Home

Народжувати потрібно в пологовому будинку і це моя принципова позиція!

Завдяки розвитку медицини, пологи перестали бути «важкою жіночою долею» і перетворилися в процес, який можна зробити якщо не приємним, то хоча б комфортним. У сучасних породіль є знеболювані, фітболи, дихальні техніки, окремі палати, можливість присутності партнера поруч і найголовніше - професійна і кваліфікована допомога лікарів. Але чи є все це запорукою ідеальних пологів і чи можуть вони взагалі бути такими? Про це ми поговоримо з акушером-гінекологом Тетяна Петренко, що працює в Київському міському ПОЛОГОВОМУ будинку №3.
 

Тетяно, ви акушер-гінеколог з багаторічним стажем. Розкажіть, чому вибрали цю професію?

Я народилась в лікарській родині, мої батьки лікарі і взагалі, наша родина нараховує в своєму складі 43 лікаря. Я лікар в 4 коліні, тому питання, чи буду я лікарем - не виникало (посміхається). З дитинства я мріяла стати саме акушером- гінекологом. Чому? Мабуть дуже сильно люблю людей. І навіть сьогодні, працюючи вже 19 років лікарем, коли народжується дитина, я ледь стримую сльози. Коли пацієнтка дзвоне мені і каже, що в неї дві смужки, я завжди відповідаю, що це дуже гарна новина і якщо до цього вона мала якісь сумніви щодо переривання вагітності, після такої моєї реакції жінки навіть і не думають про переривання вагітності. В Україні дуже красиві і розумні люди, а у красивих і розумних людей, повинні народжуватися діти!

 

Ви працюєте в Київському міському ПОЛОГОВОМУ будинку №3. Що найцікавіше у вашій професії?

Немає такого поняття що найцікавіше, адже все цікаво і все важливо. Кожного дня до мене приходять молоді подружні пари ставати на облік по веденню вагітності, а вже через 40 тижнів їхня родина поповнюються ще на одну людину - це і я найпрекрасніше в моїй роботі (посміхається).

Уявіть собі - зустрічаються дві клітинки і із цих клітинок з’являться малесенька, рожева і дуже смачна на запах дитинка, яка впізнає маму і тата по голосу. До речі, коли через певний час до мене приходять діточки із батьками, котрих я вела, вони дуже сміло ідуть до мене на руки. Може і мене впізнають? (посміхається).

 

Розкажіть, звідки з'явився міф / упередження про шкоду епідуральної анестезії?

Я не можу чітко сказати коли і через які заключення з’явилися ці забобони. Якщо брати країни західної Європи чи Америку, то там взагалі 80% пологів відбуваються під супроводом епідуральноі анестезії.

Просто нашим дівчаткам треба знати, що є час коли її ще не можна робити, а є час коли вже запізно її робити. І взагалі, метод знеболення пологів - це командний підхід, а до команди входять і акушер-гінеколог, і лікар анестезіолог і неонатолог, і мама з татом. Про кожен крок в пологах жінці треба спілкуватися з партнером (чоловік, мама, сестра, подруга або та людина, з якою майбутня мама почуває себе спокійною і розслабленою).

Тому і існують школи майбутнього батьківства, на зайняттях в яких лікарі розповідають про перебіг вагітності, про періоди пологів і дуже багато корисної інформації.

 

Які сучасні технології використовуються у вас в гінекології / прийнятті пологів?

Медицина на сьогодні йде дуже швидко і лікарі повинні постійно читати, навчатися і отримувати нові знання. Якщо говорити про спеціальність акушера-гінеколога, треба чітко розуміти, що без гінекології не буде акушерства. І це я постійно кажу своїм інтернам. Коли до закладу приходять молоді інтерни першого року навчання, я завжди їх запитую, чого вони прагнуть досягнути за час проходження інтернатури і пояснюю, що акушерства не буває без гінекології.

В нашому пологовому будинку є два відділення гінекології. І кожне унікальне. Гінекологія-1 займається переважно напрямком хірургічного лікування. Наші лікарі володіють всіма видами надання хірургічної допомоги, виконую всіх рівнів складності гінекологічні операції. В закладі є все необхідне обладнання для виконання лапароскопії, гістрероскопії, виконуються реконструктивні і пластичні операції.

 

На що варто звернути увагу вагітної при виборі лікаря? Наприклад, ситуації, коли лікар не приїжджає на пологи, так як це ніч / він випив / втомився - це нормальна ситуація чи за своїми обов'язками він повинен приїхати в будь-який час?

На сьогоднішній день жінка має право обирати собі лікаря, якого вона хоче бачити біля себе саме в день пологів. Але лікар - це не робот, коли він підписує згоду на надання своїх послуг, повинен завжди проговорити з вагітною, що може статися так, що він після чергування і не відпочивав вже 28 годин, сильно втомився, що на дні народженні чи весіллі і не зможе бути присутнім на її пологах. Головне щоб між лікарем і пацієнтом була довіра, якщо буде довіра, то все буле добре.
  

Тетяно, психологи часто говорять, що участь чоловіка в пологах має дуже позитивне продовження, причому як для дитини, так і для відносин в сім'ї. Як ви вважаєте?

Так, звичайно, чоловіки мають дуже сильний та позитивний вплив на жінку в пологах, а також впливають на психоемоційний стан дитини. Якщо спокійна мама в пологах, вона народить здорову, зі стабільною психікою дитину. І після народження малеча буде відчувати дотик не тільки мама, а й тата. Ці відчуття та емоції дуже сильні. У батька зростає відповідальність, чоловік починає пишатися своєю дружиною та з гордістю розповідає, що не просто сидів поряд на пологах, а що мав участь та допомагав.

 

А як ви ставитеся до домашніх пологів? Жінки опираються на те, що наші бабусі-прабабусі народжували в полі і все було добре. Що ви можете на це відповісти?

Це болісна тема. Ставлюсь дуже категорично! Ми живемо у 21 сторіччі, в мене виникає питання: як можна народжувати вдома? Навіщо? Це абсурд. Народжувати потрібно в пологовому будинку і це моя принципова позиція.

Останнім часом в Україні дуже активно піднято питання з приводу домашніх пологів. В результаті таких пологів, нещодавно, в Рівному померла жінка. У мене просто закінчилися слова, залишилася гіркота образи за нашу медицину. У нас найкращі лікарі, які віддано працюють і патологічно люблять свою роботу. Кажу патологічно, тому що працюють на ентузіазмі багато років.

Коли жінка обирає собі шлях пологів вдома, вона зазвичай говорить про те, що в пологових будинках вона і її дитина «постраждають» від таблеток, ліків і тд. Тільки існує одне «але»: коли домашні пологи йдуть не так, як було задумано, навіщо породілля викликає швидку? Ви взяли на себе відповідальність, ось і справляйтеся. Навіщо швидка, навіщо пологовий будинок, чому акушери та гінекологи повинні бігти через 4 сходинки в приймальне відділення, хапаючи по дорозі все, що можна з собою, тому що немає часу і важлива кожна секундочка? Я закликаю майбутніх мам не робити навмисно шкоди собі та малюку. Думайте головою!

 

Післяпологова депресія вона у всіх? Як справлятися?

Післяпологова депресія дійсно існує, але не у всіх жінок 

Щоб її уникнути треба постійно підтримувати жінку, не лишати її на самоті із домашніми справами, чоловіку треба пам’ятати, що вона прагне уваги. Треба дарувати квіти без особливих приводів, а лікарю потрібно періодично писати смс пацієнткам і просто питати: як справи, як дитинка, і взагалі вести прости розмови на будь-які теми!