Home

Марченко Даріна: розвиток бодипозитиву в Україні

матеріал підготувала Хлівна Марія


Стандарти, таблиці розмірів та об'ємів міцно схопили свідомість та уявлення людей про те, якими вони "мають бути". 

Сотні жінок та чоловіків почали ненавидіти свою зовнішність, бажаючи перекроїти її під омріяні стандарти.

Рух, що отримав назву "бодипозитив", навчає людей любові і прийняття свого тіла, яким його створила природа. І не соромитися цього через нав'язані канони подіумної, відфільтрованої краси, яка не є життєздатною у буденності та повсякденності. 

Сьогодні ми поговоримо про бодипозитив в Україні. Як українці до цього ставляться та як розвивати цей термін в нашому суспільстві. Свою професійну думку щодо бодипозитиву висловила Марченко Даріна - бодипозитивний нутриціолог.

 

Люди сприймають і підтримують бодипозитив в Україні чи більше осуджують?

Люди діляться на 3 типи:

Перший тип: максимально засуджують, але вони цього не розуміють, адже у них в голові стандартизована картинка «Бодипозитив – це нічого не робити, виправдовувати свою лінь…»

Другий тип: хочуть зацікавитися цією темою, адже любов до себе зараз актуальна, але їх трохи лякає інша сторона «Великий dietland, який щоденно каже - треба часто ходити в спортивний зал, сидіти на дієтах».

Третій тип: адекватно відноситься до самокохання. Вони зрозуміли, що dietland не допомагає. Хочуть дізнатися про любов до себе більше.

Десь 50% людей готові до цього, але їм потрібно розказати і показати правильну сторону бодипозитиву.


ЯК БОРОТИСЯ З ОСУДОМ ІНШИХ? ЯК НАРЕШТІ ПОЗБУТИСЯ ЦЬОГО «А ЩО СКАЖУТЬ ЛЮДИ?»?

По-перше, потрібно зрозуміти, що це звичка й установка нашого суспільства та менталітету. З цим можна працювати. Важливо усвідомити, що установки є нав'язаними. Дитина з народження не розуміє, що складки – це погано, жир - заборонене слово; це у голову вкладають батьки, її оточення. Потрібно зробити «розпакування страху», зрозуміти, чого саме ти боїшся. Тобі ж не просто страшно, що ти вийдеш у новому одязі, тебе лякають наслідки твоєї дії. Це психологічна робота, яку я роблю з дівчатами. Цього можна позбутися!


ЯК ЗНАЙТИ МЕЖУ МІЖ ЛЮБОВ'Ю ДО СЕБЕ І ВИПРАВДОВУВАННЯМ СВОЄЇ ЛІНІ?

Коли люди згадують про бодипозитив, більшість думає, що це виправдання своєї ліні. Істина бодипозитиву лежить в тому, що це - любов до себе вже. І  тут парадокс, люди не розуміють, якщо ти себе вже любиш, то хочеш більше робити для СЕБЕ.  В нашому суспільстві любов до себе – кінцева точка, але це величезний  процес! Тому що я не можу любити себе однаково, а можу любити з кожним днем більше, в якийсь день навпаки трохи менше. Самолюбов не можу бути виправданням своєї ліні. Ви будете ходити в спортзал з думками «Я себе люблю!», « Хочу зробити своє тіло здоровіше». Бодипозитив = любов до себе.


ЯК БАГАТО Є УКРАЇНСЬКИХ БОДИПОЗИТИВНИХ БРЕНДІВ?

Я останній час роблю в себе в Instagram розбори блогерів про те чи є якісь РХП - відгуки і ми це з дівчатами разом розбираємо. З цим розбором  я дізналася про багато вчинків брендів, які хочуть просуватися в напрямку бодипозитиву. Один з таких брендів BraBraBra, в останній час вони агітують, що жінка може вдягати білизну різного розміру, у різному віці. Знаю ще інші великі бренди, але там тільки один пост виклали на цю тему і дивляться на реакцію. Можливо зараз це більше в форматі хайпу. Неважливо, як ми дійдемо до істинної любові до себе, головне – крокувати у вірному напрямку. 

 

ЯК ПОПУЛЯРИЗУВАТИ ЛЮБОВ ДО СЕБЕ В НАШІЙ КРАЇНІ?

 Потрібно починати з себе. Немає сенсу робити великі зміни, поки людина сама для себе в голові не устаткувала ці істини. Спочатку працюємо зі своїми думками, над своїм сприйняттям і тільки потім несемо в масу. Я говорю дівчатам «Якщо ти не можеш змінити людей навколо себе, зміни своє ставлення до них». Потрібно ставитися з розумінням до людей, які не зрозуміли поки що силу самокохання.


Як ви допомагаєте прийти дівчатам до самолюбові? Як відбуваються ваші консультації, марафони? Чи є нові ідеї?

 Наразі я вже довгий час працюю більше в індивідуальному форматі, у мене був варіант консультації та місячного ведення. Просто бувають різні клієнти, буває дівчатам вистачає кілька зустрічей аби зрозуміти систему, схему по якій рухатися. А бувають дівчата справді з тяжким відголосом  РХП, які дуже хочуть головою полюбити себе, але їхні звички не дозволяють, тому ми переходимо до формату місячної роботи, підтримка 24/7, арт-терапії, багато консультацій.  Правил якихось по їжі немає, харчові звички – це, звичайно, довга робота, там потрібно знати базові правила, дати собі час для змінення звичок. Більша частина нашої роботи  проходить в форматі коучінгу, психології.  В березні я нарешті запускаю курс, бо я хочу, щоб тема самолюбові стала доступною для всіх. Курс допоможе мені зробити інформацію більш сформованою, щоб зачепити  всі теми.

 

Дієтологи – це зло? Дієти для того, щоб полюбити себе?

Щодо дієтологів я не можу так сказати, бо вони спеціалісти, які витрачають свій час на допомогу іншим. Дієтологи дають базові поради не враховуючи умови життя, адже одного дня ми можемо з'їсти більше фруктози, а в інший день навпаки менше від норми. Ці правила щодо вуглеводів, жирів та іншого є дійсними, але не кожен може їх дотримуватися дивлячись на свій рух життя. До мене приходили дівчата, які дотримувалися цих правил і отримали РХП. Якщо вже і бути дієтологом, то таким, який знає про тебе все, починаючи від способу життя, твоїх звичок, бажань. А не тоді коли виміряли параметри і прописали дієту, не питаючи, що люблю і не люблю. Дієти, щоб полюбити себе - звісно ні. Це суспільна установка, яка у нас укорінилася, тому що люди знаходять любов до себе тільки у схудненні. Я вам скажу таку річ: «Щастя не в розмірі», і знаю я це напряму від дівчат. Ейфорія від схуднення відбувається 1-2 тижні, а далі ви розумієте, що крім цифри на вагах нічого не змінилося. Впевненість у собі не залежить від розмірів.


Як багато часу потрібно, щоб більшість українців зрозуміли, що бодипозитив – це круто?

Я не можу сказати конкретно, бо завжди будуть противники. Коли я тільки починала, натрапила на велику кількість хейтерів. Я розповідала, що можна полюбити себе і жити щасливо, але все одно я погана, хоча хотіла допомогти. І мене це обурювало, але з часом зрозуміла, що всі не можуть бути зі мною згодні. За цей рік уже багато дівчат дізналися, як можна любити себе. В брендах я помітила зміни, почали фотографувати моделей XL. Тому цей шлях може бути швидким, тема, яку може підтримувати кожен. Просто не всі це роблять, бо бояться піти проти системи.