Home

“Від творчого запалу до сцени” Дует Metenka про свій шлях в музичній індустрії.

матеріал підготувала Мороз Віталія  

 

Молоді українські артисти в сфері музики не стоять на місці, і це вже відчутно в медіапросторі. Кожен рік приносить нові обличчя та голоси, які додають палітри української музичної культури. Дует Metenka розповіли про початок створення групи та плани на майбутнє. 

 

Як виникла ідея створити групу Metenka? 

Бажання створити групу було вже дуже давно. В дитинстві у нас були різні захоплення, але музика була найбільшим. Ми брали участь в багатьох музичних колективах та ансамблях. Нам хотілось навчитись чогось нового та вирватись вже зі своїм проєктом. Коли ми почали співпрацювати з професійними гуртами, ми занурились в більшу роботу і побачили як це все відбувається. Тоді зрозуміли, що настав той час, коли ми готові почати роботу над своїм проєктом.   


Як ви обрали назву для своєї групи? 

Ми обирали назву дуже довго. Хотіли створити щось оригінальне і щоб запам’яталося. Щось, щоб і звучало гарно, і водночас описувало нас. Тоді знайомі нам підказали: “навіщо вам щось придумувати, якщо у вас є таке неординарне прізвище”. Так і обрали назву Metenka.  

 

Як відреагувала родина та друзі, щодо створення групи? Хто підтримував вас та вірив найбільше? 

Вони знали, що ми будемо щось створювати, але не знали як і коли це відбудеться. Поступово працюючи над релізами, ми їм повідомили, щодо створення групи. Батьки і родина віднеслись дуже позитивно. Вони завжди нас підтримували, це для нас дуже важливо та цінно. Зі сторони друзів, це вже більш складніше питання, тому що оточення досить часто мінялось. Комусь подобалось чим ми займаємось, хтось підтримував, а хтось підтримував, але за спиною говорив зовсім інше.  


Ви самі пишете пісні? 

Так, пишемо виключно самі. 


Як проходить сам процес написання пісень? Хто приносить більше ідей? 

Звичайно це не є легкий процес. Інколи ідеї приходять зразу, іноді з часом. Спочатку ми старались писати разом, але траплятись такі моменти, коли ми не згодні з певною творчою ідеєю один одного, адже не завжди думки співпадають. В такій ситуації ми пишемо окремо, а потім вже складаємо в одне ціле. Хто приносить більше ідей? Це також буває по-різному, хтось більше мелодику напише, хтось тексту.  


Розкажіть про ваш перший офіційний виступ, в якому місті він відбувся? Як ви пам’ятаєте цей момент та що відчували у ту мить? 

Перший офіційний виступ відбувся в Івано-Франківську на концерті Голубенка. Були звичайно хвилювання, але після того коли ти виходиш на сцену, бачиш людей які кайфують та їхню віддачу, тоді вже все осідає і тебе поглинає така ейфорія, що після виступу хочеться ще і ще раз виступити, щоб знову 

відчути цю атмосферу. 


Які музичні впливи та жанри надихнули вашу творчість? 

Нас більше надихають просто артисти та їхні історії. Як вони розвивались, з якими складнощами стикалися під час розвитку своєї творчості. Ми взагалі меломани, в нас немає конкретного вибору музики. Це може бути як хард-рок так і щось ліричне.
 

Якщо б обирати між записом пісень та виступами, що вам більше до вподоби?  

Звичайно, що виступи. Етап написання пісень є цікавим та нелегким. Щодо виступів, відчуваючи таку енергетику ними простіше та легше передати ту емоцію, яку ти вклав в пісню. Не всім людям наша музика до вподоби і коли ти бачиш це, стараєшся, щоб ту людину яка сиділа мовчки, теж чимось зачипити. 


Які  труднощі ви зустрічаєте на своєму шляху? 

Емоційне вигорання. Це той момент коли ти пишеш і от готово, можна випускати і потім з’являється думка: ”можливо це щось не те, а як люди сприймуть твою музику? Чи сприймуть так само як і ти?” і ти починаєш себе накручувати чи в тому напрямку ти рухаєшся. Це емоційне вигорання, але ми думаємо, що в більшій мірі ми справляємося з ним. 


Як ви взаємодієте зі своїми слухачами та фанатами? Вони якось впливають на вашу творчість? 

Впливають, але ми б їх, мабуть, не називали прямо фанатами, ми б їх назвали мотиваторами. Тому що, коли вони пишуть безліч приємних коментарів, просто хочеться обійняти, подякувати зате, що вони підтримують. Якщо б не було людей які нас мотивують, то морально було б набагато складніше.  


Як ви реагуєте на відгуки слухачів - як позитивні так і негативні?  

Адекватно. До позитивної звичайно ж добре ставимось. Стосовно негативної, звісно не всім ти подобаєшся, не для всіх твоя музика круто звучить, так було і є наразі.  


Які події стали важливими на вашому шляху?  

Було багато подій, але така основна відбулася 5 років тому, коли ми познайомились із Олегом, солістом гурту Калуш. Після того як ми почали тісно спілкуватись, а пізніше зустрілися з ним, він був першим хто слухав нашу музику. Йому сподобалось, він нас підтримав в тому, щоб розвиватися й надалі. Цей етап став переломним, щоб рухатися в напрямку який ми хотіли.  


Які ваші улюблені моменти та спогади від початку створення групи?  
Це виступи, які з кожним днем збільшуються для нас це дуже важливо. І звісно ключові моменти зі зйомок. 


Чи є у вас вже якісь плани стосовно нової пісні. Можливо, плануєте зробити з кимось фіт?  

Матеріалу є дуже багато, пісня вже мала бути випущена. Але стався той момент, коли ти думаєш: “можливо ця пісня може звучати краще? Можливо її потрібно вдосконалити?” Мабуть, краще випустити щось якісне, аніж так щоб щось було. Чи плануємо зробити фіт? Вже в процесі.  


Які ваші сподівання відносно майбутнього групи Metenka? Які цілі та плани ви маєте? 

Звичайно плануємо розвивати гурт, розвиватися разом з ним. Працювати над собою, вдосконалювати себе та свої навички.