Home

RYANA - промінь позитиву, що з’явився серед темних хмар буденності

матеріал підготувала Маргарита Шинкаренко

Вона наважилась розпочати кар’єру співачки у час повномасштабної війни та увірвалась в український шоубізнес із душевним оптимізмом, що випромінює через свою творчість. RYANA (Мар’яна Ромась) – співачка (пісня «НЕЗАКОХАНА»), сонграйтерка, журналістка. Поговорили про натхнення, команду, як побороти хвилювання та здобути впевненість в собі, плагіат та нові музичні подробиці.

 

Розкажи, з чого почалась твоя любов до музики ?

Вона зародилась ще з дитинства. У 6 років почала займатись у вокальному гуртку при школі, а у 5 класі вирішила піти вже на сольний вокал і тоді дійсно закохалась у цю справу. У нас було багато концертів, конкурсів, також співала у тріо. Той період дав мені класну школу життя, загартовував в мені потрібний стержень перед виступами. Найцікавіше розпочалось саме у час пандемії 2020 року. Навчалась в 11 класі, сиділа вдома, тому в співочій кар’єрі відбувалась пауза. Я натрапила на сторінку однієї викладачки – Ірини Батюк, яка зараз є моєю продюсеркою. На той час вона проводила онлайн-заняття, тому я написала їй, чи можемо ми разом позайматись. Вона відповіла, що викладає лише для своїх учнів, але все ж погодилась спробувати. От тоді й відбулася активна фаза професійної музики, а саме у Продюсерському центрі StarTeam, де Ірина Іванівна розвинула мої вокальні здібності, дала зрозуміти, що мій голос має цінність, а тембр є унікальним. За 2 роки ретельних занять я почала свою кар’єру.      


Чи завжди в тебе була підтримка з боку близького оточення, чи навпаки, тобі її бракувало?

Так склалось, що в моїй сім’ї взагалі немає людей, які б займались творчістю. Коли я почала говорити, що хотіла б спрямувати себе саме в це русло, мої батьки не були кардинально налаштовані проти мого бажання. Але все ж були розмови, що краще піти на юриста, бо це більш перспективно. Співачка – це несерйозно. Можливо, журналіст. Але я завжди досягаю того, що хочу. Батьки підтримують мене у всіх починаннях, але все ж треба їх переконувати у своїх бажаннях та доводити, що можу принести гарний результат. Зараз я почала свою кар’єру, тому вони бачать, що все це не марно. 


Ти є авторкою своїх пісень, створюєш кавери на роботи інших виконавців. Звідки ти береш натхнення для своєї творчості ?

Зараз я надихаюсь від своєї аудиторії. Коли я публікую відео і бачу їхні відгуки, то мене вже не зупинити. Це неймовірно заряджає. Але також є й моя команда, яка  працює над проєктом RYANA. Наприклад, Саша Шевченко – наш аранжувальник, який також є учасником бенду 7teens. Він приносить мені нереальну мотивацію тим, який він професіонал своєї справи. Я йому можу просто наспівати клаптик пісні. Він нічого не скаже, але на наступний день скине мені вже демку. Я потім слухаю і дивуюсь, що це дійсно мій текст. Тоді ти в моменті уявляєш як співаєш цю пісню на сцені, чи знімаєш під неї кліп. Тож, я дуже ціную таких людей, які є в моєму оточені.

 

Як відбувається твій процес створення тексту ?

Кожна пісня йде по-різному. Інколи я можу себе змусити сісти за фортепіано, а інколи треба лише уявити те, що хочу написати. Якщо я налаштовуюсь, що пісня має бути для мене, то тоді треба вигадувати танцювальне, на дівочу тему. Якщо я хочу щось для душі, то можу навіть не загадувати. Нехай лише прийде хоча б одна фраза в голову, то я почну її поволі розкручувати. Якщо в мене є певні переживання і треба їх виплеснути, я можу сидіти за фортепіано, плакати, і на сльозах тоді народиться пісня. І хай я ніколи й нікому її не покажу, бо вона дуже особиста, але тим самим я розвиваю свої авторські здібності і вчусь на своїх почуттях.   


У грудні 2022 року в тебе відбувся дебют з піснею «НЕЗАКОХАНА», завдяки якій ти заявила країні про себе як співачку. Чи не було хвилювання, що зараз починати кар’єру артистки не на часі, адже всі думки українців лише сконцентровані на подіях війни?

