Home

Не боятися, робити, помилятися, вчитися на своїх помилках, робити висновки і знову йти вперед!

матеріал підготувала Вероніка Шрам

Якщо Вам не вистачає мотивації в житті, то це інтерв’ю - для Вас. Віталія Коніщук - Head of GR8 Tech Academy, у недавньому минулому керівниця бізнес-напрямку Вищої школи Media&Production, викладач з публічних виступів та просто крута особистість, яка заряджає. Віталія розкаже чим зараз займається та що потрібно для того, щоб бути успішним. 

 

Зайшовши на вашу сторінку в інстаграмі та взагалі, побувавши на ваших лекціях, я побачила, як ви кайфуєте від своєї роботи. Ви завжди хотіли працювати у сфері медіа? Як почався ваш кар’єрний шлях в 1+1?

Я магістр з політології за фахом, перша моя робота буда пов‘язана з політичною сферою, потім в банку. З часом я зрозуміла, що це не моє, вважаю для кожної людини  повинна бути своя група людей з якою їй цікаво. Мене не драйвило приходити на роботу в костюмах, на підборах, все за правилами  й шаблону. Мені навпаки хотілося такого, щоб можна було змінювати  ці шаблони. В якусь мить я вирішила переїхати  до Києва і я майже відразу отримала три пропозиції по роботі - страхова компанія, рекламне агентство й 1+1, звичайно я обрала плюси. Коли я прийшла в офіс, усі розмовляли українською - і я зрозуміла я - вдома. Відразу все співпало по цінностях, сподобалося, що там працюють люди-ідеї, які готові тебе чути, також подобалося, що я була в різних ролях, наприклад в одному проєкті я лідер, в іншому прожект. Якщо говорити про освіту й освітні проєкти, то там я більш як десять років. В мене величезний досвід з корпоративним навчанням не тільки на плюсах, а й за межами. Нещодавно я прийняла рішення рухатися далі й трішки змінила  специфіку роботи. Я досі залишаюся в освіті та перейшла у сферу ІТ. З 1+1 в нас досі теплі відносини, навіть ведемо деякі проєкти разом. Та досі залишаюся тренеркою в 1+1 Media school.


Чи повернетеся Ви в Україну?

Авжеж! Я залишаюся зі своєю країною. Оскільки пропозицію отримала від роботодавця в чеському офісі компанії, фізично я в Празі, але часто приїжджаю в Україну, адже там усім серцем. Я вважаю, що потрібно розвивати ринок України. Нещодавно я давала інтерв‘ю одному з європейських видань, хоч вони мене запросили ділитися експертизою, але більшість ми говорили про Україну, де я виступала головним амбасадором.

 

Ви дуже багато чого знаєте про презентаційні навички, публічні виступи та навчаєте інших, а розкажіть нашим читачам, наскільки вони важливі в сучасному світі?

Я раджу, нашим читачам ознайомитися з виданням World Economics forum, постійно дивитися статистику, про те, які навички нам потрібні. Ці дані постійно оновлюються, також ними користуються провідні компанії світу. То ось, навіть в цьому журналі написано, що презентаційні навички важливі, адже якщо ти вмієш правильно презентувати себе, то це круто - ти виграєш. Люди, які це розуміють краще рухаються по кар’єрних сходах,  правильно комунікують в колективі або навіть просто зі своєю половинкою. Якщо виділити важливі аспекти, то це: зоровий контакт, посмішка - це те з чого  потрібно починати розмову. Говорити не наказовими фактами, а об’єднуючими. Важливий також голос, робимо паузи, додаємо емоційну палітру, адже без неї мова стає монотонною. Звичайно, не забуваємо про структуру, вона повинна бути природною. Якщо вам не властиво вимовляти якісь зарозумілі слова  на яких ви не розумієтеся  -  не робіть цього. Жести тільки ті, які доповнюють наші слова - системні. Не забуваємо підсумовувати розмови.

 

Якими навичками й цінностями повинна володіти людина, щоб потрапити на телебачення ?

