Home

ТОП ВАЖЛИВИХ ПИТАНЬ ДО ПОДОЛОГА

матеріал підготувала Безштанько Вікторія


Здоров’я є найважливішим в житті людини. Сьогодні поговоримо про здоров’я наших ніг з Юлією Мотрічук.

Юлія Мотрічук – подолог, майстер з манікюру та педикюру, має власний салон, проводить різноманітні лекції  та семінари, веде курси з підготовки майбутніх подологів, майстрів педикюру тощо.  Навчає правильному догляду за ніжками, створює красу та додає впевненості кожній людині.

 

Трішки особистої інформації про Юлію:


Хто Ви за освітою та чому почали займатись подологією?

За освітою я хімік, але з 15 років я почала займатись манікюром. З 17 років працювала в салонах і паралельно вчилась. У членів моєї родини були проблеми з грибковими захворюваннями, врослими нігтями, але серйозним лікуванням ніхто не займався. Тоді я вирішила розібратись в цій темі детальніше і з 18 років почала вчитись на подолога. Це були різноманітні курси в Україні, Росії. Кожні 2-3 місяці я підвищувала свою кваліфікацію. Для майстрів з нуля чим більше курсів, тим краще. Від кожного інструктора ти береш щось нове.


Який у Вас досвід роботи подологом?

Близько 5 років. В подологів кожен день проходить по-різному, якісь нововведення, цікаві історії, захворювання тощо. Це додає вогню в професію і мені це подобається.


Як виникла ідея відкрити власний салон та перші емоції після відкриття?

Я з 18 років працювала в достатньо великій компанії нігтьового сервісу, це було в Донецьку. Два роки тому переїхала в Київ, а вже потім в Білу Церкву. Спочатку я не планувала нічого відкривати, хотіла знайти звичайне та затишне місце роботи. Походивши по різних місцях, зрозуміла, що немає комфортних умов саме для мене, до того рівня якого звикла. Тому вирішила відкрити власний салон і надалі отримувати задоволення від роботи.


Професійна діяльність:


Як часто потрібно ходити до подолога для підтримки здорових ніжок?

Незалежно від віку консультація потрібна завжди. З раннього дитинства треба вміти доглядати за стопою. Наприклад, коли дитині 5 місяців, батьки приходять, щоб дізнатись як правильно підрізати нігтики й це нормально. Якщо говорити про гігієну педикюру, то 1 раз на 3 тижні. За цей період, виходить дослідити зміни на ногах клієнта та підібрати правильний домашній догляд, ну і профілактику захворювання, якщо вони є. Ми завжди робимо фото до та після, зберігаємо в файлах та відстежуємо динаміку, якість виконаної роботи. Особисто для мене, гігієна це просто педикюр, який може виконати майстер нігтьового сервісу, але якщо ми бачимо якісь зміни, тоді потрібно звертатись до подолога.

 

Розвіюємо міф про шкоду чи користь покриття гель лаком нігтів. Корисно чи ні, та чи потрібні перерви між покриттям лаком, щоб «нігті подихали»?

Сам гель лак нігтям не зашкоджує, це красиво та зручно, але потрібно дотримуватись вимог при покритті. Перше – обрати майстра, який працює не на потік клієнтів, а на репутацію. Друге – покривати нігтьову пластину коли є зміни категорично заборонено. Це може бути гематома, відлущування, грибок тощо. Третє – не переношувати покриття більше 3-х тижнів. Деякі дівчата полюбляють нанести гель лак на ніжки на початку літа, а зняти вкінці. Такого робити не можна. Через недотримання цих пунктів і з’являються міфи про шкоду гель лаку. В роботі з ніжками я перейшла на однофазний гель, він еластичний як ніготь, наноситься в один шар без бази та топу, можна носити взимку в закритому взутті. При дотриманні правильної техніки покриття - нігтям дихати непотрібно. Якщо людина хоче надати ніжкам кращого вигляду ніж є зараз, то існує багато препаратів для відновлення, головне втирати в зону кутикули. Видиму частину нігтьової пластини ми вже не змінимо.
 

Наразі всі масово відмовляються від натурального хутра та шкіри задля припинення масового вбивства тварин, чи підходить ця тема і для взуття? Чи справді потрібно носити виключно шкіряне взуття задля здоров’я ніжок, чи якщо це якісна екошкіра то можна і її?

Зараз на ринку більшість взуття є достатньо гарної якості. В екошкірі нічого поганого немає, головне щоб були отвори для поступання повітря, правильно підібраний розмір та бортик задля фіксації ноги.

 

Питання «намуляних мозолів». Що робити коли ти вже їх натер та як передувати їх появі?  Все залежить від обраного взуття  чи можливо людина просто неправильно підбирає розмір,  або має проблеми зі стопою? Що робити в таких випадках?