Насправді я дуже довго наважувалась, щоб почати свою кар’єру. Навіть була готова зробити це до початку війни. Але коли почались повномасштабні дії в нашій країні, то я зовсім розгубилась і не хотіла вже нічого. Згодом все ж взяла себе в руки і написала пісню «Все буде Україна». Вона гарно тоді зайшла людям, і саме в той період я замотивувалась на подальший розвиток. Звичайно були сумніви з боку моїх рідних, які радили зачекати. У людей горе, тому, можливо, й не варто цього робити зараз. Але я все ж була впевнена, що українцям теж потрібно черпати й позитивні емоції. Якщо ми всі будемо думати лише про біду, наводити на себе негатив, то потім як продовжувати жити. Тому я й наважилася почати свою кар’єру саме зараз та заявити про себе як про промінчик, який дарує позитив.


Як довго точились думки над створенням псевдоніму RYANA? Хто придумував та які були ще варіанти?

Придумала сама. Спочатку вирішила виставити опитування у своєму Instagram і запитати в підписників з чим я в них асоціююсь. Я прочитала різні відповіді: сонячна, щира, позитивна, вродлива і т.д. Це наштовхнуло на варіант SVITLA, але не склалось. Потім подумала над скороченням свого імені Мар’яна. Воно досить виразне та українське. Так і народилась RYANA («рйана»). Але потім, коли ми почали обговорювати це питання з командою, то вималювався цілий список різних варіантів. Це були: RYANA, MAROMA, SONЯЧНА, ROMMA, SVITLA. Я все ж залишилась при своїй думці, тому тихенько сказала музичному продюсерові підписувати файл з музикою як RYANA «НЕЗАКОХАНА». І от тоді вже сумнівів не було (сміється). Хоча офіційного рішення з моїм псевдонімом ще не затвердили, але демка з ним уже існувала. Тому зараз я досить органічно почуваюсь із своїм псевдонімом, незважаючи на те, що люди не з першого разу можуть його вимовити. На телебаченні говорили і «раяна», і «ріяна». Але зрештою, думаю, що трохи часу, і не будуть помилятись зовсім.


Наша країна прагне до змін і повномасштабна війна довела це на повну. Що ти, як молода співачка, маєш на меті принести нового завдяки своїй творчості в український шоубізнес?

Я хочу, щоб якісної музики було більше. Ми знаємо, що принаймні рік тому наша молодь знімала відео в TikTok під російські звуки. Я в тому не виняток, через що мені іноді стає соромно. Раніше не було такого різноманіття, тому ми були вимушені рости під пісні ворога. Зараз я дуже пишаюся молодими артистами, які розвивають нашу музику. Адже, заходячи в той самий TikTok, уже натрапляєш на рекомендації із українськими піснями. Це надихає і мою творчість. Тож, я хочу тримати цю планку та доносити рідну музику не лише для наших громадян, але й розповсюджувати за рамки кордонів. Нехай увесь світ чує нашу красиву та милозвучну мову, музику, яку ми здатні створювати. Ми не росія, ні тим більше брати. Багато років нам нав’язували незрозумілі стереотипи, через що більшість людей заплутались. У Європі можна було зустріти тих, хто асоціював нас повністю з агресором, тому зараз такого не має бути.

 

Чи стикалась ти вже з хейтом?

Досить з сильним хейтом, як RYANA, ще не стикалась . За своє життя я вже навчилась з цим боротися, тому не боюся образ і сприймаю конструктивну критику. Але от декілька днів тому виникла інша ситуація. Я натрапила на таргетовану рекламу кліпу однієї артистки, обкладинка якої дуже схожа із «НЕЗАКОХАНА». Сильно здивувалась, але не надала цьому вагомого значення.  Можливо, це співпадіння, але якщо так вийшло, що «надихнулись» моєю творчістю, то вважаю це за успіх. Адже я тільки заявила про себе, а вже стою за приклад в інших (сміється). Пізніше я б і забула про цей випадок, якби не мої підписники, які почали скидати посилання на той кліп і писати про це. Коли я перейшла за ним, то впевнилась. Наші ідеї були певним чином адаптовані під їхню тематику. Був момент, коли навіть замислилась, чи варто влаштовувати скандал. Адже я добре знаю, що таке інтелектуальна власність, авторські та суміжні права. Усе ж обернула цю ситуацію у сміх: виставила кадри в сторіз на 24 год., не позначаючи цю дівчину. Але, на диво, деякі підписники взяли це близько до серця та писали мені великі тексти з підтримкою, за що я їм дуже вдячна. Для себе сприйняла це все як урок. Адже якщо ти робиш свою справу, то маєш бути готовим до того, що хтось може її вкрасти. Тому треба вигадувати такі варіанти, щоб це було неможливим.


