Home

Аліса Вишня про те, хто такий коуч і яке його справжнє призначення

матеріал підготувала Катерина Груднєва


Насьогодні багато людей звертаються до такого фахівця, як коуч, проте мало хто знає яке його справжнє призначення та хто його потребує. Про те, чим коуч відрізняється від психолога, які цілі має перед собою у професії, як відрізнити компетентного спеціаліста від некомпетентного та як виглядає потенційний клієнт, котрий потребує сесій фахівця ми поговоримо з коуч-експертом Алісою Вишнею у цьому інтерв’ю!

 

Як ти дійшла висновку, що хочеш бути коучем?
Я відчула, що у своїй роботі хочу допомагати людям та бачити, що моя допомога має позитивний вплив на їх життя. І в своїй професії маркетолога я впливала на життя людей, іноді й допомагала, якщо це був класний бренд, котрий дійсно був корисним, але були й компанії, які іноді не були корисними, тому їх було складно просувати та піарити. Я зрозуміла, що ця робота мене виснажує, бо я просувала не власний бренд  і  втомилася просувати інших не отримуючи від цього ніякого кайфу, якщо це не той бізнес, послугами якого я б сама користувалася. Пізніше я зрозуміла, що маркетинг – це цікаво, але я досить довго вже в ньому, тому на магістратурі вирішила змінити сферу своєї діяльності та вступила на психологію, у той же рік почала навчатися коучингу, тому що з усіх напрямків психології цей, як виявилося, мені найближчий. Адже саме у ньому ти вирішуєш як досягти цілей. Ось, наприклад, приходить клієнт з будь-якою метою, а ти питаєш «Що вплинуло на те, що у тебе з’явилася ця мета?» і ти допомагаєш зрозуміти, що ми можемо зробити для її 
досягнення, наскільки вона екологічна і так далі.


На твою думку, яке призначення справжнього коуча?
На мою думку, призначення справжнього коуча полягає у тому, щоб бути «ліхтариком», який допомагає клієнту освітлювати його шлях і розуміти, у який напрямок треба рухатися та як оминути перепони, що можуть його спіткати під час руху. Він не каже про те, що конкретно ти маєш робити, а лише надає поради та направляє, так би мовити, «веде за ручку», підтримує та каже «я поряд, ми з тобою це пройдемо та легко переживемо» і клієнт полюбить цей шлях, він не буде гнатися за результатом та буде вдовольнятися пройденим шляхом та любити його!

 

Чим коуч відрізняється від психолога?
Коуч – це про майбутнє, адже він не ворушить минуле. До психолога йдуть, коли є запит та проблема або травма, яку треба вирішити, а до коуча приходять здорові люди, які мають мету, котру бажають досягнути. Це можуть бути зміни в житті, знаходження нової роботи, розуміння того, як правильно досягнути цілей у професії. Коуч не йде в минуле, навіть якщо бачить, що це потрібно. У такому випадку, він направляє свого клієнта до психолога, тому що клієнт має спочатку пропрацювати проблему, яка виникла у нього у минулому, і тільки потім вже йти працювати з коучем на майбутнє. Тому я і обрала цей напрямок, адже вважаю, що час треба приділяти тому, щоб придумати як вирішити  ту чи іншу проблему, а не з’ясовувати чому ця проблема з’явилася.


Як відрізнити компетентного коуча від некомпетентного?
Некомпетентний буде нав’язувати свою точку зору та вказувати на те, як буде правильно. У той же час, компетентний – буде направляти людину і за допомогою потрібних запитань шукати відповіді у її підсвідомості, адже «от ти маєш робити так» може сказати консультант чи наставник, але точно не коуч. І якщо ви потрапили до спеціаліста, який розповідає, що пройшов такий же шлях та знає, як потрібно робити – тікайте від нього, якщо дійсно хочете досягти омріяних цілей своїм шляхом та бути щасливими!


