Home

«Боляче і красиво». Як працює сучасна пірсинг майстриня?

матеріал підготувала Вілейко Анастасія


Блогерка, пірсинг майстриня, власниця студії «kvitka studio» Яна Квітка Яна пройшла шлях від роботи на студії до відкриття своєї власної. Яким був цей шлях? З чого почалась її кар’єра?
 

Що вас наштовхнуло стати пірсинг майстринею?

Мої амбіції завжди не давали мені спокою (посміхається). Я ніколи не боялась ризикувати, змінювати роботи, поглинати новий досвід, хоч і чула від старших колег-медиків: «Так і будеш стрибати від роботи до роботи». Але я розуміла, що той час — найкращий час для таких рішень. Після звільнення з лабораторії, де я була однією з найкращих маніпуляційних медсестер, я розуміла, що час для кардинальних змін. Порадившись з чоловіком, ми вирішили, що професія пірсинг майстрині мені б підійшла, адже з голками я на «ти». Ми обміняли долари, які були відкладені на подорож і я пішла навчатись.

 

Що було найважчим у навчанні?

Спочатку найскладнішим було все. Мені здавалось, що я навіть ніколи не вивчу назви проколів (а тільки у вухах їх близько десяти). Але я старанно вчила все, що давала мені майстриня, адже в мене була ціль — працювати в цій сфері.

 

Чи важко було влаштуватись на роботу?

Пам’ятаю, як я закінчила навчання і близько двох тижнів ходила в очікуванні відповіді щодо працевлаштування. Я не вірила, що мене відразу можуть взяти працювати на студію, адже це була моя мрія. І от, в один вечір мені телефонують з завітним: «Так, ти можеш працювати в нашій студії». Моєму щастю не було меж. Тому, в моєму випадку, це було не складно.
 

Що було найважчим в перші дні роботи? Чи були якісь страхи? Якщо так, то які?

Найважчим було те, що кожен твій крок супроводжував страх.

Можу сказати більше: страхи були в перший рік роботи, а не в перші дні чи тижні. Я переймалась перед кожним проколом, в мене трусились руки. Перші місяці роботи для мене були дуже стресові, тому я їх навіть погано пам’ятаю. Найбільший страх — зробити помилку. Адже у пірсера немає другого шансу. Правильність проколу визначається за долі секунди. Але помилки були, їх було багато. Як в теоретичних знаннях, так і на практиці. Припускатися помилок - не страшно, страшно не робити висновки і повторювати ті самі помилки раз за разом. Так, зараз інколи також бувають погрішності, які непомітні людському оку. Але я вважаю, що коли я перестану бачити їх, то це буде свідчити про те, що я не розвиваюсь.

 

Які ви можете назвати переваги у вашій роботі? Які недоліки?

На даному етапі свого життя я вважаю, що моя робота ідеальна для мене. Мені подобається вільний графік, адже сеанси в мене кожні 15 хвилин, тому за декілька годин я можу зробити ще красивішими багато людей. До речі, найбільше сеансів за день було — 18.

Мені дуже подобається робити людям боляче і красиво (посміхається). Я щаслива, коли клієнти виходять радісними. Коли вони кажуть, що я здійснила їхню мрію. Це дуже приємно. Також мені подобається, що ця професія йде в ногу з часом, адже пірсинг, наразі, актуальний. В той же час, як найбільше задоволення, так і найтяжча робота — робота з людьми. Кожен приходить з своїм характером, настроєм, по різному переносить біль. Дуже не люблю, коли деякі люди ставляться до майстрів, як до обслуговуючого персоналу. На мою думку, майстер і клієнт - рівні люди.

 

Який пірсинг найпопулярніший серед жіночої статі, а який серед чоловічої?

Найпопулярнішим проколом серед жінок є прокол під назвою «Хелікс» — прокол хряща. Також, в популярності не відстає вічна класика — додатковий прокол мочки. Загалом, проколюють вуха як жінки, так і чоловіки. До речі, останній рік побільшало клієнтів чоловіків. Але деякі приходять із застарілими стереотами, а саме, що розташування проколу на тому чи іншому вусі залежить від орієнтації. Насправді, ці речі абсолютно не пов’язані. Пірсинг — це тільки про видозміну себе, про те, аби заявити себе в суспільстві, аби привернути увагу абощо.

 

Яких змін застала ваша робота з початком війни?

Перші місяці повномасштабного вторгнення я думала, що моя професія більше ніколи не повернеться до життя. Напевно так думали більшість майстрів б’юті сфери. Попит на патріотичні тату був дуже великий, а я приходила на 1-2 сеанси. Тому, про заробіток і мови не йшло. Це скоріше був ковток свіжого повітря, чогось того, з минулого життя. Але пізніше індустрія поверталась і почали приходити на сеанси не тільки місцеві, а і переселенці. Дуже багато було переселенців. І я рада, що змогла хоч якось їх порадувати, якось відволікти від жахливих реалій. Під час повномасштабного вторгнення багато людей усвідомило, що життя — це один день. Нікому невідомо чи буде в тебе те «завтра». В кожного із нас є тільки «сьогодні». Тому, хто вагався роками і мріяв про пірсинг, під час повномасштабного вторгнення більше не вагались. Вони йшли здійснити свою мрію.
 

Коли почались думки відкрити власну студію? Чи важко було на це наважитись?

Я завжди відчувала в собі силу робити щось своє. Я знала, що я не з тих людей, які все життя будуть працювати на когось. Перші роки в індустрії я могла тільки мріяти про відкриття власної студії, але завжди така думка була в голові. Останні місяці стали рушійними. Я з кожним днем підходила все ближче до того, що я готова це зробити. Також умови на попередній роботі змушували все частіше про це задумуватись. Чіткого плану не було, були тільки роздуми і купа страхів. Та 12 березня 2023 року я відчула, що час. Чоловік і родина мене підтримали в цьому і ми почали діяти вже з наступного дня. Я намагалась не думати про страхи та сумніви, яких, направду, було багато. Ми просто робили. Звісно, головний страх «В мене не вийде. Не буде клієнтів». Але з іншого боку я розуміла, що останній рік я робила все для того, аби бути впізнаванною у своєму місті, аби люди знали, що вони йдуть до Яни Квітки. Я робила особистий бренд Яна Квітка, і незалежно від того, що я буду робити і де працювати, люди будуть знати мене. Сподіваюсь, хоч трохи мені вдалося. Час покаже.

 

Чи плануєте ви брати ще працівників до себе в студію?

Звісно, я мрію про розширення. Мрію вийти на той рівень, аби взяти на студію тату майстра, може не одного. Зараз зарано говорити про т чи мені це вдасться. Я даю собі на це рік. Візьмете в мене інтерв’ю, ще через рік?

 

Що ви можете порадити починаючим пірсинг майстрам з власного досвіду?

Моя єдина порада — не зупинятись. Розвиток проходить через біль і помилки, через незадоволення собою. Дуже часто вам буде здаватися, що це не ваше. Буде здаватися, що ви найгірший майстер, але не зупиняйтеся. Тільки через свою працю і досвід ви зможете досягти гарного рівня. Пам’ятайте, що кожен прокол наближає вас до вашого ідеалу. Якщо ви розумієте, що це те, чим ви горите — йдіть до кінця. Дивіться на посмішки людей вкінці сеансу і надихайтеся цим. Просто робіть те, що вам подобається. А досвід прийде з практикою, це вам говорить майстриня, яка зробила більше 2000 проколів (посміхається).

Мені ще є до чого прагнути, тому, я також не зупиняюсь. Вірте в себе!