Home

«Коли починала викладати звичайне життя на мене сипався шквал хейту. Як це бути блогером під час війни?»

матеріал підготувала Бондаренко Дарина

Інтернет охопив планету дуже швидко та змінив життя людей на 360 градусів. Якщо у далекому майбутньому спитають синонім до XXI століття, то відповідь буде «епоха Інтернету »Це час, коли телефони та комп‘ютери стають твоїми найкращими друзями. Ти не можеш вийти навіть на п’ять хвилин без гаджета, бо просто загубишся без Google maps, а Instagram вважається справжньою роботою. Зараз у кожного є свій мобільний девайс та сторінка в соціальних мережах. Тож, як це бути сучасним блогером в умовах війни про це розповість наш гість - Валерія Чернецька!  Яскрава, приваблива, стильна блогерка та співзасновниця онлайн магазину одягу.

 

Як давно ви ведете сторінку в Instagram? І чому вирішили вести? Я зареєструвалася в Іnstagram, коли він тільки з‘явився. На той момент  мені було 13 років і тоді просто викладала свої звичайні фотографії. Згодом я почала бути більш активною: знімала відео, монтувала їх, але  не розповідала про себе. Вже другий рік вважаю себе блогером, хоча до цього я була проти того, щоб мене називали так. Таким чином і почався мій шлях, я зрозуміла, що можу це робити, завдяки людині, яка сказала мені, що я маю стати блоггером, бо це моє!

З чого все починалось ? Які були ваші перші кроки ?

Найважчим для мене це було вийти в розмовні сторіс. Був постійний стрес, я навіть плакала коли в перші рази намагалася розмовляти на сторінці. Насправді це не так вже й легко, як багато хто каже «кривлятися на камеру», на початку я смішно розмовляла, була дивна інтонація, не знала що казати та були запинки, а перші мої реклами були досить кумедними. На той час не знала, що ще можна на цьому заробляти, я просто фотографувалась для себе та дуже багато постила і звичайно був великий фідбек. 

Чи був у вас страх? Вагались ви ?

Так, було лячно саме за те, що подумають мої друзі, знайомі, старі компанії. Я вважала, що з мене просто будуть сміятися, хоча тут нічого такого нема. Але, як тільки я почала вести блогерську діяльність все вийшло навпаки. Неочікувано, багато людей підтягнулося і захотіли зі мною спілкуватися.

Як до цього віднеслися ваші батьки та друзі ?

Тато був трішки проти цього, бо вважав що Instagram це не діло і на цьому неможливо заробляти. Для нього було важливіше навчання та щоб я займалася серйозною справою. Мама підтримала мене, вона завжди підтримує мене та більш компетентна в цьому плані. Друзі також підтримали мене і давали мені слушні поради. Завдяки їм я почала змінюватися і сторіси стали органічніше. 

-Чи була заздрість ?

- Взагалі не було. У мене не так багато подруг, тому вони завжди підтримують мене, щоб я не зробила, і за це я їм дуже вдячна.

Якщо порівняти с початком ведення сторінки та зараз, чи змінилося ваше життя і як саме ?

Дуже кардинально змінилося життя, в кращу сторону звичайно. Якщо порівняти мій день три роки тому та зараз, то він був звичайним та нецікавим, без планування дня, лінувалася. Зараз я вже роблю професійні фотосесії, знімаю студії під це, наймаю візажиста та перукаря. Кожен день проходить дуже активно, постійні зйомки, зустрічі, реклами. Ось моє перше інтерв’ю і це вже свідчить про те, що я рухаюсь у правильному напрямку. Також, багато різних цікавих заходів на які мене запрошують і там я знайомлюсь з успішними людьми, яких три роки тому я бачила тільки з екрана мого телефона, а зараз з ними особисто спілкуюсь. Тому, я вдячна блогу за такі можливості й за те, що моє життя з кожним днем все більше схоже на “dream life”.

 

Топ- 3 речі за які ви вдячні блогу. Що дав він та забрав у вас?

