Home

Як PR впливає на бізнес-результат? - відповідь експерта

матеріал підготувала Кантура Марія

Сьогодні PR-індустрія стає все більш популярною у світі. Професія піарника є надзвичайно важливою для функціонування великих брендів та бізнесів. Саме тому у сьогоднішньому інтерв’ю ми вирішили поспілкуватися із провідною українською піарницею Юлією Дудник. Чому вона прийняла рішення стати PR-менеджером, що таке піар загалом, а також про те, як працює PR-комунікація у воєнний час – читайте у матеріалі!

 

Вітаю Юлія. Розкажіть детальніше про себе, як ви стали PR-менеджером?

Я надзвичайно люблю мистецтво, тому моєю першою роботою став Музей історії Києва, виставковий  відділ. Саме тоді я вперше зіштовхнулася з роботою зі ЗМІ. І вже 10 років працюю в сфері PR, пишу статті у відомі журнали та бізнес-видання, організовую різні івенти, серед яких є 6 національних рекордів України! Наразі працюю піарницею відомого українського виробника напоїв - ПрАТ «Оболонь». Трішки більше року я почала вести свій особливий блог в Іnstagram (duda.yulia – сторінка Юлії), в якому розповідаю про натхнення і мотивацію, показую різні цікаві івенти та знайомлю аудиторію блогу з українськими брендами. Війна прийшла дуже непомітно і залишила слід на кожному з нас, але потрібно рухатися далі, підтримувати економіку, донатити на ЗСУ  та допомагати тим, хто постраждав від війни. В квітні ми з друзями організовували благодійні поїздки на власних авто, закупляли товари першої необхідності та розвозили по домівкам жителям з деокупованих території Київщини. Саме в той період дуже хотілося допомогти.  Було кілька таких поїздок. І я щаслива, що ми змогли це зробити.

Яка різниця між маркетингом та піаром?

Головна мета маркетолога -  побудова системи продажів, яка буде приносити прибуток і та задовольняти потреби клієнта. Задля цього маркетолог вивчає та  аналізує конкурентів, розробляє стратегію просування продукту, бюджет і робить прогнози щодо її впровадження. Піарники, на відміну від маркетологів, не продають товар або послугу. Основна діяльність піарника спрямована на створення гармонійних взаємин між брендом та споживачем,  підтримку позитивного іміджу і вмінні реагувати на кризові ситуації.

Яку роль в діяльності компанії відіграє репутація?

Репутація компанії – прямо пропорційна її успіху. Вона є надзвичайно важливим фактором, який впливає на розвиток бізнесу.  Особливо зараз, коли суспільство сприймає інформацію зі швидкістю світла, а жорстка конкуренція грає важливу доленосну роль в житті компанії в цілому.

Відсутність піарника в команді – крах продажів?

Все залежить від масштабу і напрямку діяльності компанії. Якщо це велике підприємство - то піарник обов’язково потрібен, щоб бути в курсі всіх новин та оперативно реагувати на інформацію, що стосується даної компанії. Якщо Ви маєте свій інтернет-магазин лише  в Інстаграм, зрозуміло, що об’єми роботи з інфополем не такі великі - то піарник не потрібен. Адже реагувати на всі прояви може контент-менеджер або менеджер з продажу.

Що входить в роботу піарника окрім media relations?

Це професіонал своєї справи, який має навички редактора, SMM-ника, фотографа, діджитал-менеджера і організатора. Піарник завжди знає, що, коли і як сказати бренду, щоб про нього дізналися.

Як вибудовується PR-комунікація у воєнний час?

Українці - це неймовірні люди, які підтримують ЗСУ, збирають мільйони на байрактари та евакуюють людей з найгарячіших точок; українські бренди  з першого дня війни підтримують постраждалих - вони шиють одяг, готують обіди, збирають і передають гуманітарну допомогу. І важливо про це розповідати громадськості.

Саме в єдності сила!

А інформування про діяльність бренду у ЗМІ та соціальних мережах - важливий інструмент просування.  Потрібно розповідати своїм споживачам/клієнтам  про комунікацію бренду з волонтерами, показати як саме підприємство підтримує людей, постраждалих від війни. Українцям дуже важливо бачити це.

 

Також не потрібно забувати про оперативне реагування на повідомлення у соціальних мережах. Згадаємо, челендж українських компаній у Twitter. Пам’ятаєте, вірусну картинку з чорним морем та Ластівчиним гніздом? Тоді за добу майже всі відомі бренди підхопили ідею та розміщували свої магазини  на схилі, а хтось в морі на кораблі. Українцям дуже сподобалася ця ідея. Наразі всі українці єдині! І я б рекомендувала брендам направити вектор розвитку  саме на тему українського, відбудови країни та допомоги, поєднуючи стратегію з виходом новинок на ринок та закріпленням іміджу товарів, які вже були у виробництві.  Не менш важливо - бути частиною інфофронту, адже кожен з нас - амбасадор правди! Це дійсно працює, завдяки згуртованості українців в соціальних мережах - відомі політики та ЗМІ можуть бачити правду про війну. Наразі ми як ніколи - єдині!

Все буде Україна!