Home

Стартап-драйвер Юлія НОВІК

Коли жінка займається улюбленою справою, вона сповнена натхнення та енергії. Саме це є магнітом, що привертає до неї увагу оточуючих. У неї горять очі, її переповнює пристрасть, а кожен новий проект має надзвичайний успіх. Саме такою є Юлія НОВІК. Юлія – стартап-драйвер, фінансовий експерт, СЕО молодіжного ком’юніті L361ON, директор інвестиційної компанії CYFRD. Поговорили про покоління Z, інвестиції, стартапи в Україні та про успіх. Юлія Новік для журналу GOSSIP magazine!
 

Юліє, нещодавно ви стали СЕО молодіжної бізнес-організації L361ON (Легіон), розкажіть про цю організацію, для кого вона створена?

Про Легіон вже давно ходить багато чуток. Що це таємна молодіжна спільнота, що ми відбираємо найкращі кадри для міжнародних компаній та взагалі там одні підлітки-стартапери, схиблені на бізнесі. Але Легіон – це більше, ніж просто тусовка чи особистісний розвиток. Це порятунок для власників бізнесу, яким важливі час, гроші та підготовлені молоді кадри. З останнім особлива проблема. Сьогодні у рекрутерів та HR час на пошук та адаптацію молодшого персоналу займає стільки ж часу, скільки й найм топ-менеджерів. Це нові правила ринку. А все тому, що до покоління Z (сьогоднішні випускники шкіл та вишів) потрібен особливий підхід. Легіон якраз і є комунікаційною платформою між бізнесом та молоддю. Легіонером стати не так просто, ми маємо свої критерії відбору, але це і приваблює молодих людей. Тут є всі умови, щоб 10-річний шлях пройти за рік та здобути навички, актуальні для бізнесу та суспільства сьогодні. Як навчитися презентувати свій стартап інвестору? Як налагодити комунікацію із роботодавцями? Як стати цілісною самодостатньою особистістю? Кожен молодий хлопець чи дівчина знаходять в Легіоні свої відповіді. Ще один головний плюс – це спокій батьків, для яких безпека та майбутнє їхніх дітей найвищі пріоритети. Це територія зростання та великі можливості. У мене підростає син і я знаю, про що говорю. Питання самореалізації завжди стоїть гостро, як для підлітків, так і для дорослих. І тому Легіон – це моя маленька і водночас велика соціальна місія (посміхається).

 

Ви проводите онлайн і офлайн зустрічі з власниками бізнесу, топ менеджерами та інвесторами. Скажіть, хто може приєднатися до вас? Як це зробити?

Нашими партнерами стають власники бізнесу, які самі чи разом зі своїми HR спочатку дають зворотний зв'язок, які фахівці їм потрібні, чим їм може допомогти Легіон. І вже під індивідуальний запит ми підбираємо релевантні кадри, стежимо за процесом найму та подальшою адаптацією. До нас також звертаються інвестори за цікавими проектами та стартаперами. Щодо менторів, тут є певні умови. Це підприємці, які вже досягли успіху та пройшли свій певний шлях, які можуть, хочуть і вміють трансформувати свої кейси в практичні поради та рекомендації для молоді. Поділитися своїм успішним досвідом з іншими – це їх прагнення, їх розуміння своєї соціальної відповідальності. А коли ментором стає інвестор, то молодим людям важливо почути від нього покроковий чек-лист: як створюються стартапи, як правильно упакувати свою ідею, як керувати фінансами і так далі. Найкраща теорія – це практика.


Які наступні кроки Легіону? Як розвиватиметься Легіон?

 Найближчим часом – це проект Legion Practice, коли наші молоді легіонери проходитимуть стажування в найбільших національних брендах, прокачають свої навички та підвищать свій внутрішній рейтинг. Другий великий проект, з проведенням впродовж року – це Game of Legion: серія онлайн та офлайн змагань та турнірів серед усіх учасників нашого ком'юніті. Тут вже розігруються реальні призи. Це елементи гейміфікації, через які молоді люди отримують важливі життєві інсайти. Наскільки ти готовий до гри, настільки ти готовий втілити це і в житті. Легіонери своїми знаннями, дисципліною та креативністю вони зможуть заробити реальні гроші. І третій напрямок – це мобільний додаток, бета-версія якого вийде на початку наступного року. Це значно спростить комунікацію учасників один з одним та з представниками бізнесу. Там буде велика база навчального контенту, інтерактивних ігор та завдань, рейтинги, партнерські вакансії та багато іншого.

 

Юліє, Ви - красива та розумна жінка, що створює власну кар’єру в сфері інвестицій. Розкажіть, що Вас привело до цієї діяльності?

В мене був досвід роботи в абсолютно різних сферах бізнесу - це торгівля, зовнішньоекономічна діяльність, сервісні послуги, агро, цінні папери. Все це стало для мене доброю базою для розуміння, як влаштована «внутрішня кухня» бізнесу, як заробляють гроші, як працює економіка. Але класичні бізнеси в принципі не можуть забезпечити таку динаміку зростання, як стартапи. Стартап за рік може вирости з нуля до мільярда, в цьому і є його перевага. На певному етапі в моєму житті стався CYFRD, я прийшла туди, як фінансист, і вже пізніше стала СЕО. Це інвестиційна компанія, яка працює зі стартапами в різних сферах. І саме тут я могла використати весь свій професійний беграунд. Кожен день - новий стартап, нові команди та ідеї, потужний драйв. Тут дуже швидка реалізація гіпотез, тестів. Ти весь час «прокачуєш» себе, шукаєш нові можливості та рішення.


А чому Ви обрали поле діяльності в більшості серед молодого покоління?

Сьогодні в світі приблизно 72 мільйони представників покоління Z. Це вже не майбутнє. Це наша сьогоднішня дійсність. Час, коли мілініали задавали тон у суспільстві, впливали на моду та тренди, минув. Зараз час Z, а за ними вже підростають малі Альфи. Чим більше я одночасно працюю з молоддю і бізнесом, тим більше відчуваю цей невидимий біль та ментальний розрив поколінь. Я пам'ятаю себе студенткою, коли ти не знаєш куди йти, в які двері стукати, ти набиваєш багато шишок, яких можна було б уникнути. Міленіали та старші покоління пройшли свій шлях і знають, де можна «зрізати». Тож чому б не намалювати карту з підказками для молодих? Їх не треба боятися. І тим більше бачити в них конкурентів. Так вони інші й не такі, як ми. Вони потребують нашої уваги та менторства, а ми – їх нового бачення та реформ.