Home

Кароліна Рилова: професія візажиста під час війни – як це?

матеріал підготувала Катерина Груднєва


За час повномасштабного вторгнення країни-терориста український бізнес зазнав значних змін: хтось не витримав та припинив свою діяльність, а хтось продовжує працювати, підтримуючи економіку країни. Про те, як працювати під час війни, де знаходити натхнення для нових ідей та як не опустити руки розповість Вам провідний візажист міста Кременчука – Кароліна Рилова.

 

Професія візажиста в умовах війни - як це?
Екстремально та незвичайно. І мені здається, навпаки, у 10 разів підвищився попит на послуги візажиста через те, що люди зараз потребують емоцій і моя професія може їх надати, бо вони зараз як ніколи потрібні.


Чи відчуваєш ти відповідальність за те, щоб продовжувати вести бізнес під час війни та підтримувати економіку країни?
Я не можу сказати, що відчуваю якусь шалену відповідальність, ні. В першу чергу, я піклувалася про те, що треба продовжувати вести бізнес та заробляти собі на життя під час війни. Тільки потім вже я можу сказати, що підтримую економіку країни.


Що допомагає тобі не опускати руки в такий складний для всіх час, продовжувати працювати і навчати мистецтву макіяжу інших?
По-перше, любов до професії, тому що в мене, насправді, це кохання взаємне. Я дуже люблю те, чим займаюся. По-друге, мене надихають люди, які хочуть відволіктися від усього та змінити становище довкола себе, приходять на мій курс «MAKEUP для себе», у результаті чого я отримую незліченну кількість подяк, які мотивують мене працювати ще більше.


Чи вдалося тобі підлаштуватися під рівень інфляції, який виник у країні через складну економічну ситуацію?
Не вдалося. Насправді, я залишила довоєнні ціни, відповідно, й отримую відсоток доходу менше, ніж раніше. Проте, я радію тому, що маю можливість працювати і вважаю, що зараз підвищення цін не на часі. Хоча, на курси я трішки підняла ціни, але не на той рівень, який варто було б.


Що є для тебе найскладнішим у роботі візажиста?
Найскладніше у роботі візажиста – не взаємодіяти з людьми, не працювати, не робити макіяж, а вести соціальні мережі, думати про методи просування, щоб якомога більше людей про тебе дізналося. Так, як я майстер з досвідом, то проблем з клієнтами та учнями зовсім немає, взаємодія з ними – суцільне задоволення для мене.


Чи зазнала змін твоя клієнтська база з початком повномасштабного вторгнення? Якщо так, то як саме вона змінилася?
З початком війни половина моєї клієнтської бази виїхало за кордон, але з’явилась інша половина – люди, що переїхали до нас із окупованих територій та зон бойових дій. Тому, можна сказати, що майже нічого не втратила. Хоча, зараз багато хто почав повертатися у свої рідні міста, через що база клієнтів знов стала меншою. Насправді, хотілося б більше, проте обставини, як ось карантин та війна, досить сильно на це вплинули.


Чи відчуваєш ти підтримку малого бізнесу від держави в умовах сьогодення?
Стало трохи легше за рахунок того, що можна не платити податки. Більше я не чула, щоб ще якась підтримка надавалася.


Інші візажисти - друзі чи конкуренти?
В моєму місті є візажисти, які також мають власні студії та школи. Одна з моїх учениць, навіть, відкрила власну студію у сусідньому місті та вже через рік навчання є досить успішною. Для мене вони не друзі, а скоріш колеги-учні, з якими в нас відбувається повна взаємодія, спілкування у соцмережах та підтримка один одного. Я відкрита для всіх і не вважаю їх конкурентами, однозначно, але присутні й ті, з якими складно знайти комунікацію. В принципі, я не бачу конкурентів та думаю, що на кожен товар знайдеться свій покупець. Це все залежить від психології, наскільки клієнт зможе порозумітися з тим чи іншим майстром.


Чи думала ти, як склалося б твоє життя, якби твій інтерес привернув не макіяж, а щось інше?
Звісно думала та прийшла до того висновку, що чим я не займалася б, то все одно мала успіх! Я про це, навіть, нещодавно розмовляла зі своїм чоловіком. До того, як  стати візажистом, я займалася нерухомістю, та мені доводилося виконувати чиїсь доручення. Я спробувала та зрозуміла, що це не моє. Мені подобається працювати на себе, якщо я чимсь загорілася, то обов’язково доведу цю справу до кінця та досягну успіху, бо я така людина.


Якими якостями повинен володіти потенційний власник студії краси?
Для мене найважливіша якість, якою має володіти потенційний власник студії краси – це вміти змусити себе, ставити перед собою цілі та реалізовувати їх, а не чекати чогось і сидіти склавши руки. Думаю, що це має бути, навіть, склад мислення такий: увесь час думати про роботу, що можна покращити та варто додати.

 

Яку пораду можеш дати тим, хто планує запустити свій бізнес в умовах війни?
Бути впевненим у своїх діях та тому, що ти цього дійсно хочеш. Тому що, якщо ти цим не гориш, не варто витрачати на це великі кошти та сили. Тут важливо не просто сильно хотіти, а ще й розуміти, що ти готовий віддавати цьому своє життя, незважаючи на обставини.