Home

Знайди у собі впевненість

матеріал підготувала Кукевич Вікторія


Чи боїтеся ви висловити свою думку, чи може не відмовляли людям, коли так хотіли цього? Якщо, відповідь — «так», то пропонуємо вам вирішити цю проблему. Вищезазначена поведінка часто притаманна невпевненим у собі людям. У першу чергу, визнання проблеми — 50% її вирішення, тож якщо ви вже готові перейти на наступний крок, до вашої уваги інтерв’ю з психологом Яриною на цю тему:
 

Я займаюся психологією 8 років, 2 з яких вже активно консультую приватно. Я здобувала освіту в варшавському університеті, і маю дві спеціалізації: бізнес і лідерство та сексологія. 

 

Що таке впевненість у собі?

Це переконання що мої рішення та дії правильні і я готова брати за них відповідальність. Так, усі ми помиляємося, але важливо брати відповідальність за те як все буде відбуватися далі: як я буду себе поводити, якщо моє рішення було не корисним, наприклад. Є тип людей, які постійно запитують в інших, як правильно вчинити: так чи по-іншому. Це риса невпевненої людина, яка боїться брати цю відповідальність за свої дії. 


Компоненти впевненості.

Говорячи про зовнішні показники, то в першу чергу — осанка, те як людина, як вона почувається у своєму тілі. Тон голосу та манера спілкування, коли людина говорить дуже скуто чи невпевнена в своїх словах, то в нас одразу виникає думка, що людина хвилюється. Або ж коли занадто грубо і голосно, ніж зазвичай, це скоріше за все спрацьовує захисна реакція 

Внутрішні показники: віра в себе і впевненість, що моє рішення, яке я приймаю зараз — правильне, тому що воно є, навіть, якщо щось піде не так, я знаю: я зможу вирішить це. Також вміння і бажання відстоювати свою думку, навіть коли весь світ каже протилежне. 

 

Риси характеру, притаманні впевненій у собі людині.

Характер не впливає на впевненість, але впевненість впливає на формування характеру та світогляду. У психології є терміни: реактивна та проактивна реакції (поведінки). Людям, які частіше реагують реактивно притаманно нарікати на неочікувані фактори, витрачаючи свою енергію на злість і розпач. Люди з проактивною реакцією (поведінкою) концентруються  не на проблемі, а на шляхах її вирішення, тобто беруть відповідальність за те що з ними відбувається у свої руки. Також впевнені у собі люди знають чого вони хочуть.


Слова і фрази, які демонструють впевненість/невпевненість у собі

 Впевнені люди зазвичай кажуть:

- я обираю 

- я вирішую 

- я приймаю рішення 

- я знаю/можу/буду/вірю

- я беру на себе відповідальність 

- я так вважаю/думаю/переконана 

 Фрази невпевнених людей:

- я не знаю 

- я маю запитатися думки інших (коли мова про примітивні речі, а не важливі рішення)

- а якщо я вирішу/вчиню неправильно?

- скажи як мені вчинити 

- я не хочу брати на себе відповідальність (коли мова не про речі в яких ви некомпетентні чи не стосуються вашого життя).


   Насправді важливе не формулювання, а сенс який ви несете цими словами.

Якщо  ви підважуєте кожне своє рішення, орієнтуєтеся на думку оточуючих і дозволяєте їхнім судженням чи рішенням впливати на ваше життя - задумайтеся чи не варто заглянути трошки глибше в себе.  Можливо питання не в оточенні.

 

Як дитинство впливає на нашу впевненість?

 Впевнені в собі люди, це зазвичай ті, яких в дитинстві у всьому підтримували і хвалили, незалежно від вагомості досягнення (Коли тобі 2 і ти можеш поцілити у лунку під час гри з батьками - це також досягнення). Уже тоді в дитини формується переконання, що вона все зможе. Також, якщо дитину ні з ким не порівнювали, скоріше за все, в дорослому віці оцінка з боку інших не буде травмуючим чинником для неї, а буде надихати і мотивувати до розвитку.

 Навіть якщо в дитинстві вас не виховували так, то це зовсім не означає, що у вас немає шансу стати впевненою людиною. Ваша впевненість залежить від вашого світогляду, самооцінки і самоцінності, над якими можна працювати. 

 

Чи відіграє зовнішність/одяг важливу роль для впевненої людини?

 Так, відіграє. Так чи інакше перше враження ми справляємо завдяки зовнішньому вигляду. Проте власне самопочуття та віра в себе є однозначно важливішими ніж візуальна обгортка. Якщо одягти найрутіші бренди і забути випрямити спину, то хтось не менш охайний але більш переконливий справлятиме цікавіше враження ніж особа, яка дбає виключно про зовнішню складову. Я переконана, що впевнена в собі людина навіть у найпростішому домашньому одязі і пакунками з продуктами справлятиме враження самодостатньої особи, якщо сама має відчуття своєї цінності. 
 

Чи впливає оточення на мою впевненість?

Якщо ми хочемо розвинути впевненість, то наше оточення — це 50% результату. Мабуть усі знають, що краще бути слабким в компанії сильних, ніж сильним серед слабких. Впевнені й успішні люди будуть нас надихати змінюватись на краще.

 

Які мої дії розвивають мою невпевненість?

Сумніви в собі. Нормально оцінювати можу я чи не можу, але між адекватною оцінкою ситуації і сумнівами в собі є велика різниця. Ми не передбачимо майбутнє і, звісно, є обставини, які можуть похитнути план, але це не змінить мою думку і віру в себе. Впевненість — це, коли я знаю, що зможу впоратись зі всім незалежно від ситуації. 

Заздрість. Чомусь у нашому суспільстві прийнято демонізувати цю емоцію, проте у ній є і світла сторона. Заздрити — це класно, якщо замість деструктиву і знецінення чужих досягнень ми приймаємо це і розуміємо, що можемо ще краще.


Як стати впевненою людиною

У першу чергу це робота над собою. Перш за все потрібно помічати свої переваги, приймати лише конструктивну критику, дозволяти собі помічати прогрес, виходити із зони комфорту в розумних межах. Також я рекомендую щоденники досягнень і вдячності. У першому можна записувати, як і значущі для вас речі, так і більш “м’які” досягнення, які складно полічити, до прикладу: випадки, коли відмовила комусь і поставила себе на перше місце. (Це насправді величезне досягнення).  Також записувати свої спостереження за внутрішнім діалогом: важливо хвалити себе і не бути своїм першим критиком.  У щоденник вдячності ми записуємо все, за що можемо бути вдячні сьогодні, навіть, за те що встало сонце. Ставте собі реальні цілі та досягайте їх, нехай не сьогодні, але ви зробите це. Впевненість у собі — це процес роботи над собою, тож я бажаю усім успіху в цьому. 


  На завершення я хочу побажати кожній читачці  розвиватися та інвестувати в себе.