Мозолі з’являються від тиску або тертя. Щоб їх уникнути слід використовувати тальк або дезодорант для ніг, це зменшить потовиділення. Фактично 90 % моїх клієнтів мають неправильно підібране взуття. Що це означає? У когось порушена чутливість нижніх кінцівок, хтось вважає що йому нормально, але ноги кажуть зворотне. Можна провести експеримент. Поставити ніжку на лист А4, попросити обвести її, вирізати та вкласти у взуття. Якщо при натисканні на контури «саморобної устілки» ви виявили дефекти, тобто заломи, це означає, що ви неправильно підібрали взуття. Завжди має бути хоча б 1 см в запасі по довжині, але найчастіше неправильно підібрана ширина взуття впливає на здоров’я. Сучасні моделі взуття мають масивну підошву і воно здається широким, але це обман. Достатньо 3-4 см для правильного перекату та амортизації ступні. Якщо це взагалі плоский хід – мозолів та натоптень не уникнути. Маєш стопи зі змінами – носи ортопедичне взуття, маєш діабетичну стопу – носи м’яке та еластичне взуття без швів. Коли вже з’явились мозолі, їх слід промивати хлоргексидином. Якщо потрібно знову вдягнути те ж саме взуття, під пластир підклади ватку, це допоможе мозолю швидше засихати. Існує дієвий маркер проти мозолів, його наносять на зони найбільшого ураження перед тим як взутись. Фірма BAEHR має такі маркери.
 

Мені відомо, що у Вашому салоні проходять благодійні дні. Кому прийшла ця чудово ідея? В чому полягає суть таких днів? Як часто вони проходять та де про них можна дізнатись?

Ще досить багато людей не знають про подологів. Для мене постало питання, як розповісти про нас тим, хто немає соціальних мереж або не знає як знайти спеціаліста. Ми почали вводити такі благодійні дні, а молодь приводити своїх бабусь та дідусів. Ось так все і повелось. Не передати словами емоції, коли клієнт плаче від щастя, що нарешті позбувся болю з яким ходив багато років. Такі дні проходять 1 раз на 1.5- 2 місяці, в більшості я розповідаю в Інстаграм.

 

Бліц:

Що подобається в професії?

Динаміка моєї роботи та команди, щасливі обличчя людей.

 

Що дратує в професії?

Такого немає, я люблю те чим займаюсь.

 

Топ найпоширеніших проблем, з якими потрібно звертатись до подолога?

Зміна структури, кольору, деформація нігтя; ознаки грибкових захворювань; врослі нігті; зміни на стопі, тобто тріщини, мозолі, бородавки, натоптні тощо.

 

Найсмішніший або найприємніший випадок в практиці?

Одного випадку немає, позитивні емоції, сльози щастя, подяка та обійми щодня.

 


Як Ви вважаєте, в наш час подологом може бути людина лише з медичною освітою? Чи звичайний новачок, якому цікава ця тема, і він відповідально до неї ставиться?

Це складне питання і на нього можна подивитись з різних сторін. Коли я вчилась на подолога то відвідувала лекції з медичного інституту, але більше корисної інформації знайшла саме на курсах. На них викладають люди з медичною освітою, це і хірурги, ортопеди, дерматологи, травматологи тощо. На курсах ви вивчаєте будову стопи, м’язи, кровообіг і т.д. В Україні за законодавством подолог може не мати медичну освіту, натомість в інших країнах Європи  - це обов’язково.


Як розпізнати недобросовісного подолога? Топ фактів, що показують непрофесіонала цієї справи від якого потрібно тікати.

Топ фактів точно немає, але існують стандарти роботи які потрібно дотримуватись. Зовнішній вигляд, форма, взуття, стерильні інструменти, одноразові матеріали – це все константи. Найголовніше має бути динаміка та якість виконаної роботи. Якщо людина ходить до одного лише подолога роками, а проблема не зникає то слід замислитись над вибором.

 

Грибкові захворювання. Що робити аби не захворіти?

Не для лікування, а для профілактики слід використовувати крем піни проти грибкових захворювань, дезодоранти (протимікробні), обробляти та сушити взуття. Крем піни не можна під час грудного вигодовування та вагітності, вікових обмежень немає.


Чи можуть захворіти діти, якщо в родині хтось має грибкове захворювання?

Так можуть. Це відбувається через знижений імунітет дитини після хвороби. Грибок переноситься через предмети побуду: інструменти, домашні капці, ванну кімнату тощо. Простим рукостисканням  - ні. В кожного своя гігієна, тому не носимо чуже взуття, обробляємо ванну кімнату спеціальними засобами проти грибкових захворювань.