Я за все вдячна блогу ! Бо я маю таке прекрасне життя завдяки йому. Але в першу чергу це люди, бо “люди створюють саму тебе ”. Люди надихають мене на нові звершення, мотивують з кожним днем розвиватися та не сидіти на місці, прагнути до більшого, розуміти що є завжди до чого йти, тому люди є для мене “двигуном до кращого ”. Друге це можливості. Наприклад: можливість більше подорожувати, бачити гарні куточки нашої планети. Можливість у нових знайомствах, бо як блогер тебе можуть запрошувати на цікаві заходи де ти заводиш нові інтересні знайомства. І на останок я вдячна за заробіток, який дає мені блог. Блогерство перевернуло моє життя з ніг на голову. На цей час я займаюся улюбленою справою, яка ще приносить гарний дохід, завдяки якому я допомагаю батькам. Стосовно, що забрав блог, то це вільний час. Постійна робота 24/7. Якщо у людей, які працюють на звичайних роботах

є вихідні, то у блогерів їх нема і тому, це постійне залипання в телефоні та генерування нових ідей для постів та сторіс, можливо, це здається легким, але повірте, кожного дня протягом багатьох років придумувати щось цікаве, щоб утримувати аудиторію, це складно.  

Як зараз в умовах війни розвиватися блогерам ?Чи це є перспективною справою зараз ? І як справляєтеся ви?

Вважаю, що це є і завжди буде перспективною справою, навіть в умовах війни я бачу багато дівчат, які стають відомими та розвиваються в Instagram. Зараз трішки змінилися алгоритми й дівчата у яких небагато підписників, мають більше шансів стати відомими, ніж у тих у кого 100 тисяч або навіть і більше фоловерів. Тому, якщо після нашого інтерв‘ю у когось з‘явитися мотивація, обов‘язково беріть все у свої руки та нічого не бійтеся! Бо коли як не зараз починати пробувати щось нове ? Можливо, це виявиться справою всього життя, хто зна. Щодо мене, то справлятись в умовах війни, зовсім не складно, а навіть навпаки. Останнім часом беруть багато реклам. Звичайно на початку війни було складно в моральному плані й через це я випала на 2 місяці з соціальних мереж. Як повернулася постійно виставляла новини про війну і за це мене блокував Instagram, тому з часом я почала публікувати все менше і менше новин. Я вирішила показувати своє звичайне життя, щоб відвернути увагу аудиторії, але на мене посипався шквал хейту за це. Зараз все гаразд. Ситуація з інстою нормалізувалася та й моя аудиторія хоче бачити мій life style, тому я намагаюсь тримати інформаційний фронт та показувати, що потрібно жити тут і зараз!  

На чому заробляє блог в Instagram? Чи вистачає вам на життя ? На рекламних інтеграціях та онлайн магазинах. На життя я б сказала хватає, але це все залежить від місяця, запитів та “сезону ”. Наприклад, перед святами, особливо перед Новим Роком дуже багато беруть реклам, тому у цей місяць я найбільше заробляю. Наразі, усі кошти перенаправляю на розвиток свого онлайн магазину одягу. 

-Що ви найчастіше рекламуєте та яка ціна вашої реклами? 

-Я рекламую не усе, а тільки те, що я перевірила на практиці та особисто сподобалось і можливо через це у мене більше ціна. Частіше рекламую одяг та доглядову косметику і ще співпрацюю зі школою англійської мови, вони дуже задоволені результатом і хочуть брати все більше і більше реклам у мене. Ціна також залежить від сезону та товару. Я не беру багато за рекламу та ціни не беруться із голови, все залежить від переглядів, активності та віддачі моєї аудиторії.

 

Які ваші плани на майбутнє? Чи плануються у вас нові проєкти? Нова колекція одягу ?

В планах відкрити магазин в Києві. Наразі, це наймасштабніший план, але до цього потрібно набрати багато клієнтів та мати достатньо асортименту. Також, розвиватися більше в Instagram. Я навіть знаю як це зробити, тому очікуйте від мене новинки. І на останок, це створити свій YouTube канал. Давно ця думка в голові та гадаю вже час. Планую знімати про своє життя у популярному форматі відео для YouTube-влог. Я буду розповідати про свої стосунки з хлопцем, бо багато питань до нашої пари поступає кожен день, тому канал це вихід, щоб про все розповісти, можливо, наші поради та особисті історії зможуть комусь допомогти. Звичайно і надалі потрібно донатити на нашу армію та тримати інформаційний фронт. У майбутньому планується багато цікавого, тож слідкуйте та бережіть себе!