Home

Наталія Латанюк: Я люблю людей, тому обрала ПСИХОЛОГІЮ

 

Людський мозок - це свого роду комп'ютер, і від того, які програми в ньому встановлені залежить наскільки їх носій буде щасливий і успішний. Наталія Латанюк – психолог-філософ в інтерв’ю для журналу GOSSIP magazine. Чи потрібно шукати сенс життя? Що таке бути в моменті та чи можна цьому навчитися?

 

Пані Наталю, ви психолог, який постійно навчається, прагне до нових вершин та проживає життя тут і зараз. Багато людей навпаки, живуть майбутнім: а ось я зроблю «щось» і буду щасливий. Як навчитися жити в моменті?

Дякую за високу оцінку моєї особистості (посміхається). Якщо поверхнево відповісти, то бути в моменті - це просто бути уважним і усвідомлювати що відбувається з тобою тут і зараз, тобто ефективно керувати своєю увагою, стежити за своїм внутрішнім станом і сприймати всі нюанси оточення. Це тренується з дитинства. Потім в дорослому віці можна тренувати відчуття задоволення і бути максимально ефективним саме в тій діяльності, яку обрав, це дає можливість бути в моменті, тобто насолоджуватися моментом. Я ж віддаю перевагу більш глибокому філософському трактуванню поняття «бути в моменті», як глибинній духовній практиці, яка прийшла з буддизму. Вона базується на філософії буддизму. Це стан внутрішнього спокою та балансу, сформована певна мудрість та внутрішня гармонія, яку не так легко здобути без формування певного менталітету (світогляду). Вважається, що цьому можна навчитися, але це велика інтелектуальна робота над собою, пізнання себе та управління своїми внутрішніми станами. Як навчитися? Допоможуть медитації, робота з психологом, психотерапевтом, вивчення себе і свого організму, бажання розвиватися як особистість та духовно. Для мене - бути усвідомленим спостерігачем свого досвіду - це і є перебувати «в моменті». Кожен момент є унікальним і неповторним, за кожен момент можна бути вдячним, не порівнюючи його з іншими моментами свого життя.


Розкажіть, як ви прийшли в психологію? Чому вибрали цей напрямок для розвитку?

Я люблю людей і для мене людина є найважливішою цінністю. Також у мене є потреба у піклуванні про інших людей, особливо дітей. Психіка людини – це найбільша загадка, феномен, який хотілося б пізнати. Дуже цікаво знати все про нервову систему. Цікавий факт, наприклад: нервова система людини здатна по набору ознак формувати гіпотезу (уявлення) про той чи інший об’єкт або феномен. По фрагментах зображення або інформації із пам’яті автоматично витягується той чи інший образ. У кожної людини це відбувається по індивідуальній схемі, залежно від її життєвого досвіду. Саме унікальність кожної людини і є дуже цікавим феноменом. Також цікаво що нас таких різних об’єднує.  З самого дитинства я була дуже допитливою дитиною. Я добре вчилася, була відмінницею і цікавилася всім, що пов'язано з внутрішнім світом людини. Тобто, я задавалася питанням, як так виходить, що людина мислить, має почуття? Як так виходить, що людина перебуває в хорошому або в поганому настрої? Також мабуть всі психологи йдуть навчатися психології, щоб в першу чергу розібратися в собі (посміхається).


А хто такий «хороший психолог»? Як ви розуміли це під час навчання і як розумієте зараз?

На сьогоднішній день є великий попит на різні психологічні послуги, але існує проблема людського фактору. Як знайти хорошого спеціаліста, кому довіритися. Психолог на мою думку – це покликання і талант емпатії в першу чергу плюс здобуті спеціальні знання, також це особисті якості. Хороший психолог  ні при яких обставинах не буде стверджувати, що ви не праві, не стане нав'язувати вам свою особисту думку і не стане давати оцінки вашої поведінки або дій та давати вам поради. Психолог повинен працювати з вами і вашою проблемою, з якою ви звернулися до нього за психологічною допомогою та зробити все можливе, щоб ви самі зрозуміли як вам діяти, розібравшись в своїх цінностях, пріоритетах, почуттях, думках, когнітивних схемах. Хороший психолог має високий рівень розвитку особистісної зрілості, яка характеризується активною участю у житті суспільства, розвиненим почуттям відповідальності, здатністю до ефективного використання своїх знань та здібностей, до психологічної близькості з іншою людиною, до конструктивного вирішення різних життєвих проблем на шляху до найповнішої самореалізації та має позитивне мислення.


У кого простіше «навести порядок в голові»? У тих, хто молодше, або тих, хто у віці?

Допомогти легше тому, що хоче допомоги і відкритий їй. Це має бути партнерство між психологом і людиною, яка шукає допомоги в подоланні життєвих труднощів або проблем. Серед тих і інших є люди, які не хочуть або не можуть працювати над собою. Допомогти їм проблематично. Людина повинна дозріти, усвідомити, що у нього є проблема, або внутрішній конфлікт. Усвідомити потребу в допомозі та подолати сором і страх говорити про це – перший крок до того, щоб звернутися до психолога або іншого фахівця. Якщо усвідомлення є, можна рухатися далі.

 

А чи правильно в сучасному світі шукати сенс життя?

Я вважаю, що якщо людина задається питанням про сенс життя, то у неї є працюючий інтелект - це вже критерій. Інше питання, що такі пошуки не починаються на порожньому місці. Головне - не вирішення знайти сенс, а те, що людина мислить глибоко. Буває, що людину привело до цих пошуків горе або депресія. При пошуках головне не закопатися в собі, шукати баланс. Якщо низка подій, ситуацій привели його в депресію і за цим криється депресивний стан, потрібна допомога і підтримка спеціаліста. Він в порожнечі, він втратив щось важливе. Моє завдання - допомогти людині знайти новий шлях. Як правило, це якийсь кризовий етап у житті людини - перехід зі старого в новий.


Наталя, а які слова ми повинні говорити один одному частіше? Щоб жилося щасливішим.

Потрібно концертувати увагу на позитивних новинах, важливо помічати хороше. Словом, налаштуватися на «позитивне мислення». Це не означає, що треба закрити очі на всі проблеми і ігнорувати їх, але в важких речах треба помічати позитивні сторони. А ще потрібно говорити про хороші якості, які ти бачиш в людині, помічати позитивні зміни в ньому, не забувати про прості слова: «Доброго ранку!», «Ти - красива / красивий», «Я радий тебе бачити!», «Радий зустрічі з тобою ». Навіть такі дрібниці здатні викликати посмішку у людини, налаштувати її на позитивний лад. Так що не варто шкодувати добрих слів. Всім бажаю жити позитивним наповненим щасливими посмішками життям.