Home

Після вибуху побачив свою руку, яка практично впала на мене – Історія бійця ЗСУ, командира танкової роти Андрія Колодочки

Експерти з медицини назвали цю війну - “війною травмованих кінцівок”, адже понад 70% поранень, які отримують військові й цивільні, - травми рук та ніг. Фахівці стверджують, що при якісному лікуванні до 65% постраждалих бійців можуть повернутися в стрій, а при професійній реабілітації - понад 80% можуть повернутись до повноцінного життя.

 

Одна з історій, що демонструють значущість якісної реабілітації - історія бійця ЗСУ зі Львова Андрія Колодочки. Військовий отримав поранення, яке стало серйозним викликом для лікарів.


За освітою Андрій - кадровий офіцер, котрий вирішив змінити військову кар'єру на роботу програмістом, яким працював до війни. Любив альпінізм та стрибки з парашутом. Звична реальність змінилася 24 лютого. 


Російська техніка проривала кордони, лунали вибухи, в рідному місті вперше за багато років війни звучала повітряна тривога


З перших днів повномасштабного вторгнення - хлопець добровольцем пішов на фронт. Воював у складі морської піхоти на посаді командира танкової роти.


Розповідає, що день, коли отримав поранення, пам’ятає до дрібниць,- “По рації повідомили про двох 300-х, який потрібно було забрати “на броню” та вивезти з поля бою. Прибули на точку. Через задимлення в перископи нічого не було видно. Щоб побачити поранених, відкрив люк, висунувся. Почув гул можливого “прильоту”, встигнув сховати в люк голову, а лікоть залишився ззовні. Після вибуху побачив свою руку, яка практично впала на мене”.


Осколок від снаряда вилетів наскрізь через лікоть, який він вщент розтрощив. Пошкодив кістки та суглоб.


Андрій розуміє, доля зберегла йому життя, тоді як сотні військових загинули у подібних обставинах


Хлопця прооперували в рамках національної програми #ВрятуйКінцівку Міжнародного благодійного фонду «Здоров’я українського народу» в Інституті Травматології та Ортопедії НАМНУ. Наразі Андрій пережив 7 складних операцій, йому вживили 3 пластини, пересадили кістку з таза.


“Процес одужання напряму залежать від реабілітації”,- зазначає доктор медичних наук, ортопед-травматолог Інституту травматології та ортопедії НАМН України Василь Гайович, який оперував Андрія.


“Важливо розуміти, - прооперована людина без реабілітації ризикує стати інвалідом. Без кваліфікованої допомоги й системної роботи міжсекторальної команди фахівці, хірургічні операції можуть бути фактично марними, адже інвалідизація без реабілітації може настати вже за пару тижнів”,- каже лікар із золотими руками, через які за рік війни пройшли сотні складних поранених.


Зараз Андрій чекає на одужання в Реабілітаційному центрі Інституту травматології та ортопедії НАМН України, отримує необхідний супровід фахівців програми #ВрятуйКінцівку, які ним опікуються й відстежують його стан.


Андрій розуміє, що процес реабілітації потребує довготривалого періоду - до 5-6 місяців, а деколи-роками. Наразі навіть намагається жартувати з цього приводу, адже розуміє, що йому пощастило у порівнянні з іншими пораненими.

 

Тисячі постраждалих від війни українців потребують якісної реабілітації


Попри зусилля професійної та міжнародної спільноти й прийняті законодавчі ініціативи - в Україні наразі ще не налагоджена комплексна державна система з реабілітації воєнних травм. 


Саме об'єднання зусиль різних сторін можуть стати суттєвою підтримкою держави у розвитку реабілітації. Це питання стало основною темою міжнародного медичного онлайн-форуму «#ВрятуйКінцівку ФАЗА 2. Реабілітація травм війни», що проходив з 29 по 31 березня на платформі Аксемедін.


У межах заходу фахівці Української асоціації ортопедів та травматологів, Українського товариства фізичної та реабілітаційної медицини, Інституту травматології та ортопедії НАМН України, кафедри травматології та ортопедії, а також кафедри фізичної та реабілітаційної медицини і спортивної медицини НУОЗ України ім. П.Л.Шупика й організатори конференції, визнали, аби попередити масову інвалідизацію, реабілітація скалічених війною українців потребує суттєвого покращення.


Історія травми Андрія - лише одна з тисяч. Кожному українцю важливо розуміти, що всі травмовані війною мають право на отримання повноцінного професійного лікування та якісної реабілітації. У разі, якщо влада не може це забезпечити - на допомогу має стати громадянське суспільство.

 

Дізнатись більше про реабілітацію воїнів та постраждалих від війни в Україні, а також про допомогу українцям, які зазнали травм, ви можете на сайті організації Houp.org.


Довідково: Національна програма #ВрятуйКінцівку має на меті зупинити інвалідизацію українців, як учасників бойових дій, так і цивільних постраждалих.


Програма передбачає проведення понад п’ятнадцять тисяч операцій на кінцівках.  Складовими програми є невідкладна допомога постраждалим, створення експертної спільноти, її професійний розвиток та лікування травм кінцівок з наступною реабілітацією. При цьому йдеться про забезпечення безперервного професійного розвитку медпрацівників задля підвищення якості медичних послуг та зменшення кількості лікарських помилок.


матеріал підготувала Вікторія Кушнір.