Home

Своє призначення в житті та своїй професії я бачу саме в тому, щоб бути корисною людям!

Ця жінка доводить: кожна з нас може все, якщо багато працювати! Це особливе інтерв'ю. Анна Виноградова нотаріус, кандидат юридичних наук. Ми поговорили з нашою героїнею про те, що таке улюблена справа, і як слідувати поклику серця, незважаючи ні на що.

 

Анно, розкажіть, як будувався ваш професійний шлях, із чого ви починали? Яку освіту здобули, в якому виші?

Після школи я розуміла, чого хочу та яка професія підходить мені, моєму характеру. Тому я вступила до Київського національного університету ім.Тараса Шевченка, там захистила і дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук. На четвертому курсі почала працювати консультантом в дев’ятій київській державній нотаріальній конторі. Мала чудового керівника і прекрасний колектив, саме вони «посвятили» мене в професію та прищепили, на все життя, любов до нотаріату (посміхається).


Як ви стали нотаріусом, чому вибір ліг на цю професію?

Ще будучи студенткою, я зрозуміла важливість професії нотаріуса у житті кожної людини, відчула своє покликання допомагати людям саме шляхом надання нотаріальних послуг, я відчуваю себе щасливою, коли приношу користь людям!


Розвійте міф про вашу нібито "нескладну" професію: розкажіть, у чому суть цієї роботи, які ваші обов'язки?

Так, моя професія є дійсно складною, багатогранною та дуже відповідальною, адже нотаріус - це не лише юрист, а це ще й, як кажуть мої клієнти «врачеватель души». Не хочу вдаватися у складність бюрократичної та архівної складової своєї роботи, оскільки найважливішим у своїй роботі вважаю саме людей. Часто мені доводиться виступати в ролі медіатора, а інколи і просто психолога. Бувають такі складні випадки у клієнтів, і вони приходять до нотаріуса, як до останньої інстанції для вирішення своїх питань мирним шляхом, і коли вдається «розрубати Гордіїв вузол», і всі залишаються задоволеними та щасливими - це справжня перемога Нотаріату, і мені радісно бути до цього причетною.

 

Які ви можете виділити переваги та позитивні моменти вашої роботи? Що ви вважаєте унікальним у вашій професії?

Майже кожний випадок клієнта має свої особливості, найбільш різноманітними та по-справжньому непередбачуваними є ситуації щодо спадкування, кожна спадкова справа - це своя унікальна, неповторно історія, це життя людини, яке в силу професії, я відслідковую від народження і до смерті, і саме на мені лежить обов’язок виконати всі розпорядження спадкодавця після смерті.


А чи існують ризики та небезпеки є у вашій професії? Як ви справляєтеся з негативними ситуаціями, з якими стикаєтеся з обов'язком служби?

Небезпека та ризики існують у кожній професії. На превеликий жаль, ніхто з нас не може бути застрахованим від шахраїв, злодіїв, непорядний людей. Вперше я зіткнулась з цим будучи ще молодим нотаріусом, коли посвідчила  договір дарування квартири від дідуся онукові, були прекрасні стосунки у сторін, був зібраний ідеальний пакет документів, а через деякий час дідусь просто передумав, і захотів вирішити це питання не в межах правового поля, а шляхом пошуку «крайнього» в моїй особі… Для мене тоді, ще зеленого нотаріуса, це було так незрозуміло, образливо та несправедливо. Це вже зараз я зрозуміла, що, на жаль, людина інколи здатна на все, і ні перед чим не зупиниться, аби досягти своєї мети у вирішенні власного питання. Та і наразі  такі постулати деяких людей продовжують руйнувати мій світогляд, але і тоді, і зараз я переконана у перемозі справедливості! І я щиро вдячна нашій судовій системі за справедливі рішення на всіх інстанціях, моя компетенція була відстояна та доведена.

  

 Анно, як ви вважаєте, які риси характеру мають бути у хорошого нотаріуса? Якими знаннями та навичками він має володіти?

Найголовніша риса, на моє переконання, яким має бути наділений кожний професіонал — це людяність! Звичайно, нотаріус має бути дуже уважним, акуратним, стійким у своїх переконаннях та витривалим у стресових ситуаціях, має весь час слідкувати за змінами у законодавстві та, як то кажуть «тримати руку на пульсі». Я дуже люблю свою професію, я люблю кожного свого клієнта, в силу роботи, я знаю про своїх клієнтів, більше ніж вони самі знають про себе. І всі їхні таємниці ніколи не покинуть стіни мого офісу. Я понад усе ціную довіру своїх клієнтів. Нерідко у людей виникають питання, які виходять за межі моєї професійної компетенції, але навіть розуміючи це, вони приходять до мене за людською порадою — і це безцінно. В своїй професії я відчуваю себе потрібною людям і для мене це дуже важливо. Разом з клієнтами ми святкуємо їх перемоги, а після  поразок продумаємо наступні кроки, щоб таки досягти перемоги! Я обожнюю свою професію та насолоджуюсь спілкуванням з кожним клієнтом, адже кожна людина є унікальною і своє призначення в цьому житті та своїй професії я бачу саме в тому, щоб бути корисною людям.


Ви цілеспрямована, амбітна та красива жінка, що здобула певний успіх в своїй професії. Скажіть, а хто по вашому успішна жінка?

Мій приклад успішних жінок - це моя Мама та моя Бабуся. Бабуся була маленька жінка зі справжнім металевим стрижнем в середині, вона була милою зовні та лагідною за характером, але прожила надзвичайно складне життя, пройшла війну, вона завжди гідно долала усі складнощі та виховала прекрасних діток: трьох синів та доньку, її донька - це моя Мама. Моя мама - це втілення жіночності та рішучості, сили та розуму, краси та сміливості, це мій самий справжній Друг у всьому Світі, це моя Берегиня!