Home

Тетяна Скуратовська: емоційне вигорання та управління стресом у бізнесі

Тетяна Скуратовська – директор компанії Human Capital Ukraine, кандидат філологічних наук, MBA, експерт з розвитку високоефективних команд, консультант з управління персоналом, мотивації, внутрішніх корпоративних комунікацій, аргументації, вирішення конфліктів, складних переговорів, лідерства. В інтерв’ю для журналу GOSSIP magazine Тетяна розповіла про професійне вигорання в сучасних реаліях, як змінилось відношення до стресу, які є способи боротьби і профілактики у компаній та про управління своїм стресом.

 

https://www.instagram.com/tatiana_sku1/

https://www.facebook.com/tatiana.goldenberg.9

www.human-capital.org.ua

 

Тетяно, ви надаєте психологічну підтримку компаніям та керівникам, які цього потребують. Сьогодні багато хто говорить про вигорання власне та співробітників. Розкажіть, що таке вигорання та як йому запобігти?

Вигорання напряму пов’язане зі стресом. Це стан психологічного та емоційного виснаження, яке відбувається через тривалі періоди стресу та напруження. Також причиною вигорання може бути внутрішнє накопичення негативних емоцій. Життєва реальність багатьох із нас - це безперервний ритм робочого життя. Перерви для нас стають розкішшю. Втративши баланс між роботою та відпочинком, ми наближаємось до небезпечної межі, коли рівень виснаження стає критичним, а відновлення здається майже недосяжним. Часом нам здається, що у нас просто немає виходу.

Парадокс полягає в тому, що саме тоді, коли нам найбільше потрібно відпочити, ми відчуваємо себе найменш готовими змінити ситуацію, оскільки не можемо зробити додаткові зусилля – ми виснажені. Наслідки такого циклу можуть бути руйнівними для нашого здоров'я, як фізичного, так і психологічного. Також існує робочий стрес – це стрес, який пов’язаний із роботою або професійною діяльністю. Стрес на робочому місці є серйозною проблемою у багатьох організаціях по всьому світу. Наприклад, дослідження доводять, що до 60% професіоналів у США відчувають ознаки вигорання.  Ціна стресу дуже висока як для людей, так і для організацій.

 

А чи можливо самостійно виявити в собі якісь ознаки? Як відрізнити вигоряння від простої втоми? Здається, що ці стани дуже схожі один на одного.

Коли людина постійно перебуває в стресі, вона відчуває, що більше не здатна відповідати вимогам навколишнього середовища. Надзвичайно важливо, щоб кожен з нас навчився розпізнавати ту межу, де стрес переростає у вигорання і наша продуктивність падає. Для цього необхідно знати ваші особисті стресори (чинники стресу), проаналізувати причини стресу, відстежувати симптоми, а найголовніше – робити профілактику стресу. Коли ви втомились, тоді короткий відпочинок чи просто переключення на інший вид діяльності вам допоможе. Коли ви вигоріли, то вам потрібен цілий комплекс заходів по відновленню, у тому числі психологічна допомога. Із затяжного стану емоційного вигорання деякі люди виходять місяцями, а хтось і роками. Саме тому до мене часто звертаються представники бізнесу та керівники, які або на межі вигорання, або вже вигоріли. Я дуже добре їх розумію, тому що колись пройшла через вигорання сама. Однак вони,як правило, не помічають, що вигоріли, їм просто перестає вистачати того життєвого та емоційного ресурсу, який робив їх продуктивними раніше. І це якраз і є пасткою – людина на тому самому ресурсі намагається досягти більших результатів в роботі чи бізнесі, а це вже неможливо. Я допомагаю своїм клієнтам повернути доступ до цього ресурсу.  
 

Якщо стрес – це спосіб життя, ось така у людини професія, що тоді?

Так, постійний стрес існує, перш за все, в так званих допоміжних професіях: військові, лікарі, психологи, психіатри, працівники МЧС, вчителі, поліцейські, авіапілоти, пожежники тощо. До речі, і студенти відносяться до цієї категорії через їхнє інтенсивне навчання. Багато сучасних досліджень присвячені емоційному вигоранню саме цих працівників. Їх навчають навичкам відновлення після стресу, оскільки вони працюють під надзвичайним тиском та в умовах постійної концентрації. Їхні помилки можуть коштувати дорого або навіть смертельно. Ці люди розуміють, що фізичне та психічне відновлення має вирішальне значення для їхньої продуктивності.

 

Чи повинен керівник колективу чи власник бізнесу стежити, щоб співробітники не вигоряли?

Організації можуть управляти стресом своїх співробітників у декілька способів. По-перше, проводити самостійно або за допомогою таких консультантів, як ми, стрес-аудит, в результаті якого визначаються причини стресу і його можливі наслідки. Наступний спосіб - це проведення навчання співробітників, яке має на меті допомогти людям розпізнавати стрес та справлятися з ним самостійно. І ще один спосіб - це заходи, спрямовані на подолання наслідків стресу та відновлення співробітників після стресу.   

  

Якщо правильно відпочивати та заповнювати ресурс, чи можна уникнути вигоряння надалі?

Важливо пам’ятати, що до емоційного вигорання призводить саме довготривалий стрес. І основний спосіб уникнути вигорання – це регулярно відновлюватися після стресу. Знайдіть те, що найбільше допомагає вам відновити сили. Для одних це може бути медитація, для інших - спорт або творчість. Те, що підходить іншим, не обов’язково підійде вам. Причини вигорання у кожної людини свої, і вони не обов’язково пов’язані із роботою. Треба шукати, чому зникло джерело вашого життєвого ресурсу. Самостійно це зробити людині важко, і краще звернутися до спеціалістів, адже майже всі наші консультанти – практикуючі психологи і психотерапевти.