Home

Відверте інтерв’ю зі Златою Огнєвіч: про мрії, дім та найбільший життєвий урок

матеріал підготувала Надія Пікуль


Тендітна, ніжна і водночас сильна та впевнена Злата Огнєвіч підкорила не тільки сцену Євробачення, а й завоювала любов мільйонів українців. Її треки посідають топові місця в головних музичних чартах України. Сьогодні ж Злата розповість про те, що вона слухає, які слова найчастіше повторює собі та поділиться своїми порадами стосовно турботи над ментальним здоров’ям.  

 

Злата, перше питання до вас про щасят: який ваш рецепт щастя?

Рецепту щастя не існує. Бути щасливим - це вибір. Щодня, коли ви прокидаєтесь, коли розпочинається новий день, у вас є вибір - бути і відчувати себе щасливою людиною. Звичайно, обставини впливають на наше бажання зберігати це відчуття в собі. А я хочу побажати всім і кожному все ж вміти бути щасливим. Знайте, щастя - це не десь дуже далеко, це те відчуття, яке живе всередині кожної людини.


А який найбільший урок ви винесли для себе за життя?

Життя складається зі суцільних уроків. Тут також є екзамени, заліки. Іноді я також провалюю їх, але точно знаю, що завжди є другий шанс. Завжди є вихід з будь-якої ситуації. І для себе я зрозуміла, що потрібно рухатися вперед і бути відкритою новому: знань, навичок, знайомств. Розширювати коло людей, які мене збагачують і яких збагачую я. Життя - це постійний рух. Дуже важливо це відчувати. Я думаю це один з головних уроків, який я винесла для себе.


Ви співачка, відома на всю Україну, ваші хіти слухають та обожнюють. Цікаво, а що слухає Злата?

Мої традиції в цьому незмінні: обожнюю слухати вініл, колекціоную платівки. Дуже люблю бувати на Подолі, в затишному корнері, де завжди можна випити кави, послухати гарну музику і знайти нову платівочку. Зараз в моєму плейлисті можна знайти:


- Harry Styles “Harry’s house“ album

- HOZIER “Unreal Unearth” album

- Teddy Swims “I’ve Tried Everything But Therapy” album і пісня звідти “Lose Control”

- RAYE “My 21 st Century blues” album, улюблена пісня звідти
Black Mascara
- Hooverphonic “With Orchestra” album

 Як ви піклуєтесь про своє ментальне здоровʼя?

Я вважаю, що на стан морального здоров’я впливає кількість внутрішніх суперечок. Тобто, чим їх більше, тим слабше ми відчуваємо фундамент і базу, на яку ми можемо спиратися. Я працюю над тим, щоб приймати різні свої стани і над тим, щоб казати “бути слабкою - нормально”. Беззахисною теж нормально. Приймати свої помилки: великі і маленькі. Цінувати свої досягнення. Поважати себе. Не гризти за провали, а навпаки казати, що наступного разу я впораюсь і буде так, як я хочу. Помилки - це досвід, дуже класний досвід. Він робить нас сильнішими, мудрішими. Тому секрет ментального здоров’я, на мою думку, це зв’язок між всіма частинами, гармонійне відчуття себе із собою.


Чи є в вас свої особливі ритуали перед виходом на сцену?

Існує багато різних і забавних міфів про співаків і про їх ритуали перед виходом на сцену. Наприклад, що ми п’ємо сирі яйця, мовчимо весь день і так далі. Але насправді я себе максимально намагаюся тримати в звичайних умовах. Я не хочу бути “тепличною рослиною”, яка боїться протягів, холодної води. Я веду звичайне життя, щоб організм звикав до таких умов. Колись в мене був період, коли я боялася захворіти. Я кутала горло, одягалася супер тепло і постійно хворіла. Але коли я відчепилася від себе - це припинилося. В нас з командою є класна традиція перед виходом на сцену - ми придумуємо різні кричалки. В кожному місті своя, яка найбільше пасує під нього. І за лаштунками, коли бенд вже грає вступ на концерт - я звертаюся думками до кожної людини в залі, до кожного музиканта. Цими думками, ніби об’єдную нас в одне єдине ціле.


Що мотивує вас рухатися далі і не зупинятися? 

Ви коли небудь бачили, як пташка будує гніздо? Це дуже заворожуючий процес. Крок за кроком, стеблинка за стеблинкою. Вона будує оселю для себе та своїх майбутніх діточок. В цьому і є наш сенс життя - постійно рухатися, будувати  і не давати собі заростати павутинням. Це і є моя мотивація. І як тільки я відчуваю, що зупиняюсь - всередині вмикається пропелер і починає мене рухати вперед і вгору.


Що для вас комфорт?

Комфорт - це, коли я відчуваю себе в безпеці. Це стосується і спілкування з людьми, і моєї домашньої оселі. Я дуже люблю комфорт і затишок. До речі, це також про те, щоб побути на самоті і відновити енергію. Бо я дуже багато витрачаю її під час роботи, концертів. І мені потрібний такий маленький острівок простору, де я можу відпочити і відновитися енергетично. А ще я обожнюю запалювати свічки, різні арома-лампи, есенції і ввечері я практично ніколи не вмикаю яскраве світло. В мене дуже багато свічок або таких затишних домашніх світильничків, завдяки яким я створюю комфорт та безпеку в місці, де я живу.

  
Які слова ви найчастіше повторюєте собі?

Ти - молодець, я тебе поважаю і дякую за увесь шлях, який ти пройшла. Я завжди поруч!


Що асоціюється у вас з домом?

Одразу виникають асоціації з батьками, Кримом, літом, зі стиглими кавунами. Одразу пригадується, як колись вдома було багато гостей, всі посміхаються. А ще, коли ми йдемо купатися в нічне Чорне море, яке світиться, бо вже цвіте планктон. І, коли вже майже серпень, скоро йти в школу і страшенно не хочеться, щоб закінчувалося літо. Та все ж найголовніше:  дім - це завжди батьки.

 
 Назвіть 3 речі, які дарують вам відчуття спокою?


- Шум океану

- Клод Дебюссі «Місячне сяйво»

- Медитація


Про що зараз мріє Злата Огнєвич?

Я дуже люблю свою країну, я мрію тут жити і побачити переможні мирні часи. Я мрію творити і співати, допоки моя душа цього прагне. Мрію потрапити на курси в інститут театру і кіно Лі Страсберга, що в Америці. Доречі, Лі Страсберг народився в Україні, на Тернопільщині. І ще я точно знаю, що навіть у найтемніші часи варто щонайдужче пам‘ятати свої мрії і втілювати їх!


Побажання для наших читачів журналу GOSSIP magazine.

Знаєте, я хочу вам подякувати за вашу сміливість, людяність і винахідливість. Я так пишаюся українцями, я так хочу, щоби у нас із вами було гідне життя! Таке, про яке мрієте. Поважайте себе й інших, хай вогонь горить в серцях!