Перш за все це чесність, вона дуже помітна в кадрі. Коли Ви проходите кастинг десь, то не забувайте комунікувати з аудиторією, щоб Ви розуміли, що для Вас важливий ваш глядач.


Всі роки навчання студентів, були якісь запам‘ятовуючи моменти, от прямо на все життя ? Або які ситуації запам’яталося на все життя у Вашій роботі?

Поділимо на дві частини - зйомки й не зйомки. Я якось грала в кіно журналістку. Ну й ось зйомка, я в прямому ефірі, на вулиці, холодно, люди. Я дуже боялася спіткнутися в словах, щоб заново не перезнімати дубль. Думала за людей, тоді я зрозуміла, що потрібно розслабитися і не боятися роботи помилок. Оце такий інсайт для мене був. Якщо брати з роботи на плюсах, то такі події були постійно, тому що ти впливаєш на розвиток медіа.


Ось здається тільки вчора навчали Іванку Онуфрійчук, а вона вже ведуча «Танців із зірками», вчора навчали  Нелю Шовкопляс, а вона вже ведуча «Сніданку». Або коли навіть включаємо інші канали то бачимо наших студентів. Це прикольно бачити результат.


Я пам’ятаю Ви казали, що прочитали багато книг по невербальну комунікацію, ще пожартували, що тому Ви дотепер незаміжня. А чи були такі випадки, що Ви розуміли, що людина вас обманює, по жестах?

Це дуже класні знання, але і трохи заважають. Я прочитала багато літератури. Всі невербальні знаки, жести, НЛП  взаємопов‘язані тому  не можна по окремім знакам робити висновок. Проте треба звертати увагу на жести, голос. Я завжди розумію, коли керівниця чимось не задоволена, от я розумію що проєкт іде чудово, але вона не розуміє до кінця що відбувається. Тоді я розумію, що потрібно зініціювати зустріч і роз‘яснити ситуацію. На побаченні відразу зрозуміло, коли людині сумно, цікаво, чи вона хоче піти. Дуже видають ноги, але я не буду це детально розповідати, бо потрібно дивитися на загальну картину жестів.

 

Які ваші життєві принципи?

На першому місці - сміливість «йди в ту кімнату де темно і вмикай світло », адже досягнення цілей можливі тільки там, де ти ще не бував. Як кажуть: « Якщо хочеш змінитися, то роби те чого ще не робив.» Бути завжди відкритою, робота чи це особисте життя немає різниці. Для мене дуже важливо це розвиток, але ж можна випасти з життя, якщо не розвиватися. А найголовніше, не витрачайте час на те, що вам не подобається, не живіть минулим, живіть сьогоденням.


Я читала інтерв‘ю, де Ви казали, що ваше хобі то робота та навчання? Зараз щось змінилося?

Раніше, дійсно хобі то була робота , адже я працювала на багатьох класних проєктах, такі як «Танці із зірками» й звідти брала емоції, а, як відомо хобі це про емоції. Зараз я дуже люблю свою нову роль, нову роботу, людей, які працюють в моїй команді. Тому робота зливається з хобі, і ще я навчилася  заземлятися, тому почала займатися йогою, медитацією, це допомагає викинути негативні думки, стреси, а наповнитися світлом і легкістю.


Як змінила особисто  вас війна ?

Я взагалі перші дні, як і всі не могла повірити, що почалася війна. Я зрозуміла, що потрібно бути сміливою. В мене тепер немає фобії, раніше я боялася літати. Але ми стільки пережили, що цей страх ніщо в порівнянні з війною. Нічого не відкладаю на завтра, адже ти не знаєш, що буде далі. Пірніть у невідоме! Я навчилася цінувати мирне небо, та відчула цю національну об’єднаність. Беру участь в соціальних проєктах, я завжди знайду час для добрих справ.

 

Дайте пораду для тих хто хоче досягти висот!

Цінуймо цінності один одного ! Якщо Ви тільки на старті, Ви можете пройти консультацію кар‘єрних коучів. Пройдіть також тест, які  допоможуть стати на свій шлях. Рвіть всі стереотипи, не важливо скільки Вам років, завжди пам’ятайте, що ви особистість.