Home

Аліса Шептяк: немає нічого важливішого, ніж ставати кращою версією себе кожен день. Крок за кроком до своєї мети!

Переїзд в нову країну, адаптація та пошук себе: звичні дії для багатьох українок за останні 2 роки. Але чи кожна змогла знайти місце під сонцем та реалізувати свій потенціал на повну? Героїнею інтерв'ю для журналу GOSSIP magazine стала – Аліса Шептяк. Вона професійний візажист, стиліст по зачісках, майстер з реконструкції волосся, косметичний трихолог, а ще мама 2-х діток, з якими наразі проживає в США. Як вона змогла відновити свою кар’єру з новою силою? Створити івенти, що збирають сотні людей? Про нові можливості, американську мрію та професію трихолога – читайте в інтерв'ю.
 

Алісо, наразі ви проживаєте в США, в Чикаго. Це був вимушений переїзд після повномасштабного вторгнення чи все ж американська мрія?

Жити в США не було моєю мрією. До цього в Америці я бувала не один раз, але лише в туристичних цілях та приїздила до рідних. Після початку повномасштабного вторгнення, вже на 6-й день, я з дітьми виїхала до Сполучених Штатів, як я тоді думала – тимчасово. Чому сюди? Тут живуть мої рідні, мені здавалося, що в Україні все закінчиться через півроку і я зможу повернутися до свого звичного життя зовсім скоро, а поки – відвезу дітей в безпечне місце. У Камянець-Подільську у мене залишався бізнес, моя квартира і я навіть подумати не могла, що через певний час я буду думати про продаж свого майна та повноцінного переїзду в США. Так, тут не солодко і призвичаїтися важко, але все ж коли ти знаходиш свою нішу, починаєш обживатися та звикати до середовища, розумієш, що Америка – це можливості. Як для мене, так і для моїх дітей.

 

Чи легко було адаптуватися, облаштувати побут та призвичаїтися в новій країні?

В Україні у мене було все, що потрібно для комфортного життя: власний бізнес, автомобіль, квартира, друзі, хобі та налаштований побут. Коли я приїхала до США, моє життя розділилося на до і після. Адаптуватися мені допомагали мої рідні, але я з тих людей, які ніколи не сидять на місці, мені важливо бути в русі, бути самостійною та відповідати за себе. По приїзду в Чикаго моя сестра допомогла знайти мені роботу. Але була одна проблема – я не знала англійської на тому рівні, щоб вільно комунікувати. Спочатку я працювала в польському салоні, але довго ця історія не протрималася через непорядність власників салону та колективу. Після цього я пішла працювати в український салон краси, а паралельно – підробляла прибиральницею в банківській установі. Я дуже хотіла мати ту ж фінансову самостійність, що в мене була в Україні. Мені в якийсь момент стало дуже страшно від того, що вже як раніше – не буде. Оглядаючись назад, я дякую собі за те, що не здалась, а рідним – за підтримку. Шлях був не легкий, але я змогла підлаштуватися під реалії країни, в якій проживаю.

  

Алісо, в Україні ви працювали реабілітаційним трихологом, майстром по волоссю. В США ви працюєте по своїй спеціальності?

Я завжди працювала та розвивалася в beauty сфері. Засічки, макіяжі – моя стихія. По приїзду в Америку я задумалась над розвитком себе, як спеціаліста саме в реабілітаційній трихології. Пропрацювавши тут певний період часу, я побачила, що у місцевих є певні проблеми зі шкірою голови. Кожна друга клієнтка, яка до мене приходила мала певні захворювання шкіри голови: себорея, псоріаз, втрата густини волосся, облисіння і тд. Навіть у мене сталися проблеми з випадінням волосся через стрес. Основна проблема, з якою пацієнти приходять мене, як спеціаліста – це випадання волосся. Але після діагностики зазвичай виявляється безліч інших проблем: себорея, дерматити та інше.

 

Найвідоміша проблема шкіри голови – це лупа. Що зумовлює її появу?

Так - лупа обумовлена таким захворюванням, як себорея, що з'являється від надмірної роботи сальних залоз і викликає сухість шкіри голови та різні запальні процеси. Регулювання вироблення сального жиру дуже важливе. У зв'язку з цим шампунь правильно підбирати не за типом волосся, а за типом шкіри голови. Ми звикли до іншого: шампунь від ламкості волосся, для блиску і тд. Саме у випадку із себореєю шампунь має дуже важливе значення.
 

У якому віці, на вашу думку, бажано вперше опинитися на прийомі у трихолога? Які ознаки вказують, що все, вже пора?

Насамперед це залежить від спадковості. Якщо деякі члени сім'ї мають проблеми з волоссям – краще показатися трихологу якнайшвидше. Якщо проблем немає, то вперше побувати у трихолога можна у віці 18 років. Щодо жінок, тут має бути більш індивідуальний підхід – бажано прийти на діагностику відразу після перебудови гормональної системи (після перших 1–2 менструальних циклів).

 

Алісо, чи можете ви дати рекомендації щодо регулярного догляду за шкірою голови та волоссям?

Продукти хімічної природи завжди спричиняють пошкодження (фарбування волосся). Але все залежить від того, наскільки препарати професійні. Моя порада – завести хорошого стиліста, який дасть необхідні рекомендації щодо вибору косметичних засобів саме вам. Для збереження здоров'я волосся дуже важливо дотримуватися їх чистоти. І тут не може бути жорстких правил – комусь потрібно мити голову щодня, а іншим раз на тиждень. Якщо з вашим волоссям починає відбуватися щось ненормальне, потрібно якнайшвидше вжити заходів, звернутися до фахівця, поки зміни не стали незворотними.

 

В США ви проводите майстер-класи по трихлогії та косметології. Як часто проходять майстер-класи та для якої аудиторії ви їх проводите?

Перший івент, який я створила, зібрав 50 людей. Квитки на нього я продала дуже швидко – за 2 дні (посміхається). Тоді я думала, що це вже успіх, але наступні івенти – були ще кращі та масштабніші. Останній майстер-клас, який я організувала в Чикаго «Від таємниць трихології до жіночого лідерства» зібрав жінок, які дбають про себе, своє здоров’я та прагнуть до більшого саморозвитку. Таке комюніті різних людей, які збираються в одному місці та діляться енергією – завжди дає результати для учасниць. Я не створюю інвенти для якоїсь певної категорії людей, типу новачків, майстрів, спеціалістів. Відвідати їх може будь-хто, кому цікава тема краси, розібратися у власних питаннях та переживаннях, знайти нових друзів та в класній компанії випити келих шампанського. Моя місія – гуртувати людей, щоб в буденності вони не забували про життя!

 

Алісо, чи плануєте майстер-класи на наступний рік? Де можна переглянути анонси?

Обов’язково, більше того – планую наступного року створити ще потужніші майстер-класи з зірковими гостями, адже всі, хто мене знає, розуміє, що я вкладаю душу в івенти, створюю атмосферу свята, нових знань та знайомств. В світі так багато зла, що хочеться розфарбовувати будні та наповнити їх чимось позитивним. За всіма анонсами слідкуйте в соціальних мережах, я обов’язково буду ділитися (посміхається).