дивитися на те, як хтось сильний ображає слабшого, як маленькі діти через недбалість дорослих залишаються на узбіччі життя. Мені завжди було важливо допомогти, подати свою руку, захистити, підтримати. Все це я й знайшла в професії адвоката.

 

Ваша спеціалізація — сімейне право. Чому саме ця галузь права?

Я займаюсь різними справами — цивільними, адміністративними, господарськими і т. ін. Проте, дійсно, дуже велика частина моїх справ саме сімейні спори. Знаєте, в кожній справі є свої особливості, складнощі. Проте сімейні спори — найбільш складні в психологічному розумінні. Чому? Тому що найболючіший удар завжди завдає той, хто знає тебе найкраще. Коли подружжя стикається з ненавистю, болем, зрадами — емоції беруть гору і тільки професійний адвокат зможе правильно підібрати слова, сформувати стратегію і тактику захисту порушених прав. Інколи потрібно бути не тільки адвокатом, але й психологом, медіатором, другом.
 

Ви завжди виступаєте на боці жінок? Чому, на ваш погляд, їм набагато складніше, ніж чоловікам, пережити розпад сім’ї і все, що з ним пов’язано?

Ні, серед моїх клієнтів у сімейних справах є як чоловіки, так і жінки. Проте, дійсно, дуже часто під час процесу розлучення та після нього жінки потребують особливої підтримки та захисту. Чому? Відповідь на це запитання дуже проста — розлучення перевертає життя з ніг на голову. Змінюється побут, зникають спільні традиції, у дітей з’являється дуже багато різних запитань, на які найчастіше має дати відповідь саме мама. До того ж часто жінку лякає відчуття юридичної невизначеності — панує страх за майбутнє дітей тощо. Тому дуже важливо знайти адвоката, який зможе частину удару взяти на себе, який чесно відповість про шанси на перемогу в кожному процесі, який візьме на себе спілкування з адвокатами іншої сторони, а інколи й з самою іншою стороною.

 

До чого потрібно бути готовим вашим клієнтам і де взяти сили, щоб психологічно вистояти до кінця цю «битву»? Якщо у вас якісь поради, що потрібно робити?

Я вже казала про те, що сімейні спори — найскладніші серед усіх можливих. Тому що людина, яка була рідною, дуже добре знає, як завдати удар, який виб’є тебе з нормального життєвого ритму. Я неодноразово стикалася з фактом, коли процес розлучення супроводжується відкриттям різних кримінальних справ, психологічним тиском, погрозами. Для цього всього потрібно дуже багато сили. Мої поради прості. По-перше, треба чітко знати свої права. Розуміти, де шукати захисту і які дії першочергово необхідні, щоб спокійно почуватися на кожному етапі процесу розлучення. По-друге, не боятись. Не боятись, що в когось іншого більше можливостей, сил, знайомств. Повірте, закон належним чином захищає кожного в сімейних правовідносинах. При розумній стратегії та тактиці захисту ви будете впевнені, що вам та вашим дітям не загрожує небезпека. По-третє, не мовчати, якщо ви вже стали жертвою морального та фізичного насильства. Говоріть про це. Звертайтесь до правоохоронних органів, до адвоката, до соціальних служб. Вам обов’язково зможуть забезпечити належний правовий захист.

 

Дарино,  як би ви підбадьорили жінок, котрі розпочали процес розлучення?

Дуже часто жінки під час процесу розлучення впадають у відчай і починають «заїдати» або «запивати» проблеми, які виникли. Розлучення — не кінець вашого особистого життя. Повірте, я знаю сотні історій, коли відразу після розлучення жінки знаходили справжнє кохання, а їхніх дітей приймали з неймовірною ніжністю і турботою. Тому варто взяти себе в руки в усіх можливих значеннях цього слова. Займіться тим, чого не робили ніколи раніше. Підіть на танці, знайдіть нове захоплення, знайдіть час та сили на те, аби почати нарешті виглядати так, як раніше ви мріяли. Не зосереджуйте все своє життя тільки на процесі розлучення. Живіть! Мрійте! Знайдіть місце для дива в своєму житті!

 

Хороший адвокат завжди на вагу золота. Підкажіть, як знайти свого? На що слід звертати увагу, коли жінка шукає того, хто захистив би її права в суді?

Варто зрозуміти одне: у процесі розлучення ваш адвокат стає частиною вашого життя. Перш за все, має бути довіра до цієї людини, має бути відчуття захищеності, має бути спокійно в момент, коли він знаходиться поруч. Не варто вірити тим адвокатам, які гарантують 100%-ну перемогу у будь-якій справі. Ви маєте відчути чесність. Ви маєте відчути, що вашу позицію не зрадять, а отже, не зрадять вас.

 

Ви молода бізнес-леді і, напевно, приділяєте увагу професійному зростанню. Які кроки робите в цьому напрямку?

Звісно, професійний ріст — невід’ємна складова успіху. Я дуже багато працюю над цим. Зараз у процесі захисту кандидатської дисертації, постійно відвідую курси з підвищення адвокатської кваліфікації, думаю над власними тренінгами у сфері сімейного права.

 

Дарино, у вас є професійні мрії? Можете їх озвучити?

Про мрії не прийнято говорити — над ними потрібно працювати!

 

(097) 860-99-20

Instagram: kdv_law

Сайт: www.kdv.in.ua/ru/