Home

Нейромовний коучинг – що це за поняття та як це працює?


Нейролінгвістика, лінгвістика, коучинг - слова, які знають всі, і здається, що обʼєднати їх в одній сфері неможливо. Але сьогодні, хоче познайомити вас з сертифікованим Neurolanguage коучем, тренером бізнес-англійської, яка навчає за методом Neurolanguage Coaching – Ольгою Яворською.

 

Як починалась ваша кар’єра? 

Я починала свою кар’єру будучи мамою, тому робила все можливе, аби поєднати материнство та професійний розвиток. Так, я вибудувала гнучкий графік, який дозволяв мені здобувати міжнародну освіту і присвячувати час сім’ї. Неодноразово доводилось колисати сина на руках, слухаючи лекції професорів з усього світу. А з часом, завдяки новітнім технологіям, можливостям, я змогла набути досвід викладання та коучингу із студентами з 30+ країн світу.


Що таке Neurolanguage Coaching? На чому побудований цей метод?

Neurolanguage Coaching - це інноваційний метод вивчення мов, запроваджений Rachel Marie Paling (засновником Neuroheart Foundation та Efficient Language Coaching). Основою цього методу є новаторське поєднання нейро-, тобто науки про роботу мозку, із лінгвістикою та психологією. На перших сесіях я визначаю усі конкретні цілі та потреби клієнта, його тип мислення та запам’ятовування, рівень мотивації та психологічні бар’єри. Після, на основі отриманої інформації, я складаю індивідуальну програму вивчення англійської для цієї людини. Тобто такий мовний курс приносить бажані результати в рази швидше ніж звичайні мовні курси.


Ольго, а як ви дізналися про цей метод та чого вирішили почати працювати за ним?

Я давно відчувала, що працювати лише за підручником не хочу, оскільки хотіла вносити корективи індивідуально для кожного студента в залежності від того чи він художник, нейробіолог, вчитель, тощо. Саме тому почала шукати міжнародні кваліфікації, які б допомогли мені здобути бажану освіту і таким чином побачила Efficient Language Learning, що пропонувала кваліфікацію коуча затверджену ICF (Міжнародною Асоціацією Коучів, США). Я одразу відчула, що це власне те, чого не вистачає у нашій освітній ланці і тому негайно подала заявку. Після інтенсивних місяців навчання та фінальної перевірки моїх знань, я отримала міжнародне підтвердження, що я - Neurolanguage Coach. 

 

Слово «коучинг» в останні дні достатньо популярне, чи є ймовірність потрапити на нейро-мовного коуча, який є некомпетентним?

Нас (нейрокоучів) лише трішки більше тисячі по всьому світу, тому якість та ексклюзив гарантовані. Є також ті, хто твердить, що є коучем, але підтвердження цьому не мають. Тому раджу завжди перевіряти відповідну освіту та кваліфікації.


Чи працює цей метод з дітьми? З якого віку можна прийти до вас на заняття? 

Цей метод  найбільше підходить, на мою думку, дорослим або ж підліткам, які можуть за допомогою коуча визначити свої конкретні цілі, пов’язані з майбутніми планами, роботою, подорожами тощо.


Коли можна помітити результати занять? Скільки варто займатися з одним коучем?

Результат - це спільна робота з коучем та само-практика, тому з правильним підходом та розробленою програмою, ви можете відчути зміни уже після кількох занять. Варто лише спробувати, і ви відчуєте на скільки такий метод кардинально відрізняється від традиційного вивчення мов, де клієнт - реципієнт інформації, а не проактивний учасник навчального процесу. Стосовно коуча, то тут потрібно знайти такого, який буде провідником саме для вас, розуміти ваші прагнення, цілі, бажання, сильні та слабкі сторони і вестиме шляхом розвитку та цілеспрямованості.


Ольго, а ви проводите навчання в групах або індивідуальні заняття?

Переважна більшість сесій зі мною - індивідуальні, але коучинг працює у групах також - ми обговорюємо те, що очікують мої студенти, які матеріали будуть найбільш ефективними для них та як вони бачать самі заняття у групах та відповідно вибудовуємо курс для груп.


Як війна вплинула на вашу діяльність?

Можу із впевненістю сказати, що українські жінки - незламні. Моя сім’я та робота надихають мене іти далі та розвиватись. І в той час, поки мій чоловік творить нову історію, захищаючи нашу Батьківщину, ми ж творимо нову сторінку у сфері вивчення мов та працюємо задля підтримання економіки нашої держави. Навіть мій малюк іноді приєднується до занять та солодко спить під мелодійні звуки англійської, що долинають від моїх студентів (посміхається). 


Що ви порадите людям, які бояться говорити на англійській мові?

Знайти свого коуча (посміхається). Бо коучі допомагають подолати бар’єри чи страхи, з якими люди можуть стикатися під час навчання. Що ж варто зробити прямо зараз? Насамперед побудувати свою індивідуальну програму з коучем і з часом поступово перетворювати англійську на звичку. Ми всі п’ємо чашечку кави зранку і це приносить нам задоволення, чи не так? Те ж саме потрібно зробити і з мовою чи будь-якою новою для вас справою. Запитайте себе: що мені буде приносити задоволення та користь? Я люблю більше розв’язувати вікторини, слухати подкасти чи дивитись новини? І в залежності від цього, оберіть саме те, що не займатиме багато часу, проте мотивуватиме вас іти далі, а ваш особистий коуч допоможе вам позбутись відчуття страху, яке не дає вам відчути це задоволення.


А що далі?

Далі ще багато планів. Попереду конференція IATEFL у Брайтоні наступного року, де я буду обговорювати питання подолання страху у спілкуванні англійської, курс DELTA від Cambridge English, розробка власних відео курсів та багато чого цікавого, тож слідкуйте.