Home

«В психологію просто так не приходять і я не виключення!»

Психотерапія – це ефективний та дієвий інструмент, який допомагає вирішити багато внутрішніх проблем, налагодити стосунки з близькими та колегами, розібратися із самим собою. Головне – звернутися до кваліфікованого та досвідченого фахівця. Але як знайти хорошого психолога? Поговорили з Зябліковою Ніною – психологом, системно родовим терапевтом, автором курсу «Створи себе нового».

 

@instream_krop


 

Хочеш змінити світ - почни з себе. Ніно, розкажіть, як змінилося ваше життя, коли в нього прийшла психологія? З чого все починалося?

Ще в студентські роки я мріяла вступати в університет на психолога, але як часто буває (посміхається), мама відмовляла мене від цієї ідеї, мов, психолог – це не серйозна професія, кому вона потрібна зараз? Ідею я відклала, але через багато років, як бачите, не забула про неї. В психологію просто так не приходять і я не виключення. Мій життєвий шлях був доволі непростий: в один момент я залишилась одна будучи вагітною, чоловік пішов до коханки, що стало для мене такою травмою, після якої я довго не могла повірити в чоловіків та вибудовувати відносини. Було відчуття, що все втрачено. Тоді я не відчувала себе, своїх кордонів і не розуміла бажань. Я вирішила довести усім чоловікам, що я проживу достойне життя і пішла в бізнес, мабуть, закривати душевні рани. Біль, всередині нас, штовхає на великі гроші. Гроші я заробила, носа усім втерла, але до всього додала вигорання, проблеми з відчуттям жіночності та низька самооцінка. Знання психології розширили та поглибили мене. Знання, практика та особиста терапія висвітлили в мені ті межі, про які я не знала. Це принесло в моє життя усвідомлення вибору, а це, у свою чергу, принесло більше спокою та впевненості, і я стала дорослішою. Тому можна сказати, що психологія покращила якість мого життя. Знаєте, взагалі робота психолога – це дуже творча професія, просто архітворча, тому що до кожного клієнта, який до тебе приходить із певним набором проблемних ситуацій, ти маєш підібрати саме той метод, який йому може допомогти зрозуміти, що з ним відбувається, підвищити рівень усвідомленості і головне – зрозуміти, чи готовий я приймати рішення, і якщо готовий, то як це зробити. Ми не чарівники і не зможемо зробити людину щасливішою, але ми можемо допомогти їй знайти причини і йти далі, долаючи ці причини або не долаючи, поки це тобі не потрібно. І ось уміння творчо підійти до вибору методів, прийомів, слів, які треба сказати, – ось це і є та творчість, з якою стикається психолог. Творчість – це те, що допомагає нам самим побачити у нашій роботі постійний інтерес!

 

Ви працюєте з системно-родовими травмами та розстановками. Розкажіть, що це за вид терапії та наведіть приклади, кому він підійде?

Системно-родова терапія – напрямок в психології, який займається суто родинними сценаріями. Є певні закони в родовій системі і якщо ми їх порушуємо, наше життя не складається. Я займаюсь саме напрямками, які пов’язані з дитинством, родиною, родом. Часто приходять із запитом: працюю багато, а от капітал не примножується. Тут треба теж працювати з родом, адже наше минуле – це розкулачення, голодомор, війни, які через багато поколінь можуть впливати на вас сьогодні. А те, що відбувається зараз, буде впливати не лише на нас, а й наших дітей та онуків. Саме системно родова терапія, розстановки допомагають знайти швидко проблему. Припустимо, жінка не може вийти заміж, її відносини із разу в раз повторюються, але до заміжжя не доходять – це повторювальні сценарії. Інший приклад – злиття грошей. Тобто, гроші в життя приходять, але йдуть то на аварії, то на лікування. Треба в такому випадку шукати, що там сталося в роду, в родовій системі, що саме ми його відігруємо.

  

Ніно, в своїх соціальних.мережах, на вебінарах ви говорите про баланс між жіночністю та «досягаторством». Як ви вважаєте, чому жінки інколи заганяють себе у цю пастку?

Найчастіше жінка, яка починає активно займатися бізнесом, будувати успішну кар'єру, змушена активізувати в собі «чоловічі» енергії, оскільки в сучасному суспільстві без мужності, сили та твердості важко чогось досягти. Якщо у жінки все виходить і їй вдається стати лідером, керівником зазвичай платити за це їй доводиться зменшенням «жіночих» енергій. Часто внаслідок цього починаються проблеми у особистому житті, у ній. У мене було багато клієнток, які дуже успішні у соціумі – це фахівці високого рівня, власниці бізнесів, які мають усі матеріальні блага. Але особисте життя в них часто не складається, вони не можуть знайти відповідних для себе чоловіків, з якими хотілося б пов'язати своє життя. Часто такі пані нарікають на те, що всі чоловіки, з якими вони зустрічаються – слабохарактерні і тому їм доводиться самим вирішувати всі побутові питання. А хочеться бачити поруч розумного, красивого і сильного чоловіка, на якого можна спертися.

 

У вашій команді працюють психологи, кожен може обрати підходящого для себе. На які критерії варто звертати увагу при виборі спеціаліста?

Якщо судити з професійної точки зору, обов'язково фахівець із вищою психологічною освітою, який систематично проходить професійні супервізорські групи (вони покращують якість клієнтської роботи) і має мінімум 50 годин (це для молодого фахівця) індивідуальної психоаналітичної роботи зі своїм психологом. Не варто дивитися на лайки в Інстаграм - часто відмінні фахівці не мають часу вести свої акаунти. І звичайно, психолог повинен володіти високим рівнем емпатії та емоційним інтелектом, правда, часто лише в процесі клієнту можливо оцінити ці якості у психолога, а найголовніше - чи є вони комфортними для подальшого спілкування з ним.
 

І насамкінець, яку рекомендацію ви дали б людям, які бояться звернутися за допомогою до психолога?

Я настійно рекомендую звертатися до психологів та не боятися засуджень. Можу навести приклад такої метафоричної ситуації, коли водій їде за кермом, він завжди може подивитися в дзеркала і побачити, чи немає перешкоди на дорозі, зрозуміти, що відбувається навколо. Але є сліпа зона, яку водій ніяк не побачить у свої дзеркала. Так ось, психолог - це саме та людина, яка підсвітить вам вашу сліпу зону, яку ви не бачите. Навчить, як працювати з цим і допоможе вам привести своє життя до ладу, досягти душевного спокою та рівноваги!