Home

Алла Ракович «Я тримаю сонце в Ірландії»

Аллаа Ракович – бізнес-коуч для власників бізнесу, підприємців та топ-менеджерів, Executive Coach ICF ACC, енергопрактик. Алла допомагає розкривати потенціал, про який ви навіть не підозрювали. Поговорили про те, як від найманого працівника вона стала власницею бізнесу, про коучинг в житті кожного та про життя в Ірландії!

 

Алла, розкажіть, як ви прийняли рішення змінити ваше життя? Від найманого працівника до власниці бізнесу.

Я йшла до цього рішення 10 років (посміхається). 10 років я працювала директором відомої міжнародної компанії, працювала у фінансовому відділі, кожного дня мала велику відповідальності, робота з цифрами, керувала великими бюджетами, але, грубо кажучи, жила не своє життя. Навіть у вихідні дні я думала: а чи всі податки в компанії сплачені? Уявіть, одного разу ти прокидаєшся і до тебе приходить усвідомлення, що ти живеш не так, як хочеш, працюєш не там, де хочеш. У мене так було, але Covid все змінив. Під час карантину я вирішила звільнитися з компанії, якій присвятила велику частину свого професійного життя. Я звільнилася і саме з цього почалися мої трансформації. Я знайшла в собі сили і пішла у невідоме. Почала займатися тим, що мені дійсно подобається – наповнювати своє духовне. Займатися йогою, практикувати медитації, відвідувала психолога та дійшла до коуча. Коуча, який направив мене та змінив моє життя!


Але чому саме коунчинг? Ви відчули в собі сили?

З плином часу я зрозуміла, що в моїх руках та в моїх думках є провідна сила. Сила, яка може принести користь іншим. Тому я пішла навчатися та заглибилась в коучинг. Сьогодні я сертифікований коуч ICF ACC, провела більше 500 годин практики та знаю, що коучинг – це те, в чому я реалізую весь свій потенціал. Я хочу бути вільною людиною, працювати з будь-якої точки світу та допомагати іншим. У мене було таке відчуття, наче до коучингу я спала, а потім різко прокинулась. Я сама працювала спочатку з психологом десь пів року, а поті переключилась на коучинг. Коучі мене відродили. Адже це партнерство, коуч бере тебе за руку коли темно, проведе по темряві. Я розвиваюся як особистість з професійної та духовної точки зору. Другий пункт дуже важливий, т.к. робота з людьми вимагає певної мудрості, вміння «істинно чути», що каже тобі людина, готовності прийняти її вибір та життєвий шлях.


Алла, а як саме коучинг допомагає?

По суті коучинг – це диво, яке людина робить сама. Але коуч – це та чарівна паличка, яка дозволяє чарам статися. Коуч не проводить розмови, він ставить питання, які дозволяють людині подивитися вглиб себе і знайти відповіді, чесні відповіді. Адже найчастіше ми обманюємо себе.


Чи підтримували вас рідні і близькі, коли ви змінили професію?

Чим більше ти йдеш до себе, тим більше супротиву у людей, які знаходяться поряд з тобою (посміхається). Коли я прийняла рішення піти на навчання, до мене прийшла думка: я хочу більше, у мене є великі амбіції, чому ні? Близькі, друзі та рідні з плином часу мене зрозуміють. Так і сталося. Інколи треба просто час, час, який лікує. Зараз я насолоджуюсь своїм життям, а найголовніше – мої діти мене підтримують.

 

А який він має бути – ідеальний коуч? На що особисто ви звертали увагу, коли шукали спеціаліста для себе?

Перше, що зробила я, коли шукала коуча — це дивилася наявність сертифікатів про освіту та відгуків про проведені сесія. Друге — дивилася напрямок діяльності, тобто, на яких питаннях він спеціалізується. Третє – це перевірка на особисту сумісність, як правило, після першої ознайомчої коуч-сесії вже можна зрозуміти, чи підходить тобі коуч чи ні. За якими критеріями це визначити? Кожна людина буде мати свої, насправді встановлення довірчих відносин — це робота коуча. І якщо ви не порозумілися з першої зустрічі — це не ваш варіант. І ще – коуч мало говорить і багато слухає; не дає порад, а ставить багато запитань; не критикує та не оцінює вас; підтримує та поважає вас. Це непрямі ознаки: найголовніше слухати свою інтуїцію!


Як ви можете визначити, що людині потрібен саме коучинг і що він їй дасть?

Іноді говорю людям, з якими взаємодію і відчуваю, що вони трохи втратили орієнтири чи баланс: «А може коучинг?». І це зовсім не тому, що вважаю коучинг універсальним методом, а просто тому, що часто в метушні життя люди не мають часу зробити зупинку і просто побути самим із собою і поговорити на важливі теми. А коучинг дає таку можливість. Клієнт по суті не з коучем розмовляє, він собі ставить внутрішні питання і коли знаходить відповіді, все встає на свої місця або набуває нового сенсу. В своїй роботі я використовую ассертивний метод – це метод на «я маю право»! Маю право сказати ні, маю право сказати я в не ресурсі, бути незручним, не залежати від інших. Якщо ми даємо це право собі, ми даємо і іншому. Я допомагаю людям дозволити собі бути таким, якими вони хочуть.


Зараз ви проживаєте в Ірландії. Розкажіть, як у вас пройшла адаптація? Чи важке було рішення переїхати?

Війна розкидала всіх нас по світу, мене – в Ірландію. Я жила в Одесі, але 24 лютого, в перші дні війни паніка, яка охопила нас всіх, не розуміння того, що буде далі, а в мене діти, як бути, їхати чи залишатися? Я розмірковувала, але прийняла рішення, про яке не жалкую. Моя донька виїхала до Польщі на навчання, а я з сином до Ірландії. Зараз ми проживаємо у місті, яке дуже схоже на Одесу, тут теж є море, що дуже мене енергетично наповнює. Я сумую за Україною і сподіваюсь, що скоро вже всі зможуть повернутися у свої домівки. В Ірландії я створила чати-допомоги для українців, зібрала певну спільноту, розказую місцевим про життя в Україні, про те, що там відбувається. Працюю онлайн та завжди на зв’язку зі своїми клієнтами.

 

Алла, ви неймовірно виглядаєте! Минулого року ви брали участь у конкурсі краси, де зайняли 3-є місце. Розкажіть про те, як ви підтримуєте себе у формі? Що допомагає вам бути такою жіночною?

Дякую! Що допомагає? Правильне харчування, дихальні вправи, позитивне мислення, йога. Я періодично голодую, заходжу в аскезу і мовчу. Якщо ми приймає себе такими якими ми є, енергія поступово проходить по всьому тілу, ми наповнюємось. Отже те, що допомагає бути мені в красивому тілі лежить всередині, моє правильне налаштування. А корону, яку я отримала в конкурсі, я вважаю, що ця корона – перемога для всіх жінок!

 

Маленьке слово для моїх читачів. Якщо після прочитання цієї статті вам захотілося змінити щось у своєму житті та спробувати попрацювати з коучем, то запрошую вас на коуч-сесію.