Home

Яка причина кризи Динамо? Майбутнє українського футболу та скептичне ставлення до жіночого чемпіонату.

матеріал підготувала Большакова Анастасія


Про це та інше ми поспілкувалася з скаут-аналітиком Кривбасу та колишнім експертом каналу «Футбол1/2/3» - Євгеном Кузьменко.

 

Давно слідкую за твоїми соц. мережами та спостерігаю там лише футбольний контент. Звідки така палка любов до цього виду спорту?

Любов до футболу у мене від старшого брата. За правилами дворового футболу я стояв на воротах з шести років, а вже згодом вмикав Зідана та обводив старших в полі. Слідом пішла футбольна секція та ДЮСШ в рідному місті Мелітополь. Кар’єра футболіста не задалася через проблеми зі здоров’ям, але я завжди знав, що пов’яжу своє життя з футболом.

Зараз йде період ЛЧ, що ти скажеш про українські команди не лише в Лізі Чемпіонів, а і взагалі в Єврокубках (Динамо, Шахтар, Дніпро-1)?

Оцінювати клуби ми повинні під військовою призмою. Зараз на Динамо дуже багато хетйту та критики, десь вона обґрунтована, але нинішня ситуація показує, що ми не можемо все згвернути на тренера або менеджмент. Наші клуби в Європі будуть виступати нерівно, адже умови підготовки українських команд значно відрізняються від європейських. У наших команд нестабільні результати та гра. Прикладом є Дніпро-1, де в кваліфікації вони без шансів програли кіпріотам, а потім вони виходять і без шансів виграють інших кіпріотів. Тому однозначно сказати нічого не можна.

Зараз у всіх на слуху вихованець Шахтаря-Михайло Мудрик. Шахтар просив за нього 50 мільйонів євро, чи справедлива це ціна?

Ми маємо розуміти, що гравець - це актив клубу. Михайло є вихованцем академії Шахтаря, тому за цей проміжок часу клуб вклав в його розвиток достатньо коштів. Отже, саме клуб в праві вирішувати скільки буде коштувати цей «актив».  Дивлячись на те, що Мудрик витворяє в ЛЧ, керівництво Шахтаря вчинило правильно, що запросили за нього саме таку суму. Мудрик зараз стає гравцем елітного рівня і це чудово, що в Україні є такий футболіст, який виблискує та ставить рекорди  у такі часи. Яке майбутнє обере Шахтар для Михайла - цікаво. Особисто я чекаю на Мудрика в топ чемпіонаті і мені здається, що він вже готовий до цього, чого я не міг сказати про нього ще рік тому.

Динамо також показує свої результати в Єврокубках, але не такі втішні. Багато експертів говорять, що причиною цьому є головний тренер Динамо-Мірча Луческу. Чи насправді це так?

Проблема Київського Динамо заключається не лише в тенері. Луческу працює з Динамо вже третій сезон, тому якась криза можлива. Вона виражається в ігрових малюнках та його баченні гри, проте склад Киян зберігся, а ідеї і всі напрацювання минулих сезонів уже не працюють. Особисто я спростовую це на фізичний, психологічний та технічний стан футболістів. За дев’ять місяців він не є оптимальним. Кожен клуб має з цим проблеми, а у Динамо це виражається саме так. Можливо це так яскраво виражається у Динамо через те, що до цього клубу завжди багато уваги та високі вимоги і ми це помічаємо найбільше. Другою причиною є логістика. Команда постійно знаходиться в дорозі. Цей фактор не так серйозно сприймають, але це насправді дуже важко. Також не можна оминути  великий тиск на керівництво з боку вболівальників. Лозунги «Динамо без Луческу», «Динамо без Суркісів»-дуже впливають на моральну складову. На мою думку саме ці причини призвели до кризи Динамо. Чи вийде у Луческу та клуба вирішити це питання найближчим часом? Сказати важко.

 

Твоє ставлення до проведення нового сезону УПЛ в Україні було негативним. Зараз вже зіграно кілька турів. Чи змінилося твоє ставлення?

Так, моя думка з цього приводу змінилася. Я не був категоричним в цьому питанні, але мені було важко уявити як команди будуть грати під сиренами. Зараз ми вже бачимо, що це вирішується. Не обходиться і без фарту, адже під час футбольних матчів не так багато сирен. Зараз вже зіграно близько 32 матчів і тільки під час 4 матчів була сирена.

Зараз багато хто втрачає можливість займатися футболом, а багато футбольних академій припинили своє існування. Чи залишить це великий відбиток на майбутньому українського футболу?

