Home

Що впливає на стан нашої шкіри: інтерв’ю з лікарем дерматологом, трихологом та спеціалістом естетичної медицини

матеріал підготувала Голиш Олександра


Гадаємо, кожен із Вас хоча б колись стикався зі шкірними висипаннями, почервонінням та подразненням. З яких причин воно з’являється? Може через поганий догляд або стрес? Про це більш детально у нашому інтерв’ю розповість лікар дерматолог, трихолог, спеціаліст естетичної медицини Качук Юлія Володимирівна
 

На початку інтерв’ю я б хотіла дізнатися про Ваш професійний шлях. Хто Ви за професією та які досягнення маєте?

Наразі я працюю лікарем дерматологом, спеціалістом естетичної медицини та міжнародним тренером компанії Hyalual. Нещодавно для мене ще відкрився новий напрямок у професії – трихологія, любов до якої я відчула, працюючи в клініці Інститут трихології  під керівництвом проф. Овчаренко Ю.С. Також я є спікером на фахових національних та міжнародних конференціях  й  конгресах; доцентом кафедри дерматології ХМАПО, кандидатом медичних наук, маю науковий ступінь та наукове звання в дерматології.

 

З кожним роком все більше підлітків стикаються з проблемами зі шкірою. Які з них є найпоширенішими?

Якщо розглядати підлітковий вік, то найпоширенішими  захворюваннями є акне, післяакне, себорея волосистої частини голови та себорейний дерматит, розвиток яких щільно пов’язаний з етапом гормональної перебудови організму. Саме в цей період більш активно включаються в роботу гормональна система та статеві гормони, які впливають на сальні залози. Перші ознаки порушення себорегуляції у вигляді гіперпродукції шкірного сала, підвищення жирності шкіри, чорних цяток та запальних елементів говорять про  розвиток акне різних ступенів тяжкості. Підлітки часто звертаються зі скаргами підвищеної жирності та свербіжу шкіри волосистої частини голови, появу лупи. Такі прояви пов’язані з початком активної роботи сальних залоз у цьому віці. Тому, якщо батьки та підлітки своєчасно звертаються до дерматолога чи трихолога, ми маємо можливість максимально в ранні терміни вилікувати ці захворювання та дати рекомендації щодо їх профілактики.

 

З чим Ви пов'язуєте зростання шкірних захворювань на сьогодні? Чи може це бути пов’язано з високим рівнем стресу та його наслідками у житті українців?

За останні роки, пацієнти, які звертаються до мене, мають один спільний ведучих фактор, через який загострюються захворювання - це стрес. Відомо, що багато дерматологічних та трихологічних проблем пов’язані з гострим та хронічним стресом, з порушеннями стану нервової системи, підвищенням рівня гормону стресу- кортизолу. Загострення хронічних дерматозів та захворювань волосся також може бути пов’язано з відсутністю в раціоні достатньої кількості вітамінів, мікро- та мікроелементів. Прикрим прикладом саме цих причин у розвитку різних патологічних станів були звернення пацієнтів у перший період війни. Багато моїх пацієнтів, перебуваючи у стані стресу, знаходячись в укриттях, не мали змогу доглядати за своєю шкірою. Сирість, пліснява та несвоєчасне очищення шкіри призводило до загострення або початку дерматологічних й трихологічних захворювань.
 

Які помилки у догляді за шкірою найчастіше Ви помічаєте серед своїх пацієнтів? Як їх виправити?

Заставою здорової шкіри, я вважаю, своєчасне очищення, тонізацію та базовий догляд. Для того, аби мати здорову шкіру, потрібно використовувати правильний догляд, який призначається спеціалістом після встановлення типу шкіри та визначення особливостей догляду за шкірою, що має певні дерматологічні проблеми.

Що ми вкладаємо в поняття «догляд»? Це 3 етапи: очищення, тонізація та базовий зволожувальний чи живильний догляд. Навіть здорова шкіра потребує правильного догляду. Для неї також потрібні консультації, аби визначити тип шкіри та підібрати відповідний догляд у косметолога. Також важливим є своєчасне очищення рук, щоб уникнути розповсюдження інфекцій. Наприклад, для чутливої шкіри мають бути засоби, які саме призначені для чутливої шкіри, містять заспокійливі компоненти та легкі текстури. Якщо є дерматози з порушенням ороговіння та кератинізації- це емолієнти з сечовиною, церамідами та керамідами.

