Home

Керуйте своїм сьогодні, не пливучи за течією

У сучасному світі, де все постійно змінюється, важливо бути активною, амбіційною та самостійною. Ці якості є ключовими для досягнення успіху. Той, хто приймає ініціативу й бере життя у свої руки, має потенціал стати архітектором свого власного майбутнього. Наша героїня інтерв’юОльга Кулакова, не чекає, коли їй надійде нагода, вона сама створює цю нагоду. Вона визначає свої цілі, розробляє плани та відважно йде вперед. Вона добре розуміє, що час — це найцінніший ресурс, а отже, їй відкриті нескінченні можливості. Знайомимо вас із красивою, успішною жінкою та прекрасною мамою.
 

Ольга, наразі ви працюєте керівником відділу персоналу в великій інженерній компанії. Розкажіть, як давно ви займаєте цю позицію? Що входить у ваші обовʼязки?

Посаду керівника відділу персоналу я отримала нещодавно. Працюю в Компанії СІГМА ІНЖИНІРИНГ і вважаю її найкращою компанією на ринку сьогодні. Робота HR-директора у великій компанії, як на мене, неможлива без класної команди, яку йому потрібно будувати навколо себе. Чим я і займаюсь (посміхається). Я почала будувати команду в компанії майже з нуля, тому що під час війни ми зіткнулися з багатьма проблемами, а найболючіша - це брак кадрів. Як Керівник HR відділу я постійно залучаю нових співробітників, займаюсь утриманням персоналу, формую кадровий резерв, мотивую та готую навчання для команди. І, звісно ж, ми намагаємось оптимізувати бізнес-процеси, зберегти продуктивність на сталому рівні при наявній кількості персоналу.

 

Бути HR - це бути в постійній комунікації з людьми, мати сильну емпатію та розбиратися в людях. Що для вас означає ваша професія?

Я вважаю, що професію варто обирати за принципом перспективності. 

Управитель із персоналу - це  перспективна професія, і її перспектива вимірюється як у грошовому еквіваленті, так і у розумінні того, що менеджмент – це стиль життя… Тому я і вирішила реалізувати свій потенціал у цій галузі! На мою думку, щоб перейти межу від просто захоплення до конкретного успіху, бажано мати витримку та вміти правильно розподіляти свій робочий час. Завдання будь-якого HRD – бути наполегливим та самовпевненим. І без таланту тут теж не обійтись (посміхається). Але талант – це лише 1%, а 99% – наполеглива праця. Вважаю, що професійний HRD має бути ерудованим, порядним, ввічливим, оперативним, з неабияким інтелектом та широким кругозором.
  

Ольга, наразі ви працюєте в Україні, виховуєте дочку та будуєте власне майбутнє тут, в Україні. Після початку повномасштабного вторгнення не було планів виїхати? Чому вирішили залишитися в Україні?

Ключова проблема майже за 2 роки повномасштабної війни для розвитку малого та середнього бізнесу України, після обстрілів, це не зарплати, а люди. Найбільший сьогоднішній дефіцит – це працівники, які вміють, знають, можуть і вже повернулися або ж залишалися постійно в Україні.

Я не хотіла покидати рідний дім, сім’ю, свою справу та те життя, яке колись побудувала. Тому я вирішила для себе, що хочу залишитися в Україні та працювати заради перемоги! У мене виходить балансувати, бо я займаюся улюбленою справою. У сучасному світі не може бути ієрархії між якимись сферами життя, де треба обирати: кар’єра чи сім’я. 

Якщо не я, то більше ніхто не проживе моє життя. Тільки я можу побудувати його так, як цього хочу. На своїй Батьківщині, в Україні.

 

Ви дуже красива та ефектна жінка. Складається враження, що ви завжди виглядаєте на всі 100%. Розкажіть про свою щоденну рутину догляду за собою?

Дякую (посміхається). Красивою і доглянутою виглядати хоче кожна жінка в будь-якому віці. Я не виняток. Однак не у всіх є час і бажання витрачати сили на складні і тривалі професійні косметичні процедури. Однак без постійного і ретельного догляду, волосся, нігті, шкіра стане тьмяним і непривабливими. Щоб цього уникнути, дуже важливо знайти правильну і ефективну мотивацію для себе. Дуже важливо привчити себе виділяти час для догляду за собою не тільки зовні, але і з середини. Також я обожнюю спорт, займаюсь ним на регулярній основі. Спорт – це не тільки здоровий спосіб життя, але й чудовий спосіб розвитку лідерських якостей, підвищення успішності, покращення настрою та боротьба зі стресом. Нажаль стресів наразі дуже багато. Доглянутий і красивий зовнішній вигляд має дуже важливе значення для жінки і її самооцінки. Тому слід знайти правильну і ефективну мотивацію, яка не дозволить відмовитися від догляду за своїм зовнішнім виглядом.
  

Ольга, дайте декілька порад , як професійний HR, жінкам, що під час війни залишилися без роботи: на що звертаєте увагу при підборі кадрів? Що можете їм порекомендувати?

Війна в Україні залишила мільйони людей без роботи. Утім, якщо деякі професії стали тимчасово менш популярними, то попит на інші сфери навпаки — значно виріс. Подивіться на ринок праці та оцініть, чи є потреба в тих чи інших спеціалістах. Тут допоможуть сайти з пошуку роботи, наприклад, LinkedIn. Оцініть власний досвід. Варто визначитись із цільовими вакансіями, оновити резюме, проаналізувати вакансії, пройти кілька співбесід. Більшість кандидатів шукає роботу логічним чином продовжуючи свій минулий досвід, тобто на ту ж саму роль або на сходинку вище у тій же ролі. Я б рекомендувала визначити для себе 2–3 додаткові цікаві ролі або напрями, в яких маєте відповідні компетенції, та підготувати резюме для таких вакансій. Перша вимога до резюме — воно має бути релевантним, тобто відповідати тій посаді, на яку ви подаєтеся. Підготуйте резюме, яке справді «продає» ваш досвід у цікаві компанії, а не просто опис того, що ви робили в інших проєктах. Використовуйте всі можливі ресурси для пошуку. Для пошуку роботи за кордоном користуйтеся ресурсами: Angellist, Indeed, LinkedIn, Glassdoor. Шукайте професійні спільноти у соціальних мережах і локально, за можливості приєднуйтеся. Перед тим як податися на вакансію в іншій країні, з’ясуйте всі юридичні нюанси. Що більше ви дізнаєтесь самостійно, не перекладаючи цей процес на плечі роботодавця, то вищі шанси.

 

Тож не бійся відкритись та спробувати себе, будьте активними!