Home

Про що мріють підлітки та чого досягають

Щирість, відкритість, готовність до нових викликів та бездоганна подача! Вікторія Дума - підліток з великими амбіціями і "дорослими" цілями. Про що мріють сучасні діти, як вони реалізовуються під час карантину та майбутнє в Україні.

 

Вікторіє, вам 16 років, які цілі на найближчі кілька років?

Мені 16, а отже, все життя попереду! Я по-дитячому вірю у себе, можливо тому, що часто дивлюся фільми про супергероїв. Першочергово, я хочу вступити до університету. Завжди студентське життя пов'язую з трепетними відчуттями. Планую вивчити іспанську і поїхати з подругами на південь Італії!


На якому факультеті мрієте навчатися? Чому такий вибір?

Українська філологія - це моя мрія. Люблю нашу літературу історію та культуру в цілому. Вважаю, що зараз як ніколи важливо розвивати українське та знайомити світ із самобутньою Україною, щоб нас не асоціювали з образом складеним Росією: сало, вареники та шаровари. Це довгий шлях, безсумнівно, у правильному напрямку. Напевно найбільша складність в самих українцях - не всі готові до змін, а деякі досі вірять у СРСР.


Чи відчуваєте ви підтримку від однолітків у досягненні такої мети?

Так, у мене прекрасна оточення. Мої друзі - це потенційні колеги (посміхається). Ми однаково бачимо Україну і себе, як гідні громадяни незалежної держави. Вони - це майбутні IT- спеціалісти, психологи, лінгвісти та спортсмени і просто люди, які надихають.


Ким ви захоплюєтеся?

Я не маю фанатичного тотемізму до певної зірки чи політика. Я захоплююсь кожною людиною, яка ціную кожну мить життя, шанує людей навколо та ідеально виконує свою справу. Часом, я, так би мовити, малюю образ себе в майбутньому - це мене підносити до небес.


Як вплинув карантин на школярів?

Буду відвертою - з дистанційним навчанням знижується продуктивність. Ти можеш пропустити урок в zoom, тимчасом просто гортати стрічку в instagram  чи тік-ток, та найскладніше відсутність часу з однокласниками. Мені дуже пощастило з класом. Знаю, що не кожен може похизуватися таким.


Чи зазнавали ви цькувань у школі?

Ніколи. Навіть серед оточення не було таких випадків.

 

Як ставитись до людей які займаються булінгом?

Я намагаюся не спілкуватися з такими людьми, однак, коли доводиться діалог -короткий. Я не поважаю таких людей зовсім і вважаю, що вони мають нести відповідальність за свою поведінку і дії.Проте, я думаю, що кривдник так само як і жертва потребує допомоги психолога, піклування батьків і уваги однолітків.


Як ви вважаєте, чому булінг набув такого поширення в Україні?

Не думаю, що коректно говорити про те що він поширився зараз він був завжди просто ЗМІ цього не висвітлював.


На вашу думку, що допомагає вам досягти успіху? Це певні риси характеру? 

Переконана, що все йде з дому. Мені завжди говорили про унікальність кожної людини, повагу та добре ставлення до інших. Як на мене, в першу чергу треба бути вихованою, чесною та вірною людиною, а тоді вже розумною, красивою і т.п. Я з раннього віку була енергійною та амбіційною, відвідувала різні спортивні секції, що дозволило загартувати тіло і сталевий дух. Кажуть, що мені притаманні лідерські якості та наполегливість.

 

Які якості потрібно виховувати в сучасних дітях?

Любов до Батьківщини. Це не якесь націоналістичне гасло - це повага до рідного дому. В людей, які поважають свою матір і батька, з гордістю називають себе українцями є майбутнє.

Матеріал підготувала Вікторія Дума.