Home

“Контент потрібен всім”, - контент-мейкерка, Вікторія Шипоша для Gossip Magazine

матеріал підготувала Запорожець Анна


Більшість експертів, брендів і бізнесів переходять в онлайн та в соцмережі. А разом з тим кожен прагне демонструвати свою унікальність, доносити власні сенси, цінність та просто виражати себе. Як це зробити за допомогою візуальної складової знає контент-мейкер і візуалізатор Віка Шипоша. Сьогодні вона поділилась з нами своїм шляхом і досвідом і ми раді вас запросити до знайомства з нашою талановитою героїнею.

 

Як починалась твоя історія і як це переросло у контент-мейкінг?

В дитинстві я була дуже активною, постійно хотіла чогось нового, творчого і цікавого. Пам’ятаю як в 9 класі батьки придбали цифровий фотоапарат і ми з подругою почали влаштовувати різні фотосети. Я фотографувала майже все, що бачила.

В університеті я надихнулась створенням прикрас і почала в цьому розвиватись. Мені подобалося робити цікаві кадри для свого магазину тому з часом я виставила оголошення, що я можу робити це для інших, так все переросло в діяльність з предметною зйомкою. Саме на своїх прикрасах я натренувала бачення кадру і тому потім до мене зверталося багато брендів прикрас.

А коли закінчилось навчання і постав вибір: витратити ще 6 років на медицину або підти своїм шляхом, то я обрала друге. Хоча це і був нелегкий вибір, але я щаслива, що зробила саме так.

Зараз, знайшовши себе в контент-мейкінгу, я все одно можу втілювати багато нового, багато з ким новим можу співпрацювати. Якраз тому ця діяльність мені підходить, бо вона не така вузька і пов’язана із дуже з обширною кількістю різних творчих направлень. 


В чому були труднощі?

Це було ризиково, інформації було мало, жодних гарантій. Я просто вирішила спробувати. Був тиск через думку рідних, які не розуміли куди я йду. Мене дуже підтримав і допоміг мій хлопець.

Я сама з простої сім’ї і прикладів того, як люди відкривають бізнеси у мене не було. Я розуміла, що підстраховки у мене немає, як це може бути у більш забезпечених сім’ях.

Найбільша складність - це невідомість, у яку треба зробити крок, піти у свій страх. Мені було важко переступити через себе і почати самовиражатися. Більшість людей боїться проявлятися і заявляти про себе, через думку оточення і тому вони занижують свої ж знання й можливості. Страшно вийти із “зони комфорту”, але насправді це зона обмежень, страхів, принципів, які нам нав'язали через які нам страшно з цієї бульбаши вийти далі.

Складність навіть не в тому, що перед тобою якісь там труднощі. Питання в тому, щоб справитися із своєю головою і повірити в те, що в тебе щось вийде і в те, що якщо ти почнеш робити і пробувати, то це тебе приведе до тої точки, до якої ти мрієш дійти.

   

На скільки повпливало навчання на якість твого контенту і твоєї роботи?

Теорія не буде магічною паличкою, без практики  нічого не покращиться. На своїх курсах я даю багато теорії, натхнення, намагаюсь штовхати учнів, мотивувати їх щоб вони розвивалися і одразу знання на практиці втілювали, бо теорія і практика нерозривні.

Більшість моїх підйомів пов’язані із моїм аналізом контенту світових брендів та інфлюенсерів, знахідками, відстеженням трендів, коли я намагалась це і собі втілювати. В більшості випадків, це були навіть не навчання, а саме мої спостереження і мої практичні спроби. Коли я тільки почала розвиватися - навчання мені дали впевненість для дій, а весь зріст відбувався саме на фоні моєї роботи і аналізу.


Як вдається підтримувати творчий стан і генерувати постійно контент? 

Коли є багато виснажливої роботи - починається творча криза. Неможливо постійно бути творчим, в ресурсі і кожного дня щось цікаве генерувати.

Я думаю, що в будь-якій творчій діяльності є спад і підйом, період, коли тобі дуже багато чого хочеться втілювати, і такий, коли тобі потрібно накопичити енергію та відпочити. І так через певний час знову з’явиться натхнення створювати щось нове і цікаве.

Коли я відчуваю, що у мене мало енергії та ідей, то не переживаю, бо це нормально. Даю собі час, до наступного підйому. Мабуть у всьому в житті так - є хвилі і не буває рівно лінії, коли все в тебе стабільно.

 

Твій контент за 2020-2021 роки актуальний навіть зараз, як думаєш як тобі вдалося так зазирнути в майбутнє?

В світі контенту існує два види трендів: глобальні та мікротренди. Перші з нами надовго. Як тренд на мінімалізм, натуральність, mood-контент, кадри в стилі папараці або в моменті; на екстаравантність, хоч це і полярні тренди, але вони є глобальними, і якщо людина створювала такий контент рік тому, він  актуальний і зараз.

Мікротренди різко вистрілюють, і різко спадають. Як можна згадати мікротренд пов’язаний із серіалом “Wednesday”, коли всі робили багато контенту, щоб отримати аудиторію і активність. Сьогодні це актуально, а через місяць вже не ні.

Можливо, саме через те, що я хотіла відразу йти в невимушений, природній і натуральний контент, коли це починало набрати оберти, мій давній контент залишається актуальним навіть зараз.

 

Як думаєш чи реально сьогодні стати контент-мейкером і розвиватись в Instagram?

100%. При тому за декілька місяців можна вже отримати багато замовлень і співпраць, маючи гарне бачення кадру і класне портфоліо. Затребуваність в спеціалістах дуже велика.

Зараз в онлайн намагаються зайти всі. З’являються нові бренди, розвивається українське виробництво. Всі хочуть круто проявлятись, робити щось цікаве, створювати незвичні концепції. Багато ніш потребує контенту. Навіть лікарі зверталися за зйомкою. Якщо вже навіть лікарі заходять в інстаграм щоб збільшувати потік запису до себе, то так можна будь-яку діяльність розібрати, якій потрібен контент. 

Конкуренція хоч і велика, але так само і багато розвивається різних бізнесів, експертів у різних галузях, блогів, тому контент потрібен всім. Якщо дійсно це комусь цікаво і є бажання розвиватись в контенті, то ця ніша досить перспективна.

 

Над чим ти зараз працюєш і над чим плануєш попрацювати?

Перша моя діяльність - це саме співпраці з брендами, блогами, робота з контентом, контент-зйомки, візуальні концепції, консультації, наставництво. Все, що пов'язано зі створенням контенту і навчанням контенту індивідуально, коли до мене звертається експерт, або просто блог, або бренд для того щоб я на консультації допомагала зі створенням контенту.


Інша діяльність, якій я зараз хочу більше приділити уваги - це мої інфопродукти, воркшопи, наставництва саме для контент-мейкерів. Хочу запустити новий потік інтенсиву але з більш поглибленою інформацією, додати нові уроки, більше актуального і корисного матеріалу.