Home

Стиліст Вікторія Урсаті про індустрію моди 2023 року.

                                                                матеріал підготувала Чумаченко Аліна

 

Мистецтво вбиратися, відпочивати від однотипної бази експериментуючи з кольорами та створювати ідеальне вбрання зі старих речей у цієї творчої жінки в крові. Вікторія Урсаті - професійний фешн стиліст, сучасна модниця. Власниця українського бренду одягу «Buro F.S.». Її завдання - робота не з одягом та брендами, а людьми та їх якостями та ідеями. З чарівною посмішкою вона розповіла про своє покликання в особистому та професійному житті та вільно розвіяла деякі міфи про стилістів.


 

Розкажіть, який у Вас був шлях становлення в цій сфері?

Це було 6 років тому, я починала в Одесі, де ще не зовсім розуміли хто такий стиліст і мені доводилося їм пояснювати хто це, і що він повинен робити. Свій перший диплом я отримувала в італійській школі моди та стилю. Пізніше мені захотілося переносити та адаптувати все звідти на наш український ринок, і я почала напрацьовувати клієнтів. Але пішло все навіть з моменту, коли я пішла в декрет у мене були спроби відкрити свій бренд і в процесі я зрозуміла, що одна зі складових відкриття це саме знімання, я пішла навчатися і застосовувати це.


Скільки минуло часу з моменту старту кар'єри до моменту роботи з першими брендами?

Навчання у мене було розраховане на пів року, але я так в усе це занурилася, що пройшла за 3 місяці й на 4 місяць створила свою команду. Перші мої клієнти були саме бренди й на 5 місяць я вже з ними працювала.


Чи були моменти коли здавалося, що все дарма? 

Знаєте є такий вислів: «Обери собі роботу до душі, і тобі не доведеться працювати жодного дня у своєму житті» . І ось я вважаю, що кожній людині потрібно зрозуміти, що коли тобі подобається твоя сфера діяльності й вона тебе драйвить, ти свої помилки сприймаєш тільки як досвід.

 

Чи варто розпочинати роботу стиліста у 2023 році? Чи Ви вважаєте, що вона добігає кінця або можливо еволюціонує в щось інше? 

Близько 4 років тому я проходила навчання в одного з викладачів в Україні й на курсі одна з дівчаток запитала: «Чи не пізно зараз вчитися на стиліста?». Викладач їй відповідає: «дівчата, скажу вам чесно, ось зараз останній поїзд, якщо зараз застрибаєте, ви будете стилістами, якщо ні, потім буде пізно». І ця фраза мені так запам'яталася тому, що це абсолютно не вірно. Це професія яка дає можливість розвиватися в багатьох напрямках і трансформувати себе. Горизонти розкриваються, Європа рада вітати нас і завжди є шляхи рухатися кудись далі.


Що для Вас означає бути стилістом і хто це у вашому розумінні?

Для мене стиліст це візуальна мова за допомогою якої ми спілкуємося. 89% людей вони візуали й стиліст це та людина, яка подає якусь інформацію, але за допомогою візуальної мови.


Чи реально стати стилістом із нуля?

Абсолютно. У когось більше і крутіше виходить, але всьому можна навчиться, чим більше ти це розвиватимеш, тим краще у тебе виходить і потім за японською методикою, якщо три роки шість годин поспіль займатися кожен день певною справою, то ти станеш професіоналом.


Як новачкові потрапити в індустрію моди та почати працювати з модними брендами на зйомках?

Найважливіше це комунікація, якщо ти не відомий стиліст, то для початку тобі потрібно створити портфоліо, часто писати брендам і давати їм свою пропозицію, деякі бренди погоджуються, деяким це не актуально, але завжди знайдуться бренди, які будуть з тобою на одній хвилі і їм буде цікаво.  

Де шукати замовлення та як будується дохід у стиліста на зйомках?

