Home

Таргет простою мовою. «+» та «-» таргетованої реклами.

матеріал підготувала Захарчук Альона


Дзвенислава Ковальчук – таргетологиня, SMM спеціалістка, авторка книги «блогерство без граблів», співвласниця благодійного фонду. Безперечно Дзвіна не лише успішна кар’єристка, у ній криються і інші ролі, які вона має успішно виконувати задля результативного функціонування, але сьогодні вона відкриє для нас світ просування в соціальних мережах.

 

Що таке таргет простою мовою?

Таргет – це офіційна реклама від компанії meta, яку можна налаштувати на інтернет майданчиках, куди вам потрібно привести аудиторію. Це можливість світові розказати про ваш бізнес. Я називаю це вуличними бордами, але в онлайн форматі. Люди платять за це місце, за цей банер, щоб він був в конкретному середовищі та його бачила конкретна людина. Якщо взяти 2023 рік, то таргетована реклама найефективніший канал просування.


Чи можна просувати свій продукт без таргетованої реклами?

Все можна, але це не буде таких об’ємах, в яких бажає людина. Якщо у вас новоутворена сторінка, то вам доведеться дуже довго шукати свою цільову аудиторію. Звісно ви можете вести сторінку на 2 людини і лише потім підключиться третя, а можете скористатися таргетованою рекламою та пришвидшити ваш ріст.


Таргетовану рекламу ефективніше підключати самостійно чи з допомогою спеціаліста?

Все залежить від окупності товару. Якщо націнка вашого продукту низька, то краще підключати самостійно, адже не для кого не секрет, що робота таргетолога зараз дорого оцінюється. Проте якщо приміром у вас велика компанія, то краще скористатись послугами таргетолога , щоб він зробив сегментацію, аналіз, налаштував правильно рекламу, а ви в свою чергу будете приймати та опрацьовувати заявки.


В яких випадках робота з таргетологом може не окупитися?

Все залежить від продукції, яку ви продаєте. Припустимо ви продаєте сукні, вартість однієї 600 грн + ви ставите мінімальну націнку. На рекламу ви витрачаєте 5 доларів якщо по курсу 36 грн, то реклама вам обійдеться в 180 грн з урахуванням 20% ПДВ це вже буде 200 грн. В день вам потрібно продати 2 сукні лише для окупності реклами і ще 2 для зарплати таргетологу, тобто 4 сукні, щоб роздати всім гроші. А якщо ви продаєте дивани вартість одного 30000 грн (собівартість 15000грн), то тут ви вже заробите 15000 грн з яких легше оплатити заробітну плату таргетологу.


Які якості в собі має вміщати таргетолог?

Таргетологи - це ті ж самі маркетологи і їхня задача - змусити людину повірити, що їй треба той чи інший товар. Вони бувають різні. Хтось має математичний склад розуму, хтось більш креативний.  Експерти, які розбираються в цифрах дуже потрібні, але не менш за креативних людей. Інколи таргетолог може розробити такий банер, що клієнту байдуже на ті цифри, бо спрацювала картинка. Я називаю цю професію унікальною.


Ефективніше співпрацювати з компаніями чи з незалежними таргетологами?

Однозначно з незалежним таргетолом, адже в компанії ніколи немає винних. Якщо реклама не зайшла, то всі спихають проблему одне на одного. Коли ти клієнт цієї компанії, тобі важко знайти помилку. Якщо ж ти працюєш лише з одним таргетологом, то він вмотивований віддатись тобі сповна, щоб в наступному місяці ти повернувся знову. Як і в будь-якій сфері, коли ти працюєш сам на себе ти робиш все можливе, щоб стабілізувати свій дохід, а коли ти працівник компанії, де щомісячно отримуєш ставку, то зазвичай втрачаєш шалену мотивацію. Також в компаніях дуже обмежені пакети.


Скільки часу йде на запуск однієї реклами?

Все залежить від того скільки часу ти працюєш з клієнтом. Якщо клієнт новий, то до запуску потрібно пройти дуже довгий час, проаналізувавши сторінку клієнта, проаналізувавши конкурентів, склавши різні пропозиції. В нашій компанії вже все поставлено на рейки, зазвичай ми запускаємо рекламу впродовж п’яти днів. Коли реклама крутиться ми теж її контролюємо, а саме орієнтуємось на кількість замовлень, на наявність товару і таке інше. Ми постійно на зв’язку з клієнтом. Часом буває, що цілий місяць просто тестуємо рекламу і вона добре йде, а інколи буває таке, що кожні 2 дні вносимо якісь правки.


Які можете виділити «+» та «-» таргетованої реклами?

З «+» той факт, що тебе можуть побачити люди, які б в звичайному житті не побачили б, а з «-» - це те, що з кожним роком таргетована реклама стає дорожчою. Коли 4 роки тому я прийшла в таргет, один підписник коштував 40копійок, а зараз 6 грн. Тож якщо ви хочете зайти в таргет, то робіть це просто зараз.


Чи вигідно зараз розпочинати кар’єру таргетолога?

Мені, здається, що через велику кількість бізнесів – це дуже затребувана ніша. Принаймні всі мої учні мають клієнтів. Можливо, я така хороша наставниця або ж реально є попит. Щоб стати успішним таргетологом, вам повинна подобатись ця сфера. Не можна йти в таргет лише заради прибутку, там весь час потрібно вчитися та розвиватися. Для початку можна ознайомитися з відео в інтернеті, а згодом знайти свого наставника, який систематизовано заведе вас у цю нішу.


«+» та «-» роботи таргетолога.

З «+» легше, тож розпочну з них. Ця професія дає тобі можливість масштабуватися, ти можеш завжди бути більше, ніж рекламний експерт. В тебе завжди будуть клієнти, бо реально це дуже затребувано наразі і відповідно гідна заробітна плата. З «-» - це робота з людьми, адже інколи бувають токсичні та неприємні клієнти.


Що можете порадити таргетологам та людям, які збираються скористатись їхніми послугами?

Не боятися. Це справді все, адже люди дуже часто гіперболізують свої страхи, які не підкріплені сталими аргументами. Дійте та не бійтеся!