 

Що треба вживати у своєму раціоні людині, аби мати здорову та сяючу шкіру? Які продукти є збуджувачами шкірних захворювань?

Для того, щоб бути здоровим, треба мати збалансоване харчування та приймати достатню кількість жирів, білків та вуглеводів, а також відповідну кількість мікро- та макроелементів. Часто спостерігаються дієти, які собі призначають самі пацієнти з метою позбавлення зайвої ваги, якими вони лишають себе потрібної кількості поживних речовин, не компенсуючи їх іншими харчовими добавками. Наслідками цього може бути, наприклад, випадіння волосся. Щодо харчування. Наприклад, якщо пацієнт має атопічний дерматит або алергодерматоз, то продукти з високим коефіцієнтом алергенності, можуть загострювати дерматоз. Пацієнти, які відзначають збуджувачем саме харчову алергію, можуть зробити алерготест та підібрати індивідуальний протокол харчування, порадившись з дерматологом, алергологом  або дієтологом.

 

Зараз у соціальних мережах набувають значної популярності відео від «знавців» по догляду за шкірою. Як Ви ставитеся до таких порад?

У соціальних мережах сьогодні тема зовнішнього вигляду є дуже актуальною. З одного боку це добре, адже є популяризація догляду за собою, але водночас важливо, щоб глядачі орієнтувалися на те, кого вони слухають.

Якщо це статі або ефіри від лікарів-косметологів, дерматологів, які об’єдналися задля того, щоб донести важливу інформацію, то таким би порадам я довіряла, а якщо людина не є спеціалістом, то це може призвести до поганих наслідків. Я вважаю, що для кожної людини догляд має підбиратися індивідуально, тому я наголошую на консультації у спеціаліста.
 

З 2019 року поряд з українцями живе Сovid-19 та його підвиди. Після хвороби багато пацієнтів скаржаться на значне випадіння волосся та часткову алопецію. У зв’язку з чим це відбувається? Що ви б порадили людям, які стикнулися з цією проблемою?

На сьогодні є таке поняття – «післяковідне» випадіння волосся, яке розвивається після 2-3 місяців від початку хвороби. Після перенесеної хвороби, зазвичай, подовжується фаза телогену або скорочується фаза аногену, тобто волосся випадає швидше і у більшій кількості, аніж має. Цю патологію ми розглядаємо, як телогенову алопецію.

Людина з такою проблемою має звернутися до трихолога на консультацію. Після додаткового обстеження  й трихоскопії лікар встановить діагноз і призначить  лікування, що може включати не тільки препарати системної дії, обов’язкове місцеве лікування з засобами трихокосмецевтики, а й процедури мезотерапії та плазмотерапії.

 

Я маю інформацію, що українці, які отримали поранення під час війни, мають можливість безкоштовно повернути свою красу. Цим на волонтерських засадах займаються косметологи багатьох куточків України, і саме Ви є учасником цього руху. Розкажіть, будь ласка, про це.

Це та справа, якою я пишаюся. З перших місяців війни компанія Hyalual, тренером якої я є, почала благодійний проєкт під назвою «Переможні клінічні кейси». Лікарі, які співпрацюють з компанією, можуть звернутися з запитом про надання безкоштовних препаратів для пацієнтів, які мають рубцеві зміни чи інші недоліки шкіри, отримані внаслідок війни. Компанія Hyalual використовує препарати з високомолекулярною гіалуроновою кислотою та сукцинатом, які можуть покращувати стан рубцевих змін. Пізніше я стала учасницею благодійного проєкту «Заграва», заснованого під керівництвом Владлени Аверіної. Це інформаційна платформа для пацієнтів, яким необхідна допомога в усунені наслідків війни. На сайті «Заграва», на сторінках соцмереж розміщений перелік клінік, спеціалістів, процедур, що можуть надати безкоштовно в рамках цього проєкту. Ця волонтерська робота дуже надихає мене, адже коли ти бачиш щасливі очі пацієнтів, то хочеться рухатися лише вперед.