Клієнт база формується з соціальних мереж або колаборацій з іншими фахівцями з індустрії моди. Спершу шукаєш клієнтів сам, потім через своїх колег. Стосовно бюджету, у брендів вже існують виділені бюджети на всіх фахівців. В процесі роботи ти розумієш, що тебе влаштовує або не влаштовує, якщо тебе не влаштовує, ти сам підвищуєш собі чек.


Як успішно замовляти речі онлайн без примірки?

В ідеалі, щоб завжди був на зворотній лінії консультант і все уточнювати. Бо іноді, щоб круто виглядало в кадрі, стилісти беруть не звичайний розмір одягу, а беруть одягають на розмір більше саме на модель.


Речі із секонд-хендів стануть трендами? Чи це вже так і є?

Насправді тут більше не про тренд, а про твою особисту свідомість і відношення, якщо ти взяла класну кофту з секонд-хенду і почистила її в плані термообробки - це круто.


Назвіть головні тренди весна-літа 2023 року.

Продовжується ностальгія по нульовим, штани на низькій посадці, об'ємні розкльошені джинси, необроблені краї, ефект рваного. Обов'язково топи, майки «алкоголічки», прозорі тканини, сукні довжини міни або прям максі, кеди, кросівки, сандалі, мюлі, лофери, балетки, стиль smart-casual, зручний повсякденний оверсайз з нотками сексуальності.


Навіщо на подіумах показують те, що ніхто не носитиме в житті? 

Тому що на подіумі індустрія моди розрахована на всіх споживачів. 70% колекцій, які виходять на подіум повинні привертати увагу, найголовніше в показі здивувати. Цю стилізацію не варто приймати у повсякденному житті, такі образи фешн стилісти потім обирають для фешн історії (як її донести глядачу) наприклад фешн стилісти Vogue, та інших видань.


Коли помічаєте у когось максимальний несмак чи стилістичний провал, говорите про це? І чи виводить Вас це з себе?

Ні, абсолютно. Коли у мене запитують поради, нав'язливого я нічого не рекомендую. Якщо у людини немає стилю, значить зараз не його пріоритет, якщо пріоритет він обов'язково звернеться до стиліста.


 

Як вважаєте, чи стане у нас мода доступна повним дівчатам? 

Вона вже потихеньку доступна і багато хто насправді робить помилкову різницю між повненькими та худенькими не розуміючи, що насправді тут справа не в одязі, а психології. Може їм трохи складніше знайти одяг, але тренд зараз на індивідуальність, приймаємо будь-які особистості.


Світ технологій розвивається, чи можуть бути стилісти у роботів і можуть вони замінити людей стилістів?

Людям завжди буде не вистачати людського фактора і його ніколи не замінять. Можуть, тому що тут все стосуватиметься типажу, як робот виглядатиме.


4 міфів про стилістів


міф. Усі стилісти конкурують один з одним.

Реальність: Лише стилісти, які не впевнені у своїх силах та можливостях, можуть конкурувати, а стилісти які розуміють, що синергія це класно ті співпрацюють.  


міф. Без престижних «корочок» нічого не вийде.

Реальність: В Україні немає вищої освіти стиліста, тому в нас це не потрібно. Але якщо ми візьмемо Європу, то там це більше практикується і для них дуже важливо, яку освіту ти там здобув.

 

міф. У кожного стиліста є «спонсор», стилістикою на життя не заробиш.

Реальність: Величезна кількість фешн стилістів, які збудували не тільки успішну кар'єру, але й забезпечують свої сім'ї.  


міф. Щоб залучити клієнтів, потрібно мати модельну зовнішність.

Реальність: В приклад можу навести мою улюблену Карін Ротфельд, Анну Делла Руссо, Грейс Кодингтон. Треба володіти професіоналізмом, бо ця сфера особливо швидкоплинна, мати харизму, обов’язково наглядність , не тільки в речах, а й архітектурі, дизайні, технологіях, кіно індустрії, музичній індустрії й так далі. Бо саме індустрія моди, вбирає у себе все як губка, всі події у світі, від економіки, разів у спільноті до воєнних дій чи конфліктів Важливо мати свою родзинку, а не модельні дані.