Home

«Estenzz: український бренд про вплив війни на індустрію моди в Україні, створення власного стилю та свою наступну колекцію»

матеріал підготувала Марія Сведан

 

Унікальний, актуальний, перспективний та вже успішний український бренд «Estenzz» сьогодні в інтерв’ю для GOSSIP Magazine. Як вплинула війна на бренд? Як знайти власний стиль? Про все це і свою наступну літню колекцію та секрет пуховиків, що отримали великий успіх в цьому інтерв‘ю. 
 

Як вплинула війна на бренд? Стало складніше, чи можливо, навпаки, легше?

Війна сильно вплинула на бренд, оскільки ми мали плани на найближчі роки, але ці плани зруйнувалися. Потрібно багато часу, щоб відновитись, але війна не зупинила нас. Якщо раніше це були невеликі кроки, то зараз ми йдемо великим кроком до своєї мети. Бренд частково переїхав, бо довелося переїхати мені, як власнику. Проте, виробництво залишилося в Україні, але тепер воно розраховується на європейський ринок. Тобто зараз, все відшивається в Україні, але надалі вирушає до Європи, бо український ринок, на даний момент, на жаль, не є дієздатним.

 

Чи плануєте ви повернутись на Український ринок по його відновленню?

Однозначно збираємось повернутись. Якщо український ринок буде відновлено протягом наступних років, то перший шоурум відкриється тільки в Києві (посміхається).

 

Як створити свій бренд? З чого почали саме ви? Як знайти власний стиль, що буде відрізняти від інших та зробити щось особливе?

Для того, щоб відкрити свій бренд, в першу чергу, потрібне бажання. Потім, варто почати навчання, і воно може бути як в університеті, так і в ательє. Особисто я розпочав свій шлях із навчання у «КАМА», де я отримав необхідні контакти дизайнерів, стилістів, фотографів, головних журналів тощо. Після, я почав працювати асистентом стиліста, або основним, де й набирався досвіду. Головне, щойно з‘являлась можливість, питав усе, що мене цікавило у засновників брендів, для яких ми щось знімали. Вже далі, задумався про відкриття власного бренду. Все починалось із найпростіших речей, як піджак з принтом, маленькими кроками, але, з часом цей рівень почав зростати.
 

З якими матеріалами працюєте сьогодні, де закупаєте тканину? Чи є в планах у вас нововведення? Які?

Ще до війни, всі закупівлі тканин для перших зразків проходили на ринку тканин вулиці Малевича, там є широкий вибір. А далі, вже для масивної відшивки, ми закуповувалися на ринку «7 кілометр» в Одесі. Однак, після війни все змінилося, і ось буквально нещодавно проходила виставка тканин в Парижі, де свої стенди з тканинами ставили великі світові фабрики. Захід називається «Première vision Paris», де бренду вдалося отримати контакти найкращих світових фабрик тканин, і зараз ведуться перемови щодо закупівлі тканини у них.

 

Як ви створюєте власні колекції та коли вийде наступна? Що від неї очікувати?

Наступна колекція буде влітку, в ній буде не менше 9 речей та родзинкою буде кутюр сукня, а всі перші зразки будуть відшиті у Парижі.

 

Ваші дизайни досить унікальні та актуальні, як ви відноситесь до копіювання від інших?

Рахую, що це досить поширене явище і це часто можна побачити у великих брендів. Але є момент, який я сам помічав за собою. Придумуючи дизайн, через якийсь час, я бачив, що вже існує ідентичний дизайн, і це відбувається досить часто. Так що, існує і не навмисне копіювання дизайну.

 

Бренду дуже важливо відслідковувати нові тренди та бути в центрі модних віянь. Як відстежуєте тенденції? Чи навпаки, віддаєте перевагу створенню трендів, а не їх слідуванню?

Я вважаю, що для цього потрібно спостерігати за тим, що вдягають люди на вулиці та за фактами інстаграма. Так ми й відстежуємо, що у тренді, а що ні. Ми як бренд, намагаємося робити все так, як хочемо саме ми, не підкоряючись трендам, але все ж таки для заробітку, ми можемо випустити одну-дві речі, які націлені на тренди. Оскільки це дуже важливо, цьому й навчали мене найкращі українські дизайнери та професори «Institut Français de la Mode».


Ваш бренд досить швидко взлетів та з‘явився у пресі, що на це вплило? Як у вас це вийшло?

Насамперед, на це вплинуло те, що ми самостійно надсилали лукбуки та колекції всім журналам і зверталися до них. З деякими журналами я мав особистий контакт директорів, бо вони були моїми вчителями. Власне, як нам казали наші вчителі, що одне із найважливішого є контакти, і я це підтверджую для себе щодня.


Виходячи з інформації на вашій інстаграм-сторінці, найбільший попит був на ваші пуховики. Що їх робить такими унікальними? Який в них секрет?

Вважаю, що вони отримали такий успіх, насамперед завдяки унікальному дизайну, комфорту та теплу. У ньому буде складно відчути холод. Навіть за температури -20°С, у ньому буде тепло.


Чи плануєте ви відкритись офлайн? Якщо так, то чи скоро це очікувати і де буде знаходитись перший шоурум/магазин?

Ми планували виставлятися у шоурумі, що знаходиться у Києві, але на жаль, зараз так не вийде. І поки бренд не має мети відкрити шоурум найближчі рік-два.

 

Що вас надихає на створення своїх колекцій? Звідки ви берете цей творчий підйом?

Це відбувається так, що я їду в подорож, де надихаюсь усім, що бачу. Я вигадую ідею і вона залишається на кістках до того моменту, поки я не побачу те, що пробудить у мені дух суперництва. І саме завдяки цьому, я вже роблю цю ідею більш повноцінною. А якщо серед дизайнерів, то, звичайно ж, моїми улюбленими є Ельза Скіапареллі, Айріс ван Херпен, Ів Сен-Лоран і безумовно, Лілія Літковська. Саме на літню колекцію мене надихнули Iris van Herpen FALL 2021 COUTURE, Iris van Herpen FALL 2018 COUTURE, Schiaparelli SPRING 2023 COUTURE та Schiaparelli SPRING 2021 COUTURE.


Які були ключові події на шляху розвитку бренда?

Головною та ключовою подією стало саме відкриття. Вже далі можна сказати, факт того, що ми почали бачити людей в одязі власного бренду вулицями Києва, і це давало нам неймовірну мотивацію невпинно працювати далі.