Home

Коли у тебе є можливість допомогти – не нехтуй нею

матеріал підготувала Коваленко Марія


З початком війни волонтерська діяльність набрала нових обертів, результатом чого стало створення благодійних фондів та організацій.

 

Про один з таких фондів сьогодні піде мова. Heal Hub – заснований у 2022 році друзями Валерієм та Антоном, які живуть у прифронтовому Харкові, до існування фонду засновники займалися волонтерством. Валерій- вчитель історії, а Антон працює в Ізраїльскій IT-компанії.


Антон зазначив, що після 24 лютого зрозумів, що допомога людям – це вже не можливість, а необхідність. Разом із однодумцями та небайдужими людьми Валерій допомагав людям транспортуванням до безпечних місць та продуктами, у цей час Антон у Львові шукав ліки та речі на потреби рідного міста.  У липні Антон повернувся до Харкова і вони з Валерієм почали діяти разом. Допомогу отримували військові, переселенці, матері з дітьми, хто залишився без даху над головою та просто люди, які цього потребували. Напередодні дня Святого Миколая було організовано збір, гроші з якого допомогли подарувати дітям з хоспісу трохи дива та відволікти малечу від війни.


«Коли ми разом побачили, що наші збори та об’єми допомоги потроху збільшуються – ми вирішили, що потрібно виходити на офіційний рівень та відкривати фонд», - поділився Антон.

Звичайно, що кожному фонду потрібна своя мотивована та крута команда, Heal hub дуже пощастило з волонтерами, які викладаються на всі 100 відсотків.


«Наша команда складається із Директора Валерія, його заступника Антона та низки волонтерів. Всі волонтери займаються тією справою про яку їх просять. В нас є 3 чудові дівчини-волонтерки. Тетяна та Лілія - це просто феї, які виконують будь-яку роботу про яку їх питають(робота з документами, закупівля товарів, фасування гуманітарних пакетів, виготовлення окопних свічок тощо). Також в нас є smm-менеджер-волонтерка Анастасія, яка веде всі соціальні мережі та розповсюджує інформацію про нас», - кажуть засновники.

  Рідне місто команди – Харків, який знаходиться під обстрілами, дуже постраждав та потребує ресурсів на відбудову. Чи будуть збори на відновлення міста сказати складно, але Heal Hub не мають намірів зупинятися.


«Ми, як справжні патріоти та волонтери, звісно,  як усі хочемо перемоги якомога швидше. Однак ми звикли планувати і відтворювати свої дії виходячи із положення «сьогодні». Тому звісно ми плануємо розвиватися як команда, розширятися як організація та не припиняти свій рух поки є наснага і бажання робити добрі вчинки. Збори на відбудову - це складне питання, оскільки треба, бо суми потрібну будуть колосальні, але за участі іноземної спільноти, ми вважаємо що зможемо втілити якийсь такий проект у життя», - наголосили у фонді.


На питання, чи отримує фонд допомогу від когось, відповідають так:  «Так, ми отримували допомогу від наших друзів з Ужгорода, наразі ми намагаємось налагодити партнерські стосунки і з іншими, навіть іноземними, організаціями. А також ми допомагали нашим друзям із Харкова, БО «Нескорений Харків». Сподіваємось і надалі все будемо розвивати в цьому напрямку».  Можливо саме співпраця дасть можливість організовувати та закривати збори на відновлення міста, але окрім грошей потрібні і люди, які будуть виконувати багато різних завдань.


Саме тому фонд відкритий для людей які хочуть доєднатися: «Ми завжди відкриті для людей, що бажають допомогати. Але варто розуміти, що ця людина повинна, по-перше, бути соціально активною та бажати допомогати. А по-друге дати зрозуміти нам, що саме ви можете привнести в наш фонд щось нове або «бути з нами на одній хвилі»», - повідомили у Heal Hub.

  

Ця історія вкотре показує, що не обов’язково мати великі статки, щоб допомагати. Потрібно мати хорошу команду, мотивацію та спільну мету, зараз для нас це перемога.