Home

Емоційний аб’юз у стосунках та як з цим боротися

матеріал підготувала Кантура Марія


Тема емоційного аб‘юзу дуже складна. Оскільки останнім часом, це поняття дуже «в тренді» і часто аб‘юзом називають зовсім не емоційне насильство, як таке. Тож у сьогоднішньому матеріалі Ольга Чорненька – лікар – психотерапевт, психолог розповість деталі щодо цієї теми.


Ольга закінчила ТДМУ ім. Горбачевського та пройшла аспірантуру з Психіатрії, навчання в УІКПТ (психотерапія), працює над акредитацією Європейської Асоціації КПТ терапевтів. Основна спеціалізація — тривожні, депресивні та інші соматизовані розлади, а також проблеми самооцінки, самореалізації. У своїй роботі використовує методи доказової медицини та психотерапії.  За потреби інтегрує декілька підходів у терапії: медикаменти, КПТ, EMDR, гештальт, тілесно-орієнтовані практики. У своєму блозі ділиться корисною інформацією, техніками, цікавинками про психотерапію, а також регулярно проводить прямі ефіри з різними експертами та інтенсиви.

Instagram Ольги – dr.chornenka

 

Отже, що таке емоційний аб‘юз? Це коли дії чи слова партнера змушують почувати вас негативно в плані емоційного стану. Це можуть бути порушення емоційних кордонів, применшення досягнень, тотальний контроль, знецінення емоцій та почуттів іншої людини. Такі тонкі маніпуляції часто приводять до почуття провини і аб‘юзер отримує повний контроль у стосунках.

 

Як уникнути емоційного аб‘юзу?

Найпростіша та найскладніша порада водночас – не  будувати стосунків з аб’юзером. Тут важливо зрозуміти, кривдниками НЕ СТАЮТЬ у стосунках. Такі люди з самого початку заводять стосунки і емоційне насильство зазвичай дуже поступово проявляється. Тож партнер може навіть не відчувати, що потрапляє у сітки такого ставлення. Треба теж розуміти, що така людина не здатна на даний момент будувати здорові стосунки. Жінка чи чоловік із здоровою самооцінкою, впевненістю у собі, розумінням власної самоцінності не вступить у стосунки з аб‘юзером на початку. Адже така людина живе за правилом: «Мені не ок. Зі мною так не можна, я йду» і при найменших проявах емоційних образ — вона не буде продовжувати ці стосунки.

 

Чому ж все таки потрапляють у сітки аб‘юзу?

Тут потрібно розуміти, як працює аб‘юзивна маніпуляція. Аб‘юзер дає своєму партнеру відчуття возвишеності на початку стосунків, ставлячи на умовний трон чи п‘єдестал, даючи відчуття, яких ця людина ніколи не мала. Через деякий час з цього п‘єдесталу кривдник скидає, потім знову повертає. І всі стосунки тримаються на таких емоційних качелях. Чому людина залишається у цих стосунках? Бо власне тримається за оті відчуття, які були на початку з надією, що це все може повернутися.

Людина, не йде з аб’юзивних стосунків і терпить, тому що не ставить сама себе на п‘єдестал. Коли у нас все добре з цим власним «п‘єдесталом», її неможливо звідти скинути.

 

Найкраща порада — турбуватись про себе, дбати про свій психологічний стан. Розвивати у собі навик любити себе, вчитися бути для себе на першому місці. Якщо ви потрапили у аб‘юзивні стосунки, потрібно звернутись до спеціаліста, який допоможе вам знайти власний ресурс і опору, щоб у вас не було необхідності шукати це в інших, у тому числі в аб‘юзерах.