Home

Щоб фінанси не співали романси


Гроші, доходи, витрати – пересічній людині дуже важко зорієнтуватися у цій поліфонії. Що робити, аби грамотно розпоряджатися коштами та не заглушити голос розуму, підкаже фінансовий консультант Олена Литвин. Як кандидат з економічних наук з інвестиційної політики вона чудово знає теорію. Як досвідчений фахівець, котрий щодня приймає людей, пані Олена – чудовий практик і вчить усіх бажаючих диригувати оркестром свого бюджету.

 

Олено, у вас дуже актуальна професія – фінансовий консультант. Чому ви обрали таку спеціальність? Адже тут потрібно мати неабиякий характер та ще й математику знати.

Любов до математики мені прищепила мама, котра є шкільним вчителем з цього предмету. Потім навчалася на спеціальності «Фінанси» в одному з університетів Львова. Саме тоді я домоглася суттєвої податкової знижки за платне навчання і держава повернула нам 950 гривень –  у 2008 році це була половина місячної зарплати. А згодом народилася ідея допомагати людям та ділитись знаннями у цій сфері. До речі, ця професія входить у топ-3 найбільш оплачуваних в світі, її не здатні повністю замінити автоматизовані системи.


Але ж ви могли все написати у дисертації та, як кажуть спочивати на лаврах. Чому вирішили піти з економічної науки «у народ»?

Річ у тім, що науковці, а я на той час захистила кандидатську, тоді отримували небагато та їхні напрацювання рідко доходили до простих людей. Тому почала шукати шляхи особистого розвитку. Навчалась, розвивалась, але ідея концепту власної справи «усі фінансові питання за одним столом» не покидали мене. Тому обрала саме практичний консалтинг. У 2011 році я натрапила на оголошення про стажування від провідного німецького холдингу і зрозуміла, що саме тут я зможу сповна реалізувати себе, а мої знання будуть максимально затребувані. Так почався мій новий етап. Взагалі отримувати міжнародне навчання та досвід, живучі в Україні, – це велика вдача.


Отож, нині ви допомагаєте людям не потонути у морі доходів та видатків?

Так, я дуже хочу, щоб люди отримали усе в одному флаконі, тобто всю інформацію з різних сфер фінансів в одному місці. Якщо провести паралель із медициною, то є вузькопрофільні спеціалісти, а є сімейний лікар, який бачить усю картину. Я – саме такий мультисистемний фахівець. Звичайно, побороти упереджене ставлення і достукатися до усіх важко. Бо більшість думає: ми ж самі знаємо, як нам розпоряджатися заробленим, навіщо нам ще хтось? Водночас з кожним роком люди все більше і більше почали розуміти необхідність навички зберегти та примножити власні активи. Усі хочуть дати своїм дітям якісну освіту чи стартовий капітал, якісну медицину, яка не буде з’їдати всі гроші з сімейного бюджету, мати власне житло та забезпечену свою старість – не так як зараз наші дідусі й бабусі Це все і є робота мультифункціонального фінансового радника.


Серед величезної купи питань ви займаєтесь поверненням податків. Яких саме?

Перша тема, якою ми прагнули зацікавити потенційних клієнтів, були якраз податкові знижки. Парадокс: добропорядні громадяни звикли сплачувати державі податки, однак про те, що можна повернути частину коштів, коли, приміром, вони сплачують за навчання дитини у ВУЗі, – це знають одиниці. Але і тут є важливий нюанс: це має бути не ФОП, а найманий працівник на підприємстві, заводі, у будь-якій організації. В цілому є 9 пунктів, за яким робиться це повернення коштів. Натомість у тій же Німеччині існує понад 400 пунктів. До цього списку входить іпотечний кредит, репродуктивні технології, приватні пенсійні накопичення та інше. Я пишаюсь, що за 2021 рік мої клієнти отримали понад 60 тис грн. Також за 2 останні роки ті, хто звернувся до мене на консультацію, отримали від 5-ти до 50 тис гривень відшкодувань.

Так само й іпотека, коли держава відшкодовує відсотки за кредитом на придбання житла, а тіло кредиту сплачуєте ви, що значно полегшує тягар. Окрім податкових знижок є ще й податкові соціальні пільги, на які можуть претендувати окремі верстви населення. Повірте, дієвих фінасових інструментів на сьогоднішній день достатньо. Але для того, щоб отримати такі «плюшки» від держави, потрібно бездоганно знати податковий кодекс та безліч змін до нього. Тому краще звернутися до фінансового консультанта, аніж самому витратити купу часу.


Серед того, на що можна оформити податкові знижки, ви назвали штучне запліднення. Це дороговартісна процедура. Невже і тут можна сподіватися не лише на диво материнства, а й на «кешбек» від держави?

Так, щороку кількість жінок, що приходять до приватних репродуктивних клінік і несуть туди шалені гроші, збільшується. То чому б не звернутися до чиновників, щоб вам повернули більшу частину суми? Якщо вже жінка зважилася на таке, то держава підтримуєтих, хто поліпшує демографічну ситуацію. Взагалі у сучасної української родини повинно бути три порадники, що надають якісні послуги: сімейний лікар, сімейний адвокат і сімейний консультант з фінансів. І звертатися до них потрібно не тоді, коли припече і буде запізно, а вчасно.

 

Олено, коли людина хоче примножити зароблене, як не потрапити на гачок аферистів, що обіцяють фантастичні відсотки?

Так, часи МММ пройшли, але піраміди, що дурять людей вже під іншим «соусом» існують і досі. Зараз є багато лже фінансових консультантів, котрі пропонують ризикові інвестиції. Тому прошу людей завжди включати критичне мислення, не вестись на високі відсотки за тиждень/місяць, перевіряти фінансові установи в державному реєстрі по коду ЄДРПОУ. Перевіряти історію компаній та питати себе – скільки я готовий втратити грошей і чи можу я собі це дозволити зараз?

Роботи в нас багато, адже Україна велика, а ще є українці в Італії, Іспанії, Польщі, Чехії та інших країнах Європи, де їм теж потрібні наші фахові поради. І зараз я активно розширюю свою команду фінансових консультантів в Україні та Європі. Навчаю усім інструментам обслуговування, зокрема   – відповідати за добробут клієнта, бути на зв'язку, а головне – завжди підбирати установи під потреби та фінансові можливості клієнта.


Контакты:

https://www.facebook.com/prostoprofinansy

www.facebook.com/el.lytvyn

@olytvyn_fsb 

https://www.youtube.com/channel/UCRqso1umohCq3wC4SxvfTiQ

El.lytvyn@gmail.com