Відомо, що у кожного артиста є свій спосіб налаштуватися до виходу на сцену. А що тобі потрібно, щоб прийшов потрібний потік енергії?

Я навчалась в 1+1 media school і запам’ятала гарну цитату: « Якщо ви хвилюєтесь, то саме в цей момент ви розвиваєтесь». Тому на останньому концерті я почала проговорювати це в собі. Мені треба 30 сек, щоб помедитувати із закритими очима чи походити. Зробити вдих-видих, ступити на сцену і відчути полегшення від того, що побачу сяючі очі своїх слухачів. Я нереально заряджаюсь саме від них. Хоча раніше мені було дуже важко перебороти хвилювання. У мене були шалені проблеми з цим, адже міг під час конкурсів просто зірватися голос. Потім був важкий стан через це, плакала через непереборені емоції . Навіть були такі місяці, коли не хотіла співати. Але все ж досвід дає своє. Тому коли я стала RYANA, то забула про страх хвилювання. Ти вже маєш свою аудиторію, очікування яких не маєш права підвести та фідбек, який вони дають натомість. Вперше я відчула цю підтримку у Хмельницькому. Незважаючи на те, що була втомлена після поїздки з Києва, а на наступний день сильно захворіла, я отримала нереальну віддачу. Цілий тиждень тоді згадувала цей концерт.


Як побороти страх сцени та опанувати впевненість в собі? Що ти порекомендуєш?

Справді, я пройшла досить довгий шлях, щоб стати впевненою в собі. У мене все почалося з того, що наважилась вести блог в Instagram та публікувала свої перші кавери. Люди писали позитивні коментарі, тому зрозуміла, що їм подобається мій спів. Почала переборювати тривожність. Тому перший крок - якщо хтось боїться публічних виступів, то треба спробувати знімати себе на камеру. Друге – це почати публікувати і отримувати відгуки, які піднімають самооцінку. Наступного разу ти записуватимеш відео із зовсім іншими думками. І останнє – це оточити себе людьми, які будуть стимулювати та надихати. У моєму випадку це були друзі, з якими я навчалась в Продюсерському центрі. На момент, коли я тільки починала, вони вже мали великий досвід. Я брала з них приклад. 2 роки тому я і подумати не могла, що буду випускати свої пісні, вони потраплятимуть в ротації телеканалів, що я просто заходитиму в місцеву кав’ярню і чутиму там свій голос. Іноді мені кажуть, що я самовпевнена, але це для мене навіть комплімент (сміється), бо я багато років йшла до цього.


Чи працюєте зараз над новою музикою? Чого чекати вашій аудиторії?

Так, у нас зараз в розробці як мінімум три пісні. Думаю, що з початком весни можна буде чекати новий запальний хіт. Оскільки я почала свою кар’єру з «НЕЗАКОХАНА» -- гонорова дівчина, яка знає собі ціну, самовпевнена, а головне – не закохана. Напевно певний період часу я все ж триматиму цей образ для того, щоб згодом вималювати ланцюжок до того, що RYANA нарешті знайде кохання. Кожна з трьох пісень буде своїм чином відкривати сюжетну картину її історії. Це також будуть танцювальні пісні, які перегукуватимуться молодому поколінню та розриватимуть TikTok.

 

Найголовніше питання, на яке чекають багато фанатів. RYANA поки що НЕЗАКОХАНА. А Мар’яна закохана?

Цікаве питання  Усе ж таки, якщо говорити про RYANA, то вона незакохана, а якщо про Мар’яну, то закохана. У музику. Тому все ж обидві вони поки що з вільним серцем, але з таким, що наповнене любов’ю до творчості та кар’єри. Загалом зараз не планую стосунків, але якщо трапиться так, що на наступному нашому інтерв’ю вони будуть, то вибачай (сміється).