Home

«Вибери собі роботу до душі, і тобі не доведеться працювати жодного дня у своєму житті»

Тетяна Мацьоха — кар’єрний коуч, HR Generalist. Шлях до справи свого життя був прекрасний: злети і падіння, радості і зміни. Все це робить досягнення мети величезною гордістю для кожного, хто дійшов до пункту призначення. Тетяна Мацьоха змогла, їй вдалося досягти успіху. Зараз вона допомагає іншим знайти свій шлях!
 

Тетяно, я знаю, що у вас вдалий власний приклад реалізації в професії, ви успішно впровадили всі свої сили, знання, досвід і досягли чудових результатів. Розкажіть, як ви знали, що саме ця професія — ваше покликання?

Свого часу я отримала спеціальність «Соціальний педагог» та ще з першого курсу паралельно працювала за професію, спробувавши на собі роль вихователя в дитячому садку, керівника гуртка в Будинку дитячої та юнацької творчості та соціального працівника. Це був дуже корисний досвід, проте на кожному кроці в державних установах я зіштовхувалася зі значною бюрократизацією процесів, низькою заробітною платою та ненормованим графіком у співробітників. Тому під кінець навчання в університеті я вже чітко розуміла, що мені подобається працювати з людьми та допомагати їм, проте те, як усі ключові процеси поставлені в наших державних установах, мене не влаштовує.

У той час один із моїх наукових керівників порекомендував мені ІТ-компанію, де шукали людину з педагогічним досвідом, і я пішла спробувати себе як HR. Потім, вже працюючи на позиції HR Generalist в компанії UDS, я здобувала необхідну додаткову освіту на курсах та вебінарах. Сфера ІТ в Україні зараз одна з найбільш динамічних, і тут є над чим працювати, тому це те, що мене захоплює.

Паралельно я продовжую навчання в аспірантурі та працюю над кандидатською роботою на тему «Розвиток людського капіталу в рамках підприємства», що безпосередньо пов’язано з моєю професією — Human Resources.

 

З приводу ваших сильних сторін. Як ви їх використовуєте у роботі?

Гарний HR-спеціаліст, на мій погляд, має добре володіти soft skills, мати розвинутий емоційний інтелект та вміти переконувати людей. Це саме ті навики, які притаманні мені як особистості та соціальному педагогу. Найчастіше доводиться розбирати з людьми проблемні ситуації, наприклад, чому працівники в одній команді не зрозуміли одне одного чи невчасно впоралися із завданням клієнта. Також консультувати людей щодо їх резюме, як краще себе презентувати та які є зони найближчого розвитку в конкретного спеціаліста. Тому спілкуватися доводиться багато та якісно.
 

Наразі ви займаєтесь кар’єрним коучингом. Скажіть, з яким рівнем співробітників ви працюєте?

В рамках України кар’єрний коучинг тільки починає набирати обертів, багато хто вважає, що такий коучинг, перш за все, потрібен топ-менеджменту, проте це не зовсім так. У своїй повсякденній діяльності я стикаюся з тим, що велика кількість Junior-спеціалістів не мають коректного уявлення про те, як скласти вражаюче CV, навіть якщо ти ще не маєш досвіду роботи, як «продати себе» на співбесіді, які канали пошуку роботу більш результативні тощо. І цим спеціалістам потрібна людина, яка зможе дати конкретні відповіді на запитання тут і зараз.

Наразі я надаю консультації та проводжу кар’єрний коучинг як зі спеціалістами-початківцями, так і з фахівцями з великим досвідом за плечима, які хочуть досягти нових вершин у кар’єрному зростанні та не можуть зрозуміти, що саме не дозволяє їм зробити цей крок, які зони особистісного розвитку необхідно доопрацювати.

 

Кар’єрний коучинг чимось принципово відрізняється від іншого виду коучингу?

Кар’єрний коучинг принципово відрізняється тим, що зосереджений саме на сфері професійного зростання. Професійна реалізація — це один із ключових аспектів життя людини, нарівні з сім’єю. І від того, наскільки успішно вона реалізує себе у професії, залежить її благополуччя та задоволення власним життям.
 

Які основні запити зустрічаються?

Основні запити — це пошук нової роботи, перекваліфікація, кар’єрне зростання спеціаліста в рамках компанії та вміння презентувати себе. Так, наприклад, характерна риса, яка відрізняє наших технічних ІТ-спеціалістів від закордонних, — це невміння «продати себе» клієнту, керівнику, компанії, а також недостатнє знання англійської мови, при тому, що за рівнем технічних знань наші спеціалісти не поступаються фахівцям з Америки та Європи. Проте вони просто не вміють так гарно говорити про себе, соромляться, вважають, що недостатньо компетентні, часто не володіють англійською на достатньому рівні для якісних комунікацій. І над цим потрібно працювати.

 

Тетяно, скажіть, чи завжди слідувати за своєю мрією — кращий вибір? Наскільки втілити мрію допомагає кар’єрний коуч?

Я з тих людей, які вважають, що, перш за все,  потрібно шукати діло, яке приносить вам задоволення. Тільки так ви можете вирости як спеціаліст. І навіть, якщо ви будете overloaded на роботі, то все одно будете отримувати кайф від того, що робите, відповідно, внутрішній конфлікт всередині вас не виникне.

«Вибери собі роботу до душі, і тобі не доведеться працювати жодного дня у своєму житті».

 

А кому легше проходити через процес змін: людям, які досягли багато чого, чи менеджерам середньої ланки? Хто з клієнтів більше готовий прийти до коуча і сказати: я усвідомив свою стратегію, але у мене нічого не вийшло.

Найчастіше люди, навіть професіонали у своїй справі, звертаються тільки тоді, коли відчувають, що зайшли у глухий кут. І змінюватись кожній людині достатньо важко, проте бажання досягти результату, заданої цілі має бути вищим за усі ці упередження.

Головне, аби людина сама відчувала цю потребу у зрушеннях і звернулася до кар’єрного коуча (щоб це, наприклад, не був подарунок чи обов’язкове втручання в рамках компанії). Якщо ці кроки не були зроблені самостійно та не усвідомлені людиною, зворотний зв’язок від коуча може бути безрезультатним. Професійне зростання — це внутрішня робота над собою, і всім нам часом потрібен об’єктивний погляд зі сторони для того, щоб стати кращою версією себе. Проте людина має зрозуміти це сама.

 

Які у вас плани з розвитку на майбутнє в цілому і в частині кар’єрного коучингу?

Найближчі цілі — завершити написання кандидатської роботи, випустити власну книгу на тему розвитку ІТ-галузі на теренах України та перспектив її розвитку, в особистому плані — стати щасливою мамою через 2-3 роки.

Щодо кар’єрного коучингу, планую розвивати цей напрямок своєї діяльності та ділитися досвідом з іншими спеціалістами. Майбутнє України також і в наших руках, ми допомагаємо досягати поставлених цілей, мрій та сподівань кожної людини. В нашій країні дуже багато талановитих людей, цей потенціал потрібно застосовувати з розумом.  

Телеграм: t.me/tanyamatsokha

Сайт: www.linkedin.com/in/matsyokha-tanya