Home

«Красиве тіло, світлу голову, фізичну активність та здоровий дух можна мати в будь-якому віці. »

Нерідко за втомою, надмірною вагою, порушенням сну, підвищеним рівнем цукру в крові і навіть за швидким старінням стоїть гормональний дисбаланс: дефіцити життєво важливих вітамінів і мікроелементів або збої в роботі внутрішніх органів, про які людина може навіть не здогадуватися. Ми поговорили з лікарем-ендокринологом, щоб дізнатися як боротися із зайвою вагою, хронічною втомою та стресом.

Любов Ткачук – практикуючий лікар-ендокринолог вищої категорії, кандидатка медичних наук, засновниця мережі «Сіті Клініка».

 

Любов, ви є керівницею медичної клініки, розкажіть, що стало поштовхом до відкриття «Сіті Клініка»?

Ідеєю для створення клініки послужило бажання відійти від застарілих та забюрократизованих принципів організації та впорядкування процесів в медичній структурі, зробити її більш вільною в прийнятті рішень, більш гнучкою, абсолютно емпатичною до пацієнта. В старій моделі охорони здоров’я пацієнт не завжди був у фокусі уваги, рутинна паперова робота, статистичні звіти , безліч номенклатурних зобов’язань не дозволяли приділити пацієнту потрібної уваги, забирали весь таймінг прийому. Таке формальне ставлення не залишало часу на вдумливе спілкування, не створювало прихильності в пацієнта і довірчих стосунків між ним та лікарем, а сам лікар , за браком часу, не завжди глибоко занурювався в клінічну проблемі, в результаті чого, пропускав важливі речі в діагностиці та лікуванні. Крім того, мій особистий досвід  роботи в ендокринології, захопленість новітніми методиками діагностики та лікування могли реалізуватися лише в умовах сучасної клініки з прогресивними поглядами. А ще я зрозуміла, що готова створити професійний осередок особливої культури, де зможе зростати і навчатись молодь, де основні засади в стосунках – це взаємодопомога і розуміння, де пацієнт отримає дуже високий рівень сервісу, структури для прекрасних лікарів без бюрократії та з гарною заробітною платнею, що хочу мати колектив спеціалістів, оточити себе фахівцями, за яких не буде соромно перед пацієнтами. В Сіті Клініку приходять працювати люди з посмішкою зранку і, такі самі, усміхнені, йдуть додому.


А яке основне направлення клініки?

«Сіті Клініка» – багатопрофільна клініка для всієї родини. У нашому центрі працюють лікарі терапевтичного, хірургічного профілю, забезпечується  повна та швидка діагностика захворювань, проводяться оперативні втручання. А ще у нас обстежується багато жінок, які стають на облік по вагітності, а парам, які не мають дітей, але хочуть, наші лікарі допомагають завагітніти. Це місце для людини, яка в одній клініці здатна «закрити» всі свої потреби, знайти допомогу, тепло спілкування, психологічну підтримку. Я рада, що нам вдалося зібрати дуже дружну команду  лікарів, медсестер та адміністративного персоналу. А добре налагоджена у всіх напрямках робота дає кожному професіоналу можливість реалізуватися у своїй діяльності на 100%.


Любов, як лікар-ендокринолог, скажіть, а як зрозуміти по собі, що потрібно йти до ендокринолога?

Ендокринні скарги маскуються під які завгодно хвороби. Підвищення тиску, коливання ваги, набряки, болі в серці, погана робота кишківника, тривожний сон, випадіння волосся, депресії, ненастання вагітності, - просто безліч різноманітних скарг, без суттєвої специфіки, можуть свідчити про ендокринну проблему. Дуже часто мої пацієнти роками спостерігаються у суміжних колег , фахівців вузького профілю, які, вирішують одну проблемі, але – першопричина залишається. Коли пацієнт не знає, чи варто йому відвідати ендокринолога,  я завжди скеровую до терапевта. Терапевт побачить, почує, задасть правильні «точкові» питання,  призначить базові аналізи. Це скерує пацієнта на подальший шлях.

 

Чи правда, що тривалий стрес може впливати на збільшення ваги?

Так, Стрес призводить до порушеннями метаболізму та ожиріння. Війна принесла нам безсонні ночі, бомбардування, тривожне очікування, депресивні стани. Багато людей сьогодні має проблеми зі сном. Циркадний ритм вивільнення гормонів має надзвичайне значення, тобто, в нас є гормони, які повинні виділятись вночі, під час сну, і є денні, і вранішні, в них усіх різні задачі, кожен має свою роль. Якщо людина не спить вночі, як наслідок - ходить втомлена весь день, спотворюється весь ланцюг. В такій ситуації  психіка просить хоч якогось задоволення, заспокоєння, а частіше всього цим заспокійливим стає – їжа. Через тривожну ніч приходять денне переїдання. Багато людей за час війни набрали вагу – з’явився її суттєвий надлишок або справжнє ожиріння, порушення метаболізму і високий ІМТ (індекс маси тіла) – завжди крок діабету. Він найбільш актуальний для людей старшого віку, адже молодь справляється спортом, фітнесом, а старші люди дуже вразливі.


Як профілактувати ендокринні захворювання?

Більшість ендокринних захворювань виникає спадково, передумовою також можуть бути чинники зовнішнього середовища, тобто - ми їх не можемо профілактувати. Але є й ті, з якими можна працювати — ожиріння та цукровий діабет, їм можна і потрібно запобігати через модифікацію способу життя. В будь-якому разі, я наполягаю на профілактичних оглядах один  раз на рік. Сіті Клініка розробила та впровадила щорічний «чек ап» для жінок та чоловіків: лабораторне та ультразвукове дослідження, спілкування з різними лікарями, що допоможе комплексно підійти до можливих проблем.


Любов, стрес приводить до набору ваги, а чим небезпечне ожиріння?

Насамперед надмірна маса тіла небезпечна тим, що багато хто до кінця не розуміє серйозність цієї проблеми і/або соромиться звернутися до лікаря з метою нормалізації ваги. Зайва вага небезпечна тим, що виснажує ресурси організму непомітно. Підвищене навантаження на суглоби та зв'язки, на хребет, задишка , синдром нічної зупинки серця, підвищення тиску, розлади в роботі шлунку та кишківника, безпліддя у жінок та чоловіків, емоційна вразливість, - все це впливає на якість нашого життя, в рази погіршує його.

 

Що з цим робити?

Працювати комплексно. Психотерапевт, ендокринолог, дієтолог, кардіолог, гастроентеролог. Модифікація раціону та збільшення фізичного навантаження є першими кроками на шляху до успіху. Друга ланка – доєднання медикаментозних засобів, які впливають на апетит, покращують травлення, виводять зайву рідину. Тут можна використовувати і таблетовані форми, і ін’єкції, і гормональні імпланти. Останнім в ряду можливостей стоїть хірургічна допомога, хоча, інколи, вона виступає єдиним можливим радикальним засобом. Після повного клінічно обстеження і зважування всіх факторів ризику , лікар Сіті Клініки обирає індивідуальну стратегію, разом з пацієнтом терпляче йде до успіху. 


А якщо нічого не робити з цим?

Страждає якість життя. Люди хочуть жити якісно, яскраво, повноцінно, мати світлу голову, бути реалізованими в суспільстві та родині. Якщо це про вас –будемо раді вас бачити!