Home

Як зберегти стосунки під час війни. Інтерв’ю з психологинею

матеріал підготувала Людна Катерина


З 24 лютого життя українців розділилося на «до» і «після». Досвід кожного з нас у цій війні унікальний, але є те, що нас усіх об’єднує — постійний стрес. Він переслідує нас всюди: коли ми чуємо сигнал повітряної тривоги, коли переймаємося за наших рідних або просто під час перегляду новин. Нервове виснаження впливає не тільки на власне здоров’я, але і на стосунки з коханими людьми. Як зберегти любов у таких умовах розкаже психологиня, сексологиня, авторка МАК «Оргазмія» і книги «Краткий курс счастливой жизни» Оксана Глущенко.   
Від початку війни до вас почало звертатися більше людей? Чи змінилися запити клієнтів?

Не можу сказати, що клієнтів стало більше або менше. Хтось припинив терапію через повне занурення у свій стан, переїзд, стрес, а хтось навпаки зрозумів, що тягнути вже неможливо і звернувся за допомогою. Запити не змінилися, а додалися: війна витягнула на поверхню те, що давно тривожило. До того ж, я проводила безкоштовні консультації з людьми, які постраждали від війни – були у гарячій точці, пережили втрату близької людини…Тому менше роботи не стало.


Як постійний стрес, який спричиняє війна, впливає на близькі відносини між людьми?

Є таке прислів’я: «де тонко, там і рветься». Якщо у стосунках були проблеми до війни, вони стають помітніше за таких стресових умов, тому деякі пари не витримують і розлучаються. Аби відрізнити реальне бажання розірвати з партнером і тимчасове виснаження, раджу звернутися до спеціаліста, коуча, який допоможе розібрати проблему.


Зараз багато пар відчувають втому один від одного через те, що вимушені постійно знаходитися в одному приміщенні. Приміром, живуть у батьків або просто не мають можливості розлучитися на час. Як зберегти пристрасть у такому випадку? Які є способи здорового відпочинку один від одного?
Це хороше питання, яке застало нас ще в часи пандемії, коли ми всі були зачинені в одному приміщенні. На фоні такого стресу як війна воно стоїть ще гостріше. Одне з найкращих рішень – це займатися своїми справами. Знайти щось нове, що вас цікавить і приділяти більше уваги цим заняттям. Партнери не мусять знаходитися поруч 24/7 і немає нічого поганого в тому, що ви проводите час окремо. Зазвичай немає таких ситуацій, коли люди не можуть знайти для себе особистий простір. Навіть якщо ви маєте лише одну кімнату, ви завжди можете усамітнитися у вбиральні – нехай це будуть 5 хвилин, але вони будуть повністю ваші. Також можна прогулюватися на вулиці наодинці, це теж відволікає.

 

Протилежна ситуація: безліч жінок опинилося за кордоном. Відстань — це завжди випробування для стосунків. Що робити, аби попри це кохання не згасло?

Це складне випробування, але його можна подолати. Якщо стосунки будувалися лише на сексі – звичайно, без нього буде важче це зробити. Але якщо ви хочете зберегти ваші відносини, є безліч методів. Відстань відкриває нам широкий пласт, на якому можна пізнати один одного краще. Розпитуйте один одного про настрій, про те, як ви проводите свій час. Говоріть один з одним. Є багато способів підтримувати сексуальне життя: відео-дзвінки зі спільною мастурбацією, фото інтимного характеру. У таких умовах ви маєте можливість робити те, чим ніколи не займалися! Зараз багато жінок поїхали разом з дітьми і, насправді, чоловікам дуже важко у такій ситуації. Не варто забувати, що вони – наш тил. Спробуйте спільні щоденні ритуали – наприклад, писати один одному кожного ранку. Оберіть конкретний день та час, коли ви будете говорити усією сім’єю по відео-дзвінку. Створіть певну стабільність у цих стресових умовах. Слід зауважити, що часто жінки на відстані починають вживатися у роль мами для свого чоловіка. Не треба постійно питати, чи поїв ваш партнер, чи тепло він вдягнувся. Якщо ви переймаєтеся, краще переформулювати ваше питання. Наприклад: «Що смачного ти їв сьогодні?».
 

Чи нормально, що у деяких людей на фоні тривоги лібідо зникає, а у когось навпаки підвищується? Як бути, якщо у партнерів різний рівень сексуального бажання?
У стресових ситуаціях у жінок виділяється норадреналін, а у чоловіків – адреналін. Тому зазвичай чоловіки стають більш активні, відповідно вони хочуть сексу більше, ніж жінки. Але, звичайно, буває і навпаки.
Ми живемо у 21 столітті, люди можуть говорити і домовлятися один з одним. Тому в такій ситуації треба шукати консенсус. Врешті решт, сексуальне життя – це не тільки статевий акт. Це також можуть бути оральні та мануальні ласки, мастурбація. Не нехтуйте секс-іграшками. Пробуйте та говоріть один з одним про ваші почуття.


Люди по різному реагують на стресові ситуації — хтось панікує, хтось навпаки з холодним розумом підходить до проблеми. Чи може різна психічна реакція партнерів спричинити непорозуміння та призвести до сварки?

Знову ж, у жінок та чоловіків під час стресу виділяються різні гормони, тому реакція може відрізнятися. Жінки бувають більш тривожними і створюють паніку, але кожна ситуація індивідуальна. Я знаю випадки, коли чоловік завмирає від стресу у той час, коли дружина тягне на собі і його, і дітей. Психіка кожної людини унікальна – хтось адаптується швидше, хтось повільніше. Треба говорити про свій стан і давати один одному час.


Що ви порадите людям, які проектують негатив на коханих людей? Чи є якісь способи заспокоїти себе самотужки?

У нервових ситуаціях, які виникають на фоні стресу, треба пояснити партнеру, що ви відчуваєте злість, але не на нього, а саме на його дію. Опишіть свої почуття. Аби заспокоїтися самотужки, спробуйте дихальну практику: зробіть короткий вдих і довший видих. Концентруйтеся на диханні та виконуйте цю вправу декілька хвилин, поки не відчуєте полегшення.

Ментальне здоров’я таке ж важливе, як і фізичне. Коли у вас болить зуб, ви звертаєтеся до стоматолога, тож коли ви відчуваєте що не справляєтеся з емоційним станом самостійно – не бійтеся отримати допомогу спеціаліста.