Home

Яка ж вона сучасна молодь? Розвінчуємо стереотип

Неуважні, асоціальні, нетерплячі та раби своїх гаджетів - саме так зазвичай описують підлітків сьогодення, покоління "Z". Хтось вважає ці твердження стереотипними, хтось правдивими, комусь взагалі байдуже. Однак, якщо й справді заглибитись у це питання: "Яка ж вона сучасна молодь?" Найправдивішу відповідь дадуть самі підлітки, тому сьогодні таємничу "завісу", відкриє учениця 11 класу - Олена Ковальчук.

 
Декілька років тому мережею ширились відео, де підлітки знущались один над одним. Чи справді булінг має такий попит?

Те, що публікувалось у соцмережах - поодинокі випадки. Я навіть не уявляю через, що можна так знущатись над своїми однолітками. В моєму класі було декілька випадків, коли хлопці змагались хто дужче, але у дружній формі. Якщо говорити вже про справжній булінг, то в молоді він точно не фізичний. Зазвичай він проявляється в психологічній формі. Наприклад: висміювання когось, хейт в соцмережах.


Як ти вважаєш, чому підлітки цим займаються? 

Тут є лише два варіанти: або людина під тиском оточення це робить, щоб не "відбитися від зграї", або ж є проблеми з самооцінкою, такі підлітки, як правило, намагаються самоствердитися за рахунок інших й показати оточенню свою псевдовпевненість.


У суспільстві старших людей, найчастіше батьків, сформувалась думка про сексуальну культуру сучасних підлітків: вони ведуть розгульне і несвідоме сексуальне життя. Чи справді це так?

Запевняю всіх дорослих, що у 95% випадках підлітки підходять до цього питання досить розсудливо. Є такий стереотип, наче всі женуться за втратою цноти, але це не так. На щастя, зараз в школах нам виділяють декілька уроків, на яких ми говоримо про поняття сексу та контрацепції. Тому сьогоднішнє покоління ставиться набагато свідоміше та відповідальніше до цього.
-Існує також статистика, що підлітки втрачають свою цноту відносно рано й найчастіше не в тверезому стані. Що ти можеш на це сказати? Олена: Що ж, знову доведеться руйнувати стереотипи. Якщо бути відвертим, то є такі підлітки, навіть серед моїх знайомих. Однак, за моїми власними підрахунками їх не багато. Зараз за втратою цноти мало хто бігає і тим паче в нетверезому стані. 

 
Заборонені речовини. На думку дорослих, це також одна з невід'ємних частин сучасної молоді. Як же насправді підліток ставиться до алкоголю, сигарет, наркотиків?

З цим, на жаль, гірше. Був один випадок, коли я зайшла в роздягальню після фізкультури й побачила знайому в надзвичайно дивному стані, вона ледь могла говорити, але змогла вичавити з себе: "Лена, ніколи, ні за яких умов не пробуй наркотики..." Було лячно. В нашому класі й досі сидять учні, які майже кожну перерву палять. Вчитель певно має здогадки, але нічого не робить. Алкоголь в стінах школи не розпивають, але впевнена, що за межами точно більшість вживає. Щодо мене, то "алкоголь у компанії друзів" й мене не оминув. Загалом, вважаю, що якщо всього в міру, то спиртні напої до 18 це вже не так критично. Найголовніше, щоб батьки хоч трохи поставились з розумінням й згадали себе у нашому віці.


Як щодо саморозвитку? Чи мають підлітки взагалі поняття про цей термін?

Однозначно так! В моєму оточенні багато друзів, яких дуже хвилює тема саморозвитку. Вони знають чого хочуть, що їм потрібно, а що ні. Вони піклуються про свою освіту й, можливо, не настільки сильно, як від них того очікують батьки й вчителі, але хто сказав, що підлітки повинні відповідати чужим очікуванням?


Як сучасна молодь підходить до питання вибору майбутньої професії?

З цим у 70% підлітків все дуже невтішно. Якось говорила з подругою, про ЗНО та вступ. ЇЇ відповідь мене дуже вразила, адже вона не хотіла себе напружувати, тому до ЗНО не готувалась, а куди вступати навіть уявлення не мала. Відповідь "Куди візьмуть" - мене остаточно збила з пантелику. Дуже мала кількість моїх знайомих остаточно визначилась і з факультетом, і з професією.

 
І на останок. Чим цікавишся ти та твої друзі? Як проходить ваше дозвілля? 

Кажу особисто за себе та своє оточення. В моєму колі спілкування багато друзів, які цікавляться журналістикою, фотографіями, книгами, а також вивченням психології. Ми надихаємо один одного: разом навчаємось, проходимо різні курси; ходимо в кав'ярні інколи просто відпочити інколи, щоб попрацювати. Влаштовуємо пікніки, відвідуємо кінотеатри... Двома словами - насолоджуємось життям.