Home

Катерина Міхно: «Завжди маю план Б»

Кожен з нас відвідує івенти, конференції, концерти та різні заходи, ми дивуємось конструкціям, злагодженій роботі та насолоджуємось процесом. Але для того, щоб все навколо замайоріло фарбами потрібно докласти руку професіонала проектного менеджера. У чому головна особливість роботи проектного менеджера, як варто вибудовувати роботу в команді та як все спланувати, побудувати план Б та не вигорати? Поговорили з Катериною Міхно project manager міжнародних проектів в Україні.
 

Катерино, ви project manager, людина, яка стоїть за кулісами масштабних івентів. України. Розкажіть, з чого розпочалася ваша кар’єра? Чому саме PM?

PM стався зі мною невипадково. Цьому передував довгий шлях. Та ким би я не працювала, у мене завжди мало все бути організовано від А до Я, працювати як цілісний механізм. Я ніколи не могла виконувати частину роботи, тобто частину якогось проекту. Бо щоб ми не робили, де б не працювали – ми завжди є частиною якогось проекту. Навіть просто живучі і не працюючи, ми всі менеджерим проект під назвою життя. Є така річ - як твоє життєве призначення. Воно мене чи я його – знайшли один одного (посміхається). Не так давно я зрозуміла, що вся моя діяльність об’єднується однією назвою – проектний менеджмент. Один мій друг (на той момент ще незнайома мені людина) запропонував на співбесіді організувати експертний клуб. Потрібно було створити його з нуля, дати йому життя і в подальшому бути менеджером. Було дуже страшно, але проект відбувся і успішно. Я провела багато, спочатку невеликих, експертних зустрічей (вони ж івенти), а потім івенти масштабувались. Та про це буде далі.

 

Бути PM — це постійна комунікація з людьми. Яких якостей від вас потребує робота?

Так! Комунікація – і я це обожнюю! Я взагалі дуже соціальна людина. Мені цікаві люди. Цікаво спілкуватись з ними, дізнаватись щось нове, відкривати нові якості і можливості людини, кожен раз розуміти, які ми всі різні і в той же час маємо багато спільного. Наше життя – це спілкування. Все в нашому житті залежить від людей. Сім’я, робота, дружба, щастя, любов, гроші та будь що – це люди. Тож головна якість – любити людей!

 

Ваша сильна сторона — домовитися та налагодити зв’язок з кожним на «майданчику». Як ви вибудовуєте комунікацію з командою?

Так! І це найцікавіше. Кожна людина – це скарб. Бо в кожного є його унікальні якості. Важливо їх побачити та застосувати, відкрити та підсвітити ці якості. Дати їй розуміння, наскільки він/вона цінні саме в цьому проекті і наскільки спільний результат проекту залежить від кожної людини. Кожен член команди має відчути свою приналежність до проекту як до власного. Важливо, щоб усі чітко розуміли кінцевий результат, тому необхідно впевнитись, що усі розмовляють «однією мовою». Моє завдання дати усім розуміння, що тільки разом ми досягнемо великого успіху, бо кожен проект – це справжня командна робота. Це як футбольна гра, де кожен гравець може бути крутим футболістом, але результат буде лише, коли вони вміють грати разом.
 

Катерино, а як ваша діяльність відображається на повсякденному житті? Чи не втомлюєтесь ви від «людей»? Буває у вас вигорання?

В повсякденному житті я нерідко застосовую проектні фішки. Це дуже допомагає і часто поліпшує життя. Наприклад організація дня: коли все сплановано і прораховано за часом – в кінці для дивишся на перелік дій, які ти встигла зробити і розумієш – яка ти молодець (посміхається). Обов’язково хвалиш себе (це до речі, найважливіший момент проектної діяльності). Мотивує 100%. Перевірено! Але усі ми люди і в мене також буває втома та вигоряння. Особливо після великих і тривалих складних проектів. Коли робота нон-стоп і просто накопичується фізична втома. Кожен проект – це енергія, яку ти вкладаєш і вона, звичайно, має десь потім «накопичуватися». Тоді я беру невелику паузу, переключаюсь на інші дії, що приносять задоволення або просто на бездіяльність! Все те, звідки я черпаю енергію, такий собі павербанк) Та це ненадовго: максимум 2-3 дні).

 

Нещодавно в Україні ви організовували масштабний міжнародний форум REUKRAINE. Розкажіть про підводні камені, які стоять за такими проектами?

Кожен проект, незалежно від виду або масштабу – це унікальна річ. Це окремий організм. І як будь-яка жива істота має свої нюанси і свої ризики, які можуть статися на будь-якому етапі. Тому що все залежить, знову ж таки, від людей. Відбутись може будь що і ти як проектний менеджер маєш бути готовим заздалегідь до різних ситуацій та мати варіант Б.
 

А як щодо місії: що ви хочете дати світу/Україні за допомогою своєї роботи?

В мене декілька напрямків діяльності і ще є декілька запланованих на майбутнє проектів. Але всі вони об’єднані одним – вони про створення чогось нового. І проектний менеджмент лише один з них. Ще є будівництво наприклад, обожнюю процес створення будівлі з нуля або ще краще – реставрація старої майже зруйнованої і перетворення на зовсім нову сучасну будівлю. І найприємніше – це емоції замовника, коли він отримує замовлення і я виправдовую всі очікування, а іноді навіть перевершу їх! Може це дивно прозвучить, але я завжди більше зосереджена на самому процесі створення і на отриманні результату в очах замовника, ніж на отриманні винагороди.

 

Катерино, окрім того, що, очевидно ви на своєму місці, в плані карʼєри, ви неймовірно виглядаєте. Ваші соц.мережі наповнені яскравими фото, у вашому житті є спорт. Розкажіть, як ви плануєте свій графік, це відголосок роботи?

Дякую! Це дуже приємно чути! Дійсно, робота відкладає відбиток і на моє неробоче життя. Бо життя – це також проект, як я вже говорила вище. Зазвичай, я планую свій день та тиждень заздалегідь в календарі, щоб він був збалансованим. Робота – відпочинок. Є обов’язкові речі – це спорт, наприклад. Він є частиною мого життя з дитинства. Про ці речі я можу говорити дуже багато і дуже довго. Важливий момент – відпочинок. А в моєму календарі ви побачите навіть час для прийому їжі, бо це надважливо, щоб тримати себе не тільки в формі, а важливіше – в ресурсі. Тому в моєму графіку можна побачити, наприклад, вечеря з друзями або прогулянка. Але ж, звичайно, іноді є незаплановані події, корективи. Це ж життя. Одне скажу точно – будь-який перекос завжди дає побочні ефекти на одну зі сфер життя, тому планування зменшує ці ризики!