Home

Як українське виробництво рятує легені б'юті майстрів 35 країн світу

матеріал підготувала Ломонос Єлизавета


Українське подружжя Тетяна та Сергій першими у світі провели дослідження манікюрного пилу і виявило, що за 1 робочий день майстер манікюру вдихає 2 столові ложки пилу. Згодом це призводить до незворотних наслідків - алергічних реакцій та інших хронічних захворювань. 

 

До них ніхто не знав і ніколи не досліджував шкоду манікюрного пилу. 

Тому і боротьбою з ним особливо не переймались. 


Після отриманих шокуючих результатів Тетяна та Сергій вирішили діяти і розробили невеликий пилозбірник розміром із iPad, який міг поміститись у сумочку кожного майстра. 


Цим винаходом за декілька років українці підкорили уми майстрів краси у 35 країнах світу, ЄС та США. 


А під час війни - релокували своє виробництво з Дніпра до Ужгорода і у чистому полі побудували з нуля найбільше у світі виробництво таких пилозборників у світі. 


 

Небезпечна краса: яку загрозу приховано у салонах краси? 


Майстер манікюру в середньому приймає від 5 до 10 клієнтів на день. 

Його кабінет – це невидимий "мішок" з нігтьовим пилом, залишками огрубілої шкіри та хімічних елементів. 


Частка дрібнодисперсного пилу в 30 разів тонше за людське волосся. Пил легко проникає в легені, через шкіру потрапляє в кров, накопичується в різних органах.


Навіть після провітрювання та прибирання пил нікуди не зникає. Він осідає на інструментах, меблях, одязі і навіть у чашці з кавою.  


Ось чому професія б’юті майстра в топ-10 найнебезпечніших і прирівнюється до професії шахтаря.


Підприємці Сергій і Тетяна Шелест з України перші у світі науково довели, що нігтьовий пил – не просто шкідливий для майстра і клієнта, а з часом призводить до алергічних та хронічних захворювань. 


Еволюція б’юті технологій 


Тетяна і Сергій Шелест познайомилися у 2018 році. У Сергія був великий інженерний досвід з проєктування, а у Тетяни – побудови першого в Україні віртуального каталогу. Вони не лише створили сім'ю, а й запустили спільний бізнес – виробництво манікюрних витяжок для салонів краси SheMax.

 

Пара захоплювалася “революцією” Стіва Джобса та Apple і  поставила собі за мету – вийти за межі реальності у б'юті індустрії та вивести власний продукт на світовий ринок. 


Вони стали першими, хто придумав, як перетворити стандартну габаритну витяжку для нігтьового пилу в б'юті салонах на компактний девайс, схожий на планшет Apple, який за останні 5 років врятував здоров’я тисячі майстрів краси по всьому світу. 


З таким сучасним гаджетом, який поміщається у сумочку майстра, Тетяна та Сергій швидко “зайшли” в усі салони краси спочатку України, а згодом – Європи та Америки.


Щоб виробляти ефективні якісні пилозбірники, потрібно знати характер “ворога”


Тетяна системно проводила соціальні опитування б'юті майстрів та клієнтів. Найбільшим “болем” виявилася сфера манікюру. 90% жінок, які робили манікюр чи працювали майстрами, мали алергічні реакції на пил, який виникає під час роботи з нігтями. 


Щоб офіційно довести свою тезу, Сергій і Тетяна Шелест замовили дослідження в Дніпровському національному університеті ім. Олеся Гончара. 


Результати шокували


В ході дослідження спеціальним пристроєм фіксувалися показники пилу в салоні без манікюрної витяжки та зі своїм пилозбірником. 


Під час 1 сеансу без витяжки – лише на руках клієнта було зафіксовано 100 мкг. При допустимій концентрації – 25 мкг/м3 на добу. 


Для розуміння, коли у 2019 році в Бангкоку середньодобова концентрація пилу склала 75 мкг/м3, зупинили підприємства та скасували заняття у школах.


Більше того, через 30 хв після роботи пилу нікуди не зник. Він просто розлетівся з потоками повітря та осів на столі, інструментах і навіть у чашках із чаєм.


Тоді як використання винаходу подружжя вдвічі знизило рівень концентрації пилу в період роботи та після неї.


Ризикнули й під обстрілами побудували новий завод в Україні 


Рік до війни став для компанії Сергія та Тетяни роком зростання: нова команда, нове обладнання, офіс, пошук землі під будівництво заводу в Дніпрі. Але війна перекреслила всі плани. 


З 24 лютого всі угоди стали на паузу. Сергій одразу ж відправив дружину з дітьми за кордон. Але вже за три тижні подружжя вирішило жити й працювати в Україні. 


За місяць переїхали до Закарпаття, купили три гектари землі просто в полі й почали будувати завод. Усі будматеріали закуповували в містах, які перебували під постійними обстрілами, а будували на генераторах, бо не було світла. Але вже за три місяці з нуля звели новий завод.


Паралельно відкрили ще дві компанії, отримали торгову марку SheMax у Європі та вийшли на Американський ринок.

 

До кінця 2022 року повністю перевезли виробництво з центру України у західну частину й 30 грудня 2022 року здійснили перше відправлення до Польщі вже з нового заводу.


Сьогодні їхній SheMax – найбільший завод в Україні з виробництва професійного обладнання для салонів краси, активно розвиває власний український бренд, експортує у 35 країн ЄС та Америку продукт "made in Ukraine" та продовжує рятувати здоров'я майстрів та клієнтів салонів краси всього світу.