Home

Бухгалтерський консалтинг в вашому бізнесі: Олена МІРО

Як часто ви думали, що ви не контролюєте фінанси в своєму бізнесі або що ваша бізнес-модель не працює? А можливо у вас було відчуття, що витрати зростають в бізнесі, а прибуток ні? Сьогодні говоримо з Оленою Міро про її життя, хобі та бухгалтерський консалтинг в бізнесі. Олена Міро – експерт з бухгалтерського, управлінського консалтингу та автоматизації у ресторанній галузі, засновниця консалтингового агентства «Myroconsulting», володарка титулів Ms Business Lady 2023 та Ms Sharm 2023.

 

Олено, як ви прийшли в сферу консалтингу? Чи думали ви в дитинстві про те, що будете працювати в ресторанній галузі?

Авжеж, ні, в дитинстві я собі такого навіть не уявляла. Я мріяла, взагалі, бути дизайнером, тому з 13 років почала ходити на курси крою, шиття та дизайну одягу. Пам’ятаю, що в нас не було коштів, щоб купувати кожен раз нову тканину, тому поки мами не було вдома, я йшла до неї в кімнату та шукала одяг, який вона вже не носила. Так я знаходила собі речі, які можна було сміло перешивати. Я планувала поступати на дизайнера, але мама сказала, що коштів на мій вступ немає та щоб я поступала на бухгалтера. В перший час я засмутилася, але коли розпочалося навчання, я зрозуміла, що мені подобається моя майбутня професія. У мене у першої «зійшовся баланс» («бухгалтери зрозуміють, як то складно», - сміється), тож з часом я забула про дизайн та поринула з головою у свою майбутню професію.


На вашу думку, чи важливо продовжувати навчання, оновлювати знання експертам в сфері бухгалтерського консалтингу?

Дивіться, наше законодавство змінюється кожні 3 місяці. За останні роки в ньому відбулися такі зміни, які я не бачила за всю свою практику. Саме тому важливо навчатися новому, розвиватися, вивчати та працювати з законодавством. Так, безумовно є якісь стандартні шаблони, правила того, як можна оптимально працювати, але в будь-якому випадку накладаються нові зміни в законах, які необхідно завжди враховувати.

 

Чим корисний бухгалтерський консалтинг в HoReCa-бізнесі?

Зазвичай працівники не замислюються про те: що й де купувати, коли замовляти продукти. Так, шеф-повар може купувати хліб за 500 грн, який у іншого постачальника може коштувати 100. І це не про економію на продуктах або спробу подорожчати страву, це про те що собівартість продукту збільшується, а доходи не ростуть. Управлінський облік дозволяє контролювати витрати, проводити аналітику доходів. Ми нашими звітами даємо можливість прослідкувати чого при аналогічних продажах першого та другого тижнів, наприклад, прибуток був зовсім різним, чого виросли витрати або навпаки їх стало менше.


Які витрати бізнеси дуже часто пропускають?

Ой, витрат, про які люди не замислюються, багато. Наприклад, коли шеф-повар забуває оформити вчасно заявку на продукти. Тоді доводиться переплачувати за термінову доставку або ж коли замовляють більше продуктів, ніж необхідно. Звіти допомагають контролювати скільки продуктів на що йде. Погодьтеся, що замовляти 15 кг картоплі немає сенсу, коли вже знаєте, що витрачаєте лише 10 кг, а інші 5 просто псуються і ви їх викидаєте. Саме тому, щоб бачити такі помилки і необхідний управлінський консалтинг.


Як вплинула війна саме на вас?

Більшість наших клієнтів – це ресторани Києва, тож на початку війни роботи не було, всі заклади призупинили свою роботу. Це був період, коли я почала думати про зміну професію. Проаналізувавши ситуацію на ринку, з’ясувала, що beauty-послуги – завжди в тренді. Тому в травні я пішла на курси перманентного макіяжу, закупила все необхідне, але до роботи не приступила. Почали повертатися улюблені клієнти на ринок і моя компанія відновила свою роботу.

 

У вас є своя компанія, Myroconsulting. Яка мета компанії? Які послуги вона надає?

Одна з цілей нашої компанії є розвиток українського бізнесу. Дійсно, COVID-19, війна негативно вплинули на сфери ресторанної та готельної галузей. Багато закладів пішли в мінус, закрилися або працюють без прибутку. Прибуток, в свою чергу, складається з багатьох чинників, які необхідно враховувати. І ось наша компанія допомагає все розрахувати, побудувати правильну фінансову стратегію для бізнеса, проаналізувати бізнес-модель і тд.


Ви брали участь в Ms Top Ukraine, де отримали дві нагороди: Ms Business Lady 2023, MS Sharm 2023. Розкажіть детальніше: що це був за конкурс?

Це був конкурс краси для жінок-підприємців, він проходив в Одесі, 23-24 жовтня. За місяць, я розпочала підготовку до фіналу конкурсу, ходила на курси дефіле, знімала відео-візитівку, спілкувалася кожен вечір зі всіма учасницями конкурсу в ZOOM. Для мене цей конкурс був чимось новим, адже: «Де я і де краса?» (сміється), я кросівки вдягла і побігла працювати. В мене, навіть, в сумці лежить лопатка для взуття, щоб я не витрачала свій час на шнурування. Я завжди думаю про те, як оптимізувати свій час. Це був неймовірний досвід, який не передати словами, я дуже рада, що взяла участь.


Не переймалися за інших конкуренток?

В перший час в мене були сумніви: а чи треба?, а що скажуть клієнти, якщо я різко почну викладати у себе щось про конкурс краси?. Але, коли мої клієнти почали включатися, всіляко мені допомагати та підтримувати - мій страх пішов. За всі роки своєї практики, я зрозуміла, що потрібно конкурувати лише з собою минулою. Для мене виступати перед публікою – не є чимось новим, бо я часто їжджу на конференції, як спікер. Але завдання «продефілювати на сцені на каблуках» на конкурсі краси було чимось незвичним, часом лячним. Тож, це була моя особиста перемога над собою минулою!