Home

«Юлія Ільченко: про власний бренд одягу в 18, блогінг, участь в SMM проєктах та життя під час війни»

матеріал підготувала Когут Злата


Юлія Ільченко - дівчина, яка в 18 років створила власний бренд одягу, YouTube-блогерка, SMM-ниця, ведуча відповіла на питання для наших читачів.


 

Що спонукало Вас на створення власного бренду? Чи був страх невдачі, осуду?

Ідея створити свій магазин, насправді, з’явилась спонтанно. Я завжди хотіла займатись чимось, окрім сфери блогерства. Ідеальною картинкою у моїй уяві ще в шкільні часи було відкрити свою справу.

Спорт завжди займав значну частину мого життя з самого дитинства, тому під час чергового тренування я подумала: “А чому б не відкрити власний магазин спортивного одягу, де дівчата зможуть купити комплекти, які ідеально для цього підходитимуть і надихатимуть на тренування?”.


Цей задум запалив мене зсередини, я одразу почала шукати можливі варіанти для того, аби запустити свій перший онлайн-магазин - до цього у мене не було жодного досвіду у підприємництві. Але, ця невідомість мене не лякала, тому що бажання створити щось своє було значно більшим! Я приступила до реалізації самого продукту: від пошуку постачальників та виробництва на аутсорсі, до замовлення першої партії костюмів та створення контенту для магазину. Це був непростий шлях в 3 місяці, але своїми першими результатами я була задоволена. Я постійно покращую роботу магазину, ми досі отримуємо щоденні замовлення, зокрема від постійних клієнтів, що найкраще свідчить про якість одягу!

 

Чи з’являлися негативні коментарі щодо ціни речей, які Ви продаєте? Якщо так, чи не знижували (або хотіли знизити) ціну на продукт після цього?

Я намагалась зробити вартість доступною для кожного, ціни в магазині справді виправдані, відповідають якості костюмів, що розуміють наші клієнти і завжди залишаються задоволеними покупкою. Я вважаю, що одяг для будь-якої дівчини - це неймовірно важлива інвестиція в себе і своє самопочуття! Почувати себе гарною та жіночною, під час тренувань чи вдома, важлива частина мого життя, яку я вирішила передати через бренд.

 

Після переходу на українську на Ютюбі, чи були ситуації коли охоплення падали, тим самим Вас засмучували і “відбивали бажання” продовжувати блог?

Ні, для кого не секрет, що після 24 лютого життя кожного українця змінилось на 180 градусів, і особисто моє.

Я не змогла продовжувати вести свій блог російською мовою і вперше у своєму житті зробила паузу на своєму YouTube - каналі. Як наслідок, перегляди впали, почались відписки, але я була готова до цього і розуміла, що це необхідний етап для подальшого розвитку.

Так, це неприємно, особливо розуміючи скільки сил я вклала для того, аби досягнути класних результатів у своїй справі. Але це точно не кінець, а тільки початок чогось нового у моєму житті, тим паче, зі мною залишилось так багато людей, лояльної аудиторії, яка зараз переживає усі зміни зі мною.

 

Більшість Ваших відео мотиваційних. Чи буди періоди у вашому житті, коли мотиваціїї не вистачало для зйомки відео?

Безумовно, траплялись випадки, коли хотілось зупинитись, щоб набратись більше натхнення, аби продовжувати знімати. Такі відпочинки час від часу справді потрібні, навіть якщо займаєшся тим, що обожнюєш.

Були періоди емоційного вигорання, коли бажання знімати повністю зникало, але це траплялось рідко і я знала, що мені просто потібен час, аби повернутись з новими силами. Якщо у вас зникає мотивація - це ще не причина все кидати, можливо треба просто подивитись на свою діяльність з іншого боку і додати змін?

 

Як “вижити” блогерам-початківцям у 2023 році?

Я часто чую думку про те, що ставати блогером у 2023 вже пізно. "Повсюди одні блогери, мене ніхто не помітить, та й взагалі, кому я цікава…" Але це все тільки внутрішні страхи! Так, блогерів багато, але варто памятати, що кожен - унікальна особистість! Саме на цьому варто робити акцент: не старатись копіювати відомих блогерів, а виділятись саме своєю personality. Не бійтесь проявлятись, розповідати про себе і свої захоплення, використовувати методи просування, які підходитимуть вашому блогу, і ваша аудиторія неодмінно знайде вас!

 

Ви брали участь в проєкті “My First Money” в ролі спікера.  Як публіка реагувала на таких молодих спеціалістів, як Ви? Які питання були найпопулярнішими від слухачів?

Виступ на “My First Money” став першим моїм досвідом у ролі спікера. Проте, я не хвилювалась, хоча була наймолодшою серед інших спеціалістів, яких також запросили.

Основна причина цього - я була впевнена на всі 100% у тому, про що розповідаю і чим ділюсь. По людині завжди помітно, з яким запалом у очах вона розповідає про улюблену справу. Думаю, аудиторія в мені це помітила, тому підтримала мій спіч, було багато позитивного фідбеку і класних знайомств з молодими талановитими людьми! Задавали багато питань щодо того, як почати вести власний блог, не боячись критики, які теми зараз краще “заходять” і як вирізнятись серед конкурентів.

 

Які поради Ви надаєте тим хто хоче відкрити свій бізнес чи створити свій бренд?

Головна порада усім, хто теж мріє про власну справу або власний бренд - закохайтесь у процес.

Треба розуміти, що в житті не все складається ідеально, але любов до своєї справи - musthave, який допоможе вирішувати усі проблеми.

Любов - це про почуття, які кожен повинен приносити в будь-яку справу, чи то бізнес, мистецтво або кар'єра — кожен повинен відчувати це кохання в собі!

 

Ви досить багато читаєте. Які книги на тему фінансової грамотності Ви порекомендуєте читачам?

Сферу фінансової грамотності для себе я тільки починаю відкривати, хоча інтуїтивно завжди розуміла головні правила “стосунків з грошима.”


З того, що я б порадила прочитати кожному це - 

"Шлях до фінансової свободи", Б. Шефер  та  Б. Грем «Розумний інвестор».

Ці книги можна назвати чіткою покроковою інструкцією до фінансової свободи, головне навчитись втілювати це на практиці.