Home

Іванна Бондарчук: Hit the target

Героїня нашого інтерв’ю – Іванна Бондарчук. Вона знає, як на повну реалізувати потенціал і при цьому залишатися гармонійною особистістю. Іванна - засновниця рекрутингово агентства HIRE_First Digital Recruiting Agency та співзасновниця консалтингового агентства «CleverLand». Про компанію, міжнародні зв’язки та плани на 2022 рік!

 

Іванна, ви є засновницею рекрутингово агентства HIRE_First Digital Recruiting Agency. Розкажіть про вашу компанію, з чого все почалося?

Це моя нова платформа, реліз цього року. Над нею я працюю вже декілька років разом з партнером-розробником, а раніше працювала з командою. Але не без перешкод (посміхається). Минулі розробники вкрали код та проект, навіть запустили подібний, але не відчули мою ідею. Вкрали гроші (вдалось повернути $8к з $20к), тому потрібно було починати з самого початку. Це були добрі знайомі, що вкрай важче прийняти. Але ми йдемо далі. Платформа не є заміною платформ, які існують зараз, вона інша. HIRE – екосистема, яка допоможе роботодавцям наймати співробітників за допомогою перевірених рекрутерів на якісно новому рівні. Це не реферальна система. Це діджиталізація та спрощення діяльності інуючих агенцій. Допомога усім сторонам. 

 

А ви як потрапили в цю сферу? Чому саме такий вид діяльності ви обрали?

Я мріяла допомагати людям знайти себе, бути консультантом у виборі тої чи іншої компанії. Також одним з критеріїв вибору цієї сфери був мій страх спілкуватись із людьми. Та що може побороти цей страх, як не робота з людьми? З місця в кар’єр (псміхається).

 

Іванно, щоб працювати в цій сфері потрібно дуже любити людей. Це правда?

Це складне питання. І так, і ні. Десь по-середині. Але коли ти не любиш людей взагалі, працювати буде неможливо, бо доводиться багато як спілкуватись, так й пробачати, або не брати до уваги. Якщо сказати про те, що важливо, то:

  1. Важливо професійно оцінювати людину: кожна компетенція підтверджується індикаторами. І лише так. Співбесіда – це наука. Треба брати відповідальність за це. 
  2. Не судити згідно своєму світогляду або “яка мила людина”. 
  3. Бути емпатом важливо. Але вміти розуміти не тільки одну сторону, а й іншу. 
  4. Не додумувати ніколи. Новачки часто плутають, де є правда. Фантазують, чому людина зробила той чи інший крок - це є фатальною помилкою. 
  5. Також потрібно пам'ятати, що ви працюєте з людиною, а не з профілем. Зі своїми проблемами, страхами, минулим та майбутнім. Важливо не зашкодити. Бути уважним. Бути людяним.

 

Ви також є співзасновницею консалтингового агентства «CleverLand». Розкажіть про нього, в чому його відмінність на ринку? 

Так, у 2017 ми с партнеркою Юлією Кот заснували агенцію. Пройшли через злети та падіння. Зараз в нас етап ребрендингу та зросту. Якщо коротко нас описати: ми про людяність, відрізняємось тим, що ми є агенцією повного циклу. Нам дуже подобається наймати з нуля команду, або розширяти, згодом слідкувати за розвитком кандидатів, онбордити, організовувати потім тім-билдинги та корпоративні заходи, консультувати клієнтів, знаходити та навчати іх рекрутерів та спеціалістів HR, допомагати налагодити та створити процеси, документацію, welcome book, атестації та просто креативні Job Offers. Це як створюєш разом щось нове, що покращує життя (посміхається). Тобто просто закривати вакансії - це добре, але якщо маєш можливість долучатись до інших процесів - це неймовірно. Наразі ми маємо таких клієнтів, з якими вже як сім’я. Бо ми створювали разом!

 

Агентство співпрацює з міжнародними та закордонними компаніями (Швеція, Австрія, Ісландія, США, Німеччина та ін.), скажіть, як ви вийшли на такий рівень?

- Рекомендації. Так ми почали та працюємо досі, так отримали перших клієнтів. Я колись давала інтерв’ю та казала, що це не я обрала підприємництво, а воно мене. Я не займаюсь маркетингом, лідогенерацією. Був в нас період, коли коронавірус тільки зайшов, увесь бізнес став на паузу, ми почали пошук. Це було незвично. Але все минулося добре для нас.

- Також, на жаль, невдалий досвід співпраці з українськими компаніями також вплив на орієнтир до іноземних компаній. 

 

В сфері рекрутингу постійно відбуваються зміни, для того, щоб бути затребуваними, потрібно багато навчатися та відловлювати останні тренди. Як ви слідкуєте за новинами у вашій діяльності? Чи продовжуєте навчатися?

Авжеж, ми, як співзасновники також самостійно займаємося рекрутингом паралельно з іншими задачами, це допомагає нам відчувати ринок. Хай то буде 2 вакансії у рік, але ми проходимо увесь процес самостійно, щоб розуміти, де є моменти, які треба вдосконалити. Я вважаю, що це найкраще навчання та аналіз. Зворотній зв'язок - це дуже важливо. Наразі всі наші рекрутери задоволені навчанням та результатами співпраці. 

 

Іванно, з якими відомими українськими чи світовими компаніями вам доводилося працювати?

Дуже багато, але з українських зараз тільки Fintech Farm Дмитра Дубілета, нам подобається з ним співпрацювати. З міжнародних: SoftServe, Daxx, Khuene+Nagel, Solve.Care, Epam, Playtika, Levi9 та інші. З іноземних наразі з іменитих - SurfShark. Наш підхід - повага одне одного, часу, достовірність того, що нашим кандидатам буде добре, що їх цінуватимуть. Тому ми не орієнтуємося лише на великі та гучні компанії. Ми обираємо тільки тих, цінності яких розділяємо. Це можуть бути як гіганти, так і маленькі. Наприклад, наш клієнт з Ісландії, невелика поки що компанія - Kot.is. Власник - неймовірна та багатогранна людина: розробник, лікар практикуючий, ІТ серійний бізнесмен, композитор (пише музику для Євробачення та відомих фільмів, зірок), продюсер, інвестор, ще й юморист та дуже добра, проста, відкрита людина одночасно - я вважаю за честь спілкуватись та працювати з ним.

 

На 2022 рік ви вже поставили особисті та кар’єрні цілі? 

Відкриття ІТ аутсорсу. Мені сподобалось цього року займатись цим, реалізували декілька проектів навіть. Але це тільки початок. Ще багато треба зробити у цьому напрямку. Із особистих - бути кращою версією себе!