В Україні народжується багато талановитих та здібних гравців. На жаль, зараз ми втрачаємо наші футбольні активи, адже багато маленьких футболістів виїхали за кордон, де підписали контракти. Українські гравці є в топ академіях, таких як: Баварія, Барселона та Атлетік Більбао. Одним з інструментів утримання наших футбольних активів є-об’єднання менших футбольних академій з більшими, взаємопраця між їх тренерами, менеджментом та гравцями. Також родини можуть переїжджати в інші міста, де є хоч якесь футбольне життя, проте не всі готові до цього. Навіть в наш час дуже важливо намагатися розвиватися та реалізовувати себе. На прикладі академії Кривбаса, можу сказати, що діти під час гри у футбол відволікаються від частих сирен. Вони посміхаються та радіють. Дуже круто, що діти можуть тренуватися і дуже важливо, щоб академії в інших містах продовжували функціонувати. Через роки  4, якщо в нашому футболі буде криза, це покоління зможе заповнити її. Особисто я не вірю, що дитячий футбол вмре.

Футбол допомагає відволіктися від війни не лише дітям, а  й дорослим. Зараз ми не можемо відвідувати матчі, але можемо дивитися трансляції. Основним транслятором був канал «Футбол1/2/3»,який влітку припинив своє існування. Чи буде заміна цьому каналу? Можливо вже є, наприклад Setanta і Megogo?

Звісно Setanta і Megogo є альтернативами. Канал Футбол був спеціалізований саме на футболі, а Megogо і Setanta-це загально спортивні ресурси. Можливо вони якось будуть виокремлювати футбольний напрямок. Після закриття каналу багато журналістів, операторів, редакторів залишилося без роботи. Якщо Megogo і Setanta захочуть розширити футбольну сферу, то у них є всі можливості на це. Розвиток на цих медіа сервісах йде. Особливо він потрібен нашому футболу, щоб популяризувати його.

Зараз передовою темою є створення єдиного телепулу. На твою думку, чи вдасться все таки нам створити його?

Ця телепульна війна наштовхує на думку, що ми його ніколи не створимо. Мені шкода, що в нашій країні так робиться. Немає розуміння, що все це на користь українського футболу, а  хтось керується виключно своїми інтересами. У кожного своя позиція і кожен тягне простирадло на себе. На мою думку тут повинна втрутитися адміністрація УАФ. Віднайти якийсь інструментарій, щоб було сказано: «отак і все». На жаль, в УАФ така риторика зустрічається рідко, а тут вона вкрай потрібна.

 

Зараз важлива тема гендерної рівності, тому футбол популяризується і серед жінок. Чи йде це на користь нашому чемпіонату?

Звісно, на мою думку будь-який вид футболу це тільки плюс, адже це сприяє його популяризації. Чудово, що в Україні з’явився футбольний чемпіонат. В цьому сезоні я слідкую за жіночим чемпіонатом також, що не можна було сказати про минулий. Кажучи чесно, побачивши першу гру, я був вражений, адже очікував гіршого. Я уявляв, що це буде просто гра м’ячем вперед, а тут була картинка. З аналітичної точки зору є компактність, ідея, розуміння що робити з м’ячем і як пересуватись. Жіночий футбол є і інфраструктура для цього футболу є. Зараз вже є навіть легіонерки, які підсилюють склад. Жіночий чемпіонат -це додатковий інструмент залучення коштів в наш футбол. Про наш час важко це говорити, але в майбутньому залучення європейських інвесторів це лише плюс. Особисто я бачу в цьому лише переваги.

Все ж таки, як не крути, до дівчат у футболі наші вболівальники відносяться скептично. Чи є перспектива, що в майбутньому до жіночого футболу буде таке ж відношення як в європейських чемпіонатах?

Я згоден, що в нас є скептичне відношення до жіночого футболу, але я думаю, що зовсім скоро ми будемо спокійно це сприймати. Тут треба розуміти, що це популяризація футболу. Особисто я вважаю, що жінки мають таке ж право грати у футбол як і чоловіки. Інша справа, коли порівнюють жіночий і чоловічий футбол. Чи стане він таким як чоловічий? Ні, не стане. Європейські футболістки підіймають питання рівня зарплатні, адже в них вона нижче за чоловічу. На жаль, вона не може бути однаковою, адже популярність жіночого та чоловічого футболу незрівнянна. Чітке має бути розуміння, що жіночий футбол-це круто і ставитися потрібно до нього без скепсису чи сексизму, але в нас це ще є. З роками ми відійдемо від цього. Але розмежування між жіночим і чоловічим  футболом буде завжди.