Home

Український батько етно хіп-хопу

матеріал підготувала Ватрич Аліна


Україномовного музичного продукту в медіапросторі стало набагато більше - це не може не радувати. Герой нашого інтерв’ю писав солов’їною ще до того, як це стало мейнстрімом.

 

У нас в гостях Михайло Скрипець, відомий як Устим Бук - реп-артист, автор, музичний продюсер та співвласник студії звукозапису Bukmusiс. Устим пише у стилі етно хіп-хопу, патріотичні тексти його пісень вражають своєю глибиною! БУК – абревіатура, яка розшифровується, як Будь Українцем.
 

Устим, дякую, що погодилися на інтерв’ю!

Розкажіть, як  ви записали і презентували свій перший альбом?

Перший Альбом я презентував не в клубі чи концертному залі, а в музеї Володимира Івасюка. Ми слухали та міксували старі архіви українського аудіоматеріалу з національного радіо, до яких тоді не кожен мав доступ. Ніяких Alyona та Kalush тоді ще і в планах мабуть не було, а Ярмак писав російською. Тому мій альбом став «курсовою роботою» для української сучасної культури, по ньому зараз молоде покоління формує цінності та принципи нашої країни та культури. Я писав і пишу музику не як музикант, а як той хто воював на фронті культури , мови та історії, бо зрозумів що через це можна втратити країну та націю.

 

У скільки років написали свою першу пісню? І про що вона була?

Почав писати ще в 97-98роках, коли мені було 11-12 років, але як українець формувався поступово. Потім вже більш серйозно зайнявся музикою в 2008 році.

Першою піснею я вважаю ту яку випустила і опублікувала команда БУК. І це була якраз пісня Героям Слава. Вона про Українську багатостраждальну історію та її незламних Героїв.

 

У вас дуже глибокі тексти, які змушують задуматися.

Що надихає вас до їх написання?

Життя, досвід, висновки, це мої думки якими я ділюсь з людьми. Я знаю, хто я  і звідки, я розумію для чого я тут і куди йду, я вірю що людям важливо бути вільними та вміти думати, а головне, мати мету та йти до неї. Я ділюсь своїм світоглядом, бо це цінність, яку я можу передати наступним поколінням.

 

Спочатку з‘явився БУК, потім Устим Бук. В чому різниця?

БУК (Будь Українцем) - це Михайло Скрипець та електронний музикант Max Chorny, який написав всю музику до альбому Боротися, окрім бонус треків (Аутро, Малював би, Гриби, Кулак догори).

Бук це такий собі сірий кардинал сучасної укр музики. Мало хто знає у вузьких профі кругах, як от Діанов чи його побратими з Азову, але народ не слухає, бо це не мас маркет. Це крафтова нішева культура, аналогів якої немає і сьогодні.

 

Устим Бук це сучасна історія українського митця, який створив БУК та його нової команди на базі власної «музичної кузні» Bukmusic в Чернівцях. Як з’явилась ідея відкрити студію в Чернівцях? Ким захоплюєтесь із українських музикантів? 

Я більше наставник та лідер для команди Bukmusic, аніж поет та виконавець в колаборації з музикантом Max Chorny.

Послухайте його музику - це геній, який створив українську етнічну електронну музику ще в 90-х та має унікальний музичний почерк, яких по цей день немає. Це як сучасний Івасюк. Просто він з іншого часу. Але він теж нішевий та крафтовий.

 

Як вам те що в українському медіа просторі з'явилось дуже багато українського продукту, тобто ті ,хто ще донедавна писали  пісні на мові агресора, почали творити українською? А ви завжди писали солов’їною?

Зараз багато «перевзулись», ті хто писав російською, бо розумів чи не розумів - це не важливо. Важливо про що співали, які ідеї передавали людям, чого вчили…Але не вчили, просто хайпанули, як «Доброго вечора ми з України»

Просто вгадали і почали грати патріотів та міксувати український етнос, хоча та ж пісня «Доброго вечору ми з України», там зовсім не український етно семпл, а турецький! Слава Богу що не російський, бо «Какая Разніца», всі ж слухають. БУК народжений до 2014, пісні написані до Революції, зокрема головні ідеї проблематики нашої країни написані ще у 2008-2009 роках. Тому БУК був українцем в музиці до того, як це стало мейнстрімом для всіх «перевзуванців»!

 

Завдяки Устиму зародився новий стиль електронної музики «Етно Хіп-Хоп».

У його композиціях лунають такі етнічні інструменти як: цимбали, сопілка, скрипка, бандура, дримба, трембіта та ін. Зараз свої пісні репер часто виконує разом з талановитою Олею Ворохтою.

Як зародився ваш дует?

Вона прийшла на запис в нашу студію в Чернівцях. На той час я шукав якраз жіночий вокал для нових пісень. Мене особисто не було на тому записі, але я почув її вокал і зрозумів що нам треба познайомитись та записати спільну пісню.

 

Ранок 24 лютого був неймовірно тяжким для кожного українця, як його зустріли ви?

Я був мабуть першим із сучасних виконавців, хто напророчив війну задовго до АТО та повномасштабного вторгнення, бо розумів , що наш сусід - головний наш ворог, кат і вбивця. Це я розумів і писав в текстах ще до військових дій на сході в 2014 році. А зустрів минаючи Житомир, по дорозі з Києва до Чернівців.

 

Коли почалася війна першим що я зробив було...

Подзвонив рідним, зустрівся із сім‘єю, та почав волонтерити та допомагати розселяти знайомих.

 

А що плануєте зробити як закінчиться війна, вже є плани?

Закінчиться війна буде видно. Точно обійму рідних та близьких.

 

Топ 3 пісні які найчастіше слухаєте під час війни?

Я мало слухаю музику під час війни. Зазвичай те, що пропонується у випадковому виборі в плейлисті, останнім  часом це або Jamiroquai або Everlast.

 

Чи не думали ви про те щоб зробити тур Україною, після закінчення війни?

Ні. Не планував. Але якщо це потрібно комусь, крім мене, то можна.

 

Ви виступаєте для військових ще з 2014 року і у вас досить багато патріотичних пісень, дякую вам за них, а як ви волонтерите під час війни, могли б ви більш про це розповісти?

Ми зараз з моїми партнерами по благодійному фонду, займаємось українським військовим стартапом, аналогів якому немає у світі. Ми, з командою українських конструкторів та інженерів, розробили БПЛА,  конструюємо, укомплектовуємо та навчаємо операторів БПЛА Груп, які дозволяють берегти життя наших воїнів та вести дистанційну війну з ворогом - виявляти та знешкоджувати.

 

Розкажіть про виступи на передовій для військовослужбовців

Це були мої найважливіші концерти. Моя музика написана для воїнів та українців. Там я це вкотре зрозумів!

 

Звільнений з російського полону боєць Михайло Діанов, у інтерв’ю, розповів, що у пісні «Героям Слава» виконавця Устима Бука кожне слово про його життя. Що ви відчули, коли ви вперше про це почули?

Були мурахи, зціпеніння горла та усвідомлення, що я написав музику не дарма, а для тих кому Україна рідна земля, чиє життя боротьба за свободу, хто має в серці любов та людяність!

 

Чи була історія яка найбільш запала в душу, серед постраждалих людей на війні?

Їх багато. Інформації безліч, але є особисто мені знайомі люди, які вибирались і вибрались на щастя з Маріупольського котла, та нажаль були і ті хто не вибрався, зокрема мій чернівецький товариш, боєць Азову Сергій Скальд.

 

І на останок, що побажаєте нашим читачам?

Перемоги та віри в Україну та ЗСУ!