Home

Наше майбутнє: Євгенія Аратовська – жінка, що рятує українську землю

матеріал підготувала Вероніка Яцюк


Чи сортують сміття ваші родичі або друзі? Чи купуєте ви екологічні товари, не використовуєте пластикові одноразові пакети? Вас взагалі колись цікавила ця тема?

 

Екологія – найпоширеніша проблема сучасного світу. Наша героїня - Євгенія Аратовська, екоактивістка, засновниця громадської організації «Україна без сміття». Мета цього проєкту сортування побутових відходів та подальше перероблювання. Проєкт був зареєстрований у 2015 році, а саму історію ви почуєте згодом.


Євгенія увійшла до списку Топ-100 найвпливовіших жінок України. Вона виросла в Криму, де, за її словами, було чисте довкілля без пластику, до якого вона звісно звикла, але в Києві такого не спостерігала. Саме це стало початком великого проєкту. У 2014 році, після Революції Гідності, Євгенія заглибилась в екотематику. Для початку, вся сім’я Аратовських почали компостувати органічні відходи, а згодом це стало корисною звичкою.


Євгенія Аратовська – приклад для молодого, і не тільки, покоління. За словами Євгенії, сміття - це ресурси, відділяючи які ми зможемо покращити не тільки навколишнє середовище, а ще й стан кишені. Зараз ми працюємо для майбутнього країни, події Майдану стали поштовхом для Аратовської, яка зрозуміла, що варто будувати квітучу, чисту країну, а не завалювати її звалищами сміття.


«Україна без сміття». Діяльність цієї організації спрямована на впровадженні та закликанні сортувати побутові відходи. Організація зробила вже дуже багато проєкт, які покращили наше середовище. У приклад візьмемо такий проєкт: «Україна без сміття» виготовляє блокноти з пластикових кришечок й опалого листя. Усі частини блокнота підлягають переробленню. Перша обкладинка – це макулатурний картон, а друга виготовлена з переробленого пластику. Аркуші зробили з опалого листя з різних куточків України.

 

Сортуючи сміття, ми стаємо більш дружніми з природою, хто як не ми допоможемо їй вижити в такі складні часи. Приєднуйтесь до організацій, сортуйте сміття в себе вдома. В інтернеті ви можете знайти пункти збору сміття. Нам є з кого брати приклад, тож зробімо правильний вибір та хороший вклад у майбутнє разом!