Home

Сексуальна освіта у тікток: інтерв'ю з авторкою блогу "У трусах"

матеріал підготувала Аліна Авраімова

В діджиталізованому світі, де все можна дізнатись в Інтернеті, набувають популярності блоги про секс та відверті теми, про які важко говорити з батьками. І серед молодого покоління, це популярна практика - слухати компетентного спікера в улюбленій соц.мережі на теми, які їх хвилюють. В сьогоднішньому інтерв'ю Анастасія Забела розкаже про свій блог на тему сексуальної освіти та розвіє деякі міфи, які існують навколо сексу.
 

Ви розповідали на своїй сторінці в ютуб, що вперше розмірковували  про секс після того як почули про це в таборі  від виховательки. Вона сказала, що це нормальне явище і всі ним займаються. Чи розповідали вам батьки про секс та статеве дозрівання, можливо, ви задавали питання після почутого в таборі?

В моїй родині тема сексу не була табуйованою, але окремо і не обговорювалась. Мені розповіли про місячні до того, як вони в мене з'явились, а ось тема інтимних стосунків чи контрацепції не зачіпалась. Однак якщо, наприклад по телевізору в шоу чи фільмі піднімались питання сексу, ми могли обговорити їх на прикладі тих героїв чи персонажів. Я знала, що за потреби можу без страху звернутись до батьків за допомогою чи порадою, не дивлячись на те, що зі мною не проводили окремих просвітницьких розмов.
А щодо тієї ситуації в таборі, в мене виникло тільки одне глобальне питання: «Чому ж люди так соромляться говорити про секс, якщо насправді це нормальне явище і всі ми з’явилися на світ завдяки сексу?»

Чи повпливало ведення блогу на тему сексу та статевого дозрівання на ваше особисте життя? Ви стикались з осудом від рідних?

Я стала більш освіченою в цьому напрямку, тож тепер уважніше ставлюсь до свого здоров'я: відвідую гінеколога відповідно до рекомендацій, не займаюсь самолікуванням, намагаюсь відмічати скільки годин минуло від останньої зміни тампона, ретельніше обираю засоби гігієни, лубриканти тощо.
Я не отримувала осуду від рідних, всі розуміють, що ця тема дійсно важлива. Хоча на початку були непорозуміння щодо самого ведення блогу, адже це займає досить багато часу, а в людей ще є установки, що "блог - це не робота, це щось не серйозне".

Наразі в шкільній програмі немає окремого предмету "Статеве виховання". Яким чином ви бачите сексуальну освіту для дітей та підлітків: розмови зі шкільним психологом, окремий предмет у старших класах чи додати  модуль до вже знайомих основ здоров'я?

Коли говорять про впровадження сексуальної освіти як окремого предмету, я також завжди запитую: "А хто його має викладати? Вчитель біології? Вчитель основ здоров'я? Чи можливо це робота для психолога?". З впровадженням сексуальної освіти в школах поки все ще досить складно. Подекуди ще батьки не готові сприймати такі уроки, подекуди - вчителі не готові викладати теми, що стосуються сексу. Тому ми не можемо просто скопіювати той досвід, який вже є у європейських країнах, хоча звичайно ми можемо на нього спиратись при побудові власної системи.
У мене немає готового рішення як має викладати впровадження сексуальної освіти в українські школи. Скоріш за все, нам потрібно буде рухатись до того, щоб додавати теми, які вважають "інтимними" в програму інших курсів: основ здоров'я, біології, людина і світ, психологічних занять. Адже якщо впровадити окремий предмет "Статеве виховання" наприклад у 8 класі, то що робити з тими темами, які є актуальними раніше?Про перші місячні говорити у 8 класі вже запізно, ця тема має звучати в 4-5 класі.
Отож, моє припущення, що скоріш всього сексуальна освіта школярів реалізуватиметься у формі додаткових тем в плані вже існуючих предметів або окремих факультативів.

Пропонуємо розвіяти деякі міфи навколо сексу:

Чи впливає мастурбація на задоволення від сексу з парнером?

Якщо говорити про мастурбацію саме в контексті подальшої взаємодії з партнером, то можна визначити як позитивні, так і негативні моменти.
При мастурбації наодинці чи з партнером нам простіше досліджувати своє тіло, адже ми можемо визначити як саме і де саме потрібно доторкнутись, щоб отримати приємні відчуття. Знаючи особливості свого тіла, ми можемо впроваджувати це у секс з партнером і отримувати більше задоволення.
Варто нагадати, що далеко не всі жінки отримують задоволення від простого проникнення пеніса у вагіну, багатьом для досягнення оргазму потрібна додаткова стимуляція клітора чи інших зон. А мастурбація дозволяє якраз краще познайомитись зі своїм тілом та відчуттями.
Щодо негативного впливу, то буває, що люди звикають до конкретного виду стимуляції, отримують оргазм тільки одним способом, але цей спосіб складно інтегрувати в секс з партнером.
Наприклад чоловік займається грубою, інтенсивною мастурбацією, сильно стискаючи пеніс, а оскільки вагіна обтискає пеніс не так сильно, то досягти оргазму під час сексу йому не вдається. При цьому хтось в такій ситуації просто завершуватиме секс мастурбацією і не вбачатиме ніякої проблеми, а для когось це буде питання, що вимагає вирішення.

Чи існує так звана "точка G"?

Насправді, не дивлячись на те, що дослідження почалися ще із 40-х років, однозначної думки досі немає. Деякі вчені стверджують, що її не існує і ,в принципі, існувати не може, бо вагіна є частиною родових шляхів. Інші стверджують, що вона є і формується з тканин, які у чоловіка б формували простату. Хтось говорить, що це просто ніжки клітора, які примикають до стінок вагіни і виходить, що ця зона є чутливою. Сказати однозначно, чи існує вона ,чи ні, поки не можна. Можливо, пройде час, і нам дадуть однозначну чітку відповідь на це питання.

 

Відомий психолог Зігмунд Фройд стверджував, що якщо жінка не відчуває оргазм від пенетрації - то вона неповноцінна, а оргазм від стимуляції клітору - неправильний. Чи правда що існує декілька видів оргазмів, такі як (вагінальний, кліторальний, маточний, міотонічний)? І чи погоджуєтесь ви з тезою Фройда?

Був період, коли було дуже модно ділити оргазм на купу різних варіантів, були прямо списки того, який оргазм можна досягти. «Постав галочку, якщо ти досягла/досяг такого оргазму: від стимуляції сосків і т.д.». Там майже всі зони перерахувати можна було. Але на даний момент думки вчених сходяться на тому, що основний орган, який відповідає за оргазм – це все таки мозок. Саме він подає сигнал, все важливе відбувається в в ньому. А те, яким чином буде досягнутий оргазм, стимуляцією якої зони – це вже не так важливо. Для когось оргазм буде досягнутий стимуляцією голівки клітора, для когось - ніжок клітора, шляхом вагінального проникнення або доторкань інших зон. Є випадки, коли люди, які внаслідок аварій чи ДТП отримали травму спинного мозку, можуть не відчувати нижньої частини свого тіла, але все одно розвивають чутливість, й інші ділянки тіла стають так званими «ерогенними зонами» . Вони можуть отримувати оргазм від доторків до інших ділянок тіла, не до статевих органів. Тому, відповідно, вважається, що саме мозок відповідає за отримання оргазму і дідуся Фройда відправляють відпочивати.

Чи покращує сексуальне життя жіноче здоров'я і чи погіршується воно за його відсутності?

Є прям ціла "страшилка", що у жінки, в якої немає регулярного сексу змінюється гормональний фон, зникають місячні, шкіра й волосся стають гіршими, з'являється надлишкова вага. Але насправді через відсутність сексу ще ніхто не помирав. Зараз гінекологи в основному сходяться на тому, що відсутність сексу не несе якоїсь шкоди здоров'ю. Раніше деякі хвороби навіть називали "хворобами монашок", вказуючи на те, що причиною є відсутність статевого життя. Зараз із цим розібрались більше й прийшли до висновку, що секс не відігравав ключової ролі у розвитку захворювання. Ба більше, навіть почали говорити, що для організму немає великої різниці між мастурбацією і сексом з партнером. Позитивний вплив на організм чинить оргазм, але в нас немає індикатору, який би визначав, що це був оргазм від мастурбації чи сексу з партнером. Тож прожити без сексу нормальне й повноцінне життя цілком можливо.

 

Тепер поговорімо про соціальне:

Нещодавно електронна петиція про легалізацію порно та еротики зібрала 25000 підписів і її розглянув президент. На вашу думку, чи потрібна нам легалізація порно індустрії? Як це може вплинути на сексуальне життя людей?

Тема дійсно досить спірна. Є аргументи, що кошти йтимуть в держ.бюджет, що в деяких інших країнах це легалізовано... Взагалі якщо подивитись на історію розвитку порно, то ми побачимо, що людей завжди цікавило як інші займаються сексом. Спочатку були малюнки, фрески, розповіді, фотографії й врешті, як тільки брати Люм'єри показали перший в історії фільм, люди відразу зайнялись тим, щоб зняти секс на відео. Вважається, що першим порнографічним фільмом був ролик "Le Coucher de la Mariée", показаний у 1896 році.
Зрозуміло, що порно вже з'явилось, увійшло в наше життя й навряд чи зникне. Але треба пам'ятати, що на сьогодні порно дуже тісно стоїть поруч із насильством. І в країнах, де порнографія вже легалізована все ще немає якогось реально дієвого алгоритму дій чи системи, яка б унеможливлювала чи бодай значно мінімізувала насильство в цій сфері. Я не думаю, що Україна зможе стати тією передовою державою, у якої вийде розв'язати цю проблему.
Ми маємо ще досить багато внутрішніх проблем, щоб мати ресур контролювати сферу порноіндустрії.  Тож поки порно все ще йде рука об руку з насильством, доки там транслюється багато хибних уявлень щодо сексу, я не можу підтримати ідею легалізації порнографії в Україні.

І наостанок хочеться спитати про ваш блог:

Наразі більше контенту на вашій сторінці в тіктоці, ніж на ютубі. Як ви бачите розвиток своїх соц.мереж: паралельне ведення обох сторінок, поступовий перехід на ютуб чи все ж залишитесь в тік тоці, а ютуб більше як доповнення?

Поки що я планую розвивати і тік ток, і інстаграм. Ютуб мені здається вже серйозною соціальною мережею і якщо робити ютуб, то мені хотілося б робити його вже гарно і добре, так, щоб мені подобалось. А поки в мене такої можливості немає, бо це певні ресурси для гарної картинки, також монтаж, камера, звук, які необхідні для блогерів. Але, можливо, колись я до цього прийду.