Тобто, коуч – та сама найкраща подруга, яка підтримає у скрутний момент та змотивує йти далі, не опускаючи руки?
Не те, щоб продруга, радше друг. І справа не у статі, а у тому, що найкраща подружка все-одно буде давати поради чи підтримку, дивлячись на свій досвід та те, що колись вже пережила. Коуч не зважає на те, який досвід має у своєму житті та працює лише з досвідом клієнта. Найкраща подруга не може об'єктивно дивитися на тебе, бо ви досить довго знайомі та багато спілкуєтеся. А фахівець об'єктивно оцінює клієнта та розуміє те, на що він здатен та як правильно його змотивувати. Тобто, коуч – підтримка, яка не дозволить опускати руки та допоможе знайти шляхи, як людина може втриматися «на плаву».


Ти віриш в долю чи вважаєш, що кожна людина сама вибудовує свій життєвий шлях?
Я вірю у долю, але вважаю, що вона залежить від дій кожного з нас. Тобто, ти можеш обрати переїжджати тобі чи ні, і якщо ти переїдеш, то ти обрав такий розвиток подій своєї долі і навпаки. У нас трапляється багато ситуацій, де потрібно обирати і від цього ми маємо дуже багато різних шляхів і від кожного нашого рішення залежить наша доля!


Опиши образ середньостатистичного клієнта на сесії коуч-експерта. Хто він? Що він хоче отримати в результаті цієї сесії?
Я вважаю, що неможливо дати один образ клієнта, тому що звертаються абсолютно різні люди з різними потребами, одне тільки можу виділити, що частіше це жінки. Тому, виділю чотири основні портрети. Перший: людина, яка вже досягла певного результату в своєму житті та хоче масштабувати свою професію. В неї є цілі, але вона не знає, як їх досягти з різних причин. Можливо, це її прокрастинація або страх, вона хоче побудувати стратегію досягання цієї мети і пройти цей шлях швидше, ефективніше та приємніше, тому звертається до мене. Другий: дівчата, які мають на меті пропрацювати свою жіночність, зрозуміти чого варта та у результаті зустріти гідного чоловіка, якого малює у своїй уяві. Третій: ті, хто хочуть займатися улюбленою справою та мають на меті краще пізнати себе. Найчастіше це люди, які вже працюють десь, а потім виявляється, що вони хочуть мати власний блог та заробляти на цьому гроші.  Четвертий: клієнт зі страхами досягати цілей та робити помилки. Ця людина вже усвідомлює свою проблему та одразу каже «я боюся, але я хочу це побороти та мені потрібна допомога в цьому» і моя мета йому допомогти. Але, усіх їх об’єднує одне: у результаті вони хочуть отримати позитивні зміни в житті. Хоча, бувають випадки, коли клієнт, приходячи з певним запитом, не завжди його досягає. Це трапляється через те, що протягом сесії викривається інакший, прихований запит. І клієнт приходить до цього абсолютно самостійно, і тоді вже досягає того запиту, що був розкритий у процесі.

 

Як ти вважаєш, чи всім потрібен коуч? Якщо ні, то як визначити людину, яка його потребує?
Я вважаю, що не усім потрібен коуч. Його потребують лише ті, хто підпадає під вище описані образи потенційного клієнта. Якщо ти маєш ціль, але не знаєш як її досягти, боїшся або не можеш зрозуміти, чого хочеш – звертайся. Але якщо ти добре проводиш саморефлексію, розумієш себе, маєш усвідомлення того, навіщо тобі цілі та як їх досягти, то тобі, однозначно, немає за чим звертатися до коуча. Однак, не всі мають стратегічне мислення, тому не одразу можуть зрозуміти, як з точки А дійти до точки Б. І завдання коуча в тому, щоб за допомогою влучних питань допомогти клієнту самостійно дійти до  того, що у його випадку треба зробити, щоб дійти до цієї самої точки Б. Але, інколи бувають ситуації, що приходить клієнт із запитом, а під час сесії виявляється, що він не усвідомив чого прагне досягти